Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Miten valita paras asuntolaina?

12.4.2020
Lainaa vuokravakuuteen

Asuntolainan lyhennykset ovat usein kotitalouksien suurin kuukausittainen menoerä. Varsinkin pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa lainakustannukset saattavat nousta tuhansiin euroihin kuukaudessa. Vaikka yleinen korkotaso on pysytellyt jo pitkään ennätysalhaalla, niin pidentyneet laina-ajat ovat saattaneet jopa nostaa asuntolainan kokonaiskustannuksia koko laina-ajalta. Ei ole yhdentekevää, millaisen asuntolainan kuluttaja itselleen valitsee.

Tässä viisi vinkkiä miten valita paras asuntolaina:

1. Määritä mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä pankkipalveluissa.

Jokaisella meillä on erilaisia tarpeita ja odotuksia pankkipalveluihin liittyen. Jotkut arvostavat henkilökohtaista palvelua, toisille taas hyvin toimivat ja joustavat sähköiset palvelut ovat tärkeitä. Palvelujen laajuudessa ja joustavuudessa on pankkien välisiä eroja. Asuntolainan kustannukset ja muiden pankkipalveluiden hinnoittelu kiinnostaa myös suurta joukkoa pankkien asiakkaita. Osa pankeista tarjoaa myös erilaisia etu- tai bonusohjelmia asiakkailleen ja tämä vaikeuttaa jonkin verran pankkien välistä vertailua. Valitse itsellesi kaksi tai kolme tärkeintä asiaa ennen kuin aloitat pankkien vertailun.

2. Asuntolainan kilpailutus

Varsinkin viime vuosina pankit ovat jälleen kilpailleet aggressiivisesti uusista asuntolaina-asiakkaista ja tämä on näkynyt selvästi myös asiakkaille tarjottavissa lainamarginaaleissa. Kun vielä kesällä 2015 uusien asuntolainojen keskikorko oli 1,5 %, on keskikorko viimeisen puolen vuoden ajan pysytellyt 0,7 % tuntumassa. Voidaan siis sanoa, että keskikorko on puolittunut viimeisten neljän vuoden aikana. Tämä tuo monelle uutta asuntoa ostavalle positiivisen yllätyksen, sillä pankki todennäköisesti tarjoaa uuden asuntolainan selvästi edullisemmin kuin asiakkaan nykyinen asuntolaina on.

Pankkien välinen kilpailutilanne vaihtelee eri paikkakunnilla ja eri ajankohtina, joten vain lainatarjouksen pyytämällä selviää ajantasainen tieto eri pankkien lainamarginaaleista. Lainatarjousta varten pankit pyytävät asiakasta täyttämään asuntolainahakemuksen, josta käy ilmi asiakkaan tulot, velat ja työsuhteeseen liittyvät tiedot. Helpoiten asuntolainan kilpailutus käy täyttämällä maksuton lainahakemus Etua.fi-lainapalvelussa. Etua on suomalainen palvelu, joka pyytää asiakkaan puolesta asuntolainatarjoukset useilta pankeilta. Näin asiakkaan aikaa säästyy, kun samoja tietoja ei tarvitse täyttää useampaan kertaan eri pankkien verkkosivuilla.

3. Asuntolainatarjousten vertailu

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 6%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Tarkempaan vertailuun kannattaa valita kaksi tai kolme parhaiten omia kriteerejä vastaavaa tarjousta. Koska hinta on varmasti kaikille asuntolainaa hakeville yksi merkittävä valintakriteeri, voit vertailun aluksi järjestää tarjouksen marginaalin perusteella ja valita edullisimmat asuntolainatarjoukset yksityiskohtaisempaan vertailuun.

Marginaalin lisäksi asuntolainan kustannuksia ovat lainan nostopalkkio tai avausmaksu sekä joka kuukausi maksettava hoitopalkkio. Pankit tarjoavat nykyisin erilaisia lainaturva- tai korkokattovakuutuksia, joiden avulla asuntolainan voi suojata yleisen korkotason nousulta tai varmistaa lainan takaisinmaksukykyä yllättävien tilanteiden varalta. Vakuutusten lisäksi pankit tarjoavat mahdollisuutta lyhennysvapaisiin kuukausiin laina-aikana ja lainatarjouksia vertailtaessa on hyvä selvittää lyhennysvapaisiin liittyvät palkkiot.

4. Pankkipalveluiden ja etuohjelmien vertailu

Asuntolaina on kustannuksiltaan suurin yksittäinen pankkipalvelu, mutta arjen sujuvuuteen vaikuttavat pankin tarjoamat palvelut. Joissain tilanteessa käynti pankkikonttorissa on välttämätöntä, joten lähimmän konttorin olisi hyvä sijaita kohtuullisen matkan päässä kodista tai työpaikasta. Verkkopalveluiden helppokäyttöisyys, säästämisen ja sijoittamisen palvelut tai maksukortit ovat monelle kuluttajalle merkityksellisiä asioita.

Omat haasteensa pankkien väliseen vertailuun tuovat erilaiset etu- tai bonusohjelmat, joita pankit tarjoavat omille asiakkailleen. Yleisempiä etuja ovat alennukset pankin palvelumaksuista, erilaiset neuvontapalvelut sekä bonuspisteet, joita voi käyttää muihin pankkikonsernin palveluihin. Etuohjelmien osalta kannattaa huomioida yksi oleellinen asia. Etuohjelmien säännöissä ja ehdoissa on yleensä maininta siitä, että pankki voi halutessaan muuttaa asiakkaille tarjottavia etuuksia. Lainasopimuksessa määritellyt ehdot ovat voimassa koko laina-ajan, mutta pankki voi halutessaan muuttaa etuohjelmien ehtoja milloin tahansa. Etuohjelman piirissä olevan asiakkaan on syytä seurata pankilta tulevia viestejä, jotta mahdolliset muutokset eivät tule yllätyksenä.

5. Valitse paras asuntolaina

Lainatarjousten vertailun jälkeen on aika allekirjoittaa lainasopimus pankin kanssa. Samassa yhteydessä sovitaan myös muista mahdollisista pankkipalveluista. Mikäli päädyt vaihtamaan pankkia kilpailutuksen perusteella, auttaa uusi pankkisi nykyisten pankkipalveluiden siirtämisessä. Kaikkia palveluita ei tarvitse keskittää samaan pankkiin, mutta palveluiden keskittäminen tuo usein suurimmat säästöt.

Paras asuntolaina löytyy kotimaisen ja maksuttoman Etua.fi-lainapalvelun kautta helposti. Asuntolainalaskurin avulla voit testata, miten lainamarginaalin suuruus ja laina-aika vaikuttavat asuntolainan kuukausierään.

Lue seuraavaksi


Näistä postinumeroista haetaan eniten kulutusluottoja – Helsinki, Tampere ja Turku

17.6.2024

Lainavertailupalvelu Etua Oy selvitti mistä postinumeroista kulutusluottoja haetaan eniten Suomen isoissa kaupungeissa


Nainen istumassa sähköpotkulaudan päällä.

Sähköpotkulautojen hintavertailu 2024 

28.5.2024

Tässä artikkelissa vertailemme vuokrattavien sähköpotkulautojen minuutti- ja kuukausihintoja Helsingissä kesällä 2024.


Lainan kilpailutus Etuan avulla auttoi Sannaa saamaan 20 000 euron lainan, kun tavallinen pankki ei myöntänyt.

Sanna sai 20 000 euron lainan ulkomaan asuntoon Etuan avulla: ”Tavallinen pankki ei myöntänyt lainaa”

15.5.2024

Uudellamaalla asuva 29-vuotias Sanna päätti puolisonsa kanssa hankkia vapaa-ajan asunnon ulkomailta. Kun täydellinen kohde löytyi, he hakivat pankista 20 000 euron lainaa asunnon panttia varten. Tavallinen pankki ei kuitenkaan myöntänyt lainaa, joten Sanna […]


Copyright © 2024 Etua.fi