Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

”Ei kaikkia munia yhteen koriin” – Nordea pidensi asuntolainojen laina-aikaa

9.1.2018

Kolikoita pinossa, taustalla omakotitalon pienoismalli ja kasvejaNordea on tehnyt päätöksen asuntolainojen laina-aikojen pidentämisestä. Se tarjoaa vastedes asiakkailleen jopa 35 vuoden laina-aikaa.

Nordea Kiinnitysluottopankin toimitusjohtaja Tom Miller perustelee päätöstä siten, että pitkä laina-aika kannustaa suomalaisia kerryttämään itselleen muutakin varallisuutta kuin pelkkä asunto. Koko omaisuuden kiinnittäminen asuntoon on riski. Siispä muunkinlainen vaurastuminen kannattaa, ja jokaisen tulisi Millerin mukaan pohtia omaa vaurastumistaan laajemmin. Pitkä laina-aika mahdollistaa paremmin sen, että kuukausittaiseen lainanlyhennykseen varattavasta summasta osan voi laittaa muihin sijoituskohteisiin.

Pitkän laina-ajan tarkoituksena ei suinkaan ole mahdollistaa lainanmaksajille entistä suurempia lainoja. Tavoitteena on edelleen, että lainansaaja maksaa lainansa takaisin 25 vuoden kuluessa. Suomalaiset ovat tyypillisesti tunnollisia lainanmaksajia, jotka haluavat asuntolainastaan eroon mahdollisimman nopeasti.

Vuonna 2016 asuntolainojen takaisinmaksuajat pidentyivät vuodesta 2015 lähes puolen vuoden ja vuodesta 2014 miltei vuoden verran. Uusien nostettujen asuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika oli 19 vuotta vuonna 2016. Osoitus suomalaisten tunnollisuudesta asuntolainoissa on osaltaan se, että vuonna 2016 ainoastaan 1 % nostetuista asuntolainoista oli takaisinmaksuajaltaan yli 26 vuotta. Asuntolainojen yli 19 vuoden takaisinmaksuajat ovat Suomessa harvinaisia.

Miller muistuttaa pitkän laina-ajan riskeistä. Pitkissä laina-ajoissa kokonaiskustannukset ja korkoriskit kasvavat. Asiakas voi halutessaan ottaa lainaturvan, ja tähän asiakkaiden kiinnostus onkin yleisesti kasvanut: 60 % Nordean asuntolainanhakijoista haluaa lainaansa koronnousun suojauksen.

Uusi Suomi toteaa 8.1.2018 julkaisemassaan artikkelissa, että pitkän laina-ajan ansiosta Nordea saa myymästään rahasta pidempään korkotuloa ja saa samalla lainansaajat pitkäaikaisiksi asiakkaikseen. Pitkä laina-aika siis paitsi kannustaa lainansaajaa kerryttämään varallisuuttaan myös hyödyttää pankkia.

Aiemmin S-Pankki on ilmoittanut tarjoavansa jopa 45 vuoden laina-aikoja.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Siirry täyttämään maksuton asuntolainahakemus.
Tavoitat yhdellä hakemuksella useita pankkeja. Vertaile ja valitse juuri sinulle sopiva asuntolaina. Samalla lomakkeella kilpailutat myös nykyisen lainasi ehdot. Palvelumme on aina maksuton eikä sido mitenkään.

Lähteet:  Nordea,  Suomen Pankki, Uusi Suomi

Lue seuraavaksi


Lainavertailu näyttää, mistä löytyy kulutusluotto tai yhdistelylaina

Kasaantuvatko laskut? Lainavertailu näyttää, mistä löytyy laina edullisella korolla.

24.1.2023

Loppuvuoden menot ovat nakertaneet monen rahapussiin ison loven, ja vuoden alussa kerääntyy paljon laskuja. Yhdistelylainasta tai kulutusluotosta on hyötyä, kun tarvitset apua välttämättömien menojen kanssa. Lainavertailun avulla löydät lainan nopeasti. Monen huolenaiheena on […]


Asuntolainojen marginaalit ovat nousemaan päin, mutta pankki tekee aina asiakaskohtaisen tarjouksen.

Asuntolainat kallistumassa – tällaisia asuntolainojen marginaaleja pankit tarjoavat pääkaupunkiseudulla

13.1.2023

Asuntolainojen marginaalit ovat vielä matalalla, jos vertaa nykyistä tilannetta vaikkapa viisi vuotta sitten vallinneeseen. Rahoitusmarkkinat ovat kuitenkin kiristymässä, mikä tarkoittaa hintapainetta myös asuntolainoihin. Kauppalehden (2.1.23) mukaan asuntolainojen marginaaleissa on tänä vuonna nousupainetta. Asuntoluototukseen […]


Lainan kilpailutus kannattaa

Lainan kilpailutus säästää selvää rahaa

5.3.2021

Lainan kilpailutus kannattaa. Pienikin ero lainakuluissa voi säästää pitkän pennin. Auton korjaus, kodin remontti, kodinkone tai muu isompi hankinta tulee usein rahoitettua luottokortilla, osamaksulla tai muulla kaupan tarjoamalla rahoituksella. Lainarahoitus voi kuitenkin tulla […]


Copyright © 2023 Etua.fi