Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Miten opettaa lapselle järkevää rahankäyttöä?

30.8.2018

Lapsen rahankäytön opetus tapahtuu monin tavoinRahankäytön opettaminen lapselle on tärkeää, koska samalla kasvatetaan taloudelliselta käyttäytymiseltään järkeviä kuluttajia.

Miten sitten opettaa lapselle rahankäyttöä? Perusteet talouden hallintaan opitaan kotoa. Siksi on tärkeää, että kotona puhutaan rahasta rakentavasti jo varhain.

Puhu lapselle rahasta

Lapset oppivat ymmärtämään rahan merkityksen vaiheittain. Rahan taju kehittyy yksilöllisesti ja sykäyksittäin. Lapsilla voi olla kovinkin erilaisia käsityksiä rahasta iästä riippumatta.

Raha-asioista voi puhua pienillekin lapsille, sillä jo pienet lapset ovat mainonnan kohteina ja vertailevat leluja ja lahjoja keskenään. Lapselle voi selvittää, mistä rahaa tulee, mihin sitä menee ja että rahaa on rajattu määrä.

Lapselle voi myös kertoa, jos rahasta on tiukkaa tai jotain hankintaa joutuu lykkäämään. Vanhempien rahahuolia ei kuitenkaan pidä kaataa lapsen niskaan. Ja vaikka rahaa olisikin, lapsen ei tulisi pitää rahaa itsestäänselvyytenä. Lapselle voi selventää työnteon merkitystä ja sitä, ettei raha tule lompakkoon tyhjästä.

Harjoittele rahan käyttöä yhdessä lapsen kanssa

Ennen rahan arvon oppiminen oli helpompaa, kun kolikot ja setelit olivat yleisemmin käytössä. Kun käteistä käytetään vähemmän ja palvelut ovat digitalisoituneet, lapselle ei välttämättä synny selkeää kuvaa mistä rahaa tulee ja mihin sitä menee.

Lapselle kannattaa opettaa rahan käyttöä ja ansaitsemista käytännön kautta, lapsen arkea ja ikää huomioivilla tavoilla. Raha-asioita havainnollistavat pelit ja leikit, kauppareissut ja viikkorahat opettavat lasta hahmottamaan, mitä rahalla saa tai ei saa. Ja aina ei voi karkki- tai leluhyllyltä saada sitä mitä haluaa. Lapsille voi myös kertoa, että rahaa on eri muodoissa ja myös maksukortit ovat rahankäyttöä.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Kannusta säästämiseen

Oman rahan säästäminen ja käyttö ovat parhaita tapoja opettaa rahan arvoa lapselle. Esimerkiksi osa viikkorahoista voidaan säästää lapsen haluamaan asiaan. Hyvä apuväline tähän on esimerkiksi säästölipas. Näin lapsi näkee konkreettisesti, miten pienistä rahaeristä kertyy vähitellen suurempi summa.

Yksi tapa opettaa lapselle säästämistä on säästää itse. Lapset kun katsovat esimerkkiä vanhemmilta ja näin oppiminen tapahtuu luonnostaan.

Rahan käyttöä ei kannata opettaa lapselle pelottelun tai ryppyotsaisuuden kautta. Keskustelut vanhempien kanssa, säästölipas ja raha-asioita havainnollistavat leikit on hyvä pitää lapsille kivoina ja palkitsevina asioina, joista lapsi oppii elämässä tarpeellisia taitoja.

Vinkki: Lapsen taloustaitoja kehittävää Rahalaakso-peliä voi pelata osoitteessa www.rahalaakso.fi. Rahalaakso-peli on suunnattu 5-9 -vuotiaille lapsille talousosaamisen perustaitoihin tutustuttamiseen ja erityisesti kotona vanhempien kanssa pelattavaksi kokonaisuudeksi. Pelit ovat maksuttomia, ja ne ovat vapaita mainoksista. Sivustolla on pelien lisäksi vinkkejä vanhemmille lasten kanssa käytäviin keskusteluihin rahasta ja sen käytöstä.

Lähteet: Kuluttajaliitto, Martat, Rahalaakso.fi

Etua.fi:n tavoitteena on helpottaa kuluttajan arkipäivää kodin raha-asioissa. Palvelussa voi vertailla kulutusluottoja, remonttilainoja, matkalainaa tai asuntolainaa ilmaiseksi ja ilman sitoumuksia.

Lue seuraavaksi


Nainen shoppailee Black Friday 2023 aikaan ja etsii parhaita alennuksia.

Black Friday 2023: Nämä hinnoitteluun liittyvät asiat sinun tulee tietää

22.11.2023

Hintojen vertailu ja hintahistorian seuraaminen pidemmältä ajalta takaa parhaiden alennusten löytämisen. Tuotteita voi saada hyvällä alennuksella Black Friday 2023 -aikana, mutta kaikki tarjoukset eivät välttämättä ole yhtä hyviä kuin miltä ne aluksi näyttävät. […]


Selvitys: Näistä syistä eri palkkaluokat hakevat kulutusluottoja

10.11.2023

Lainavertailupalvelu Etua analysoi vuoden 2023 lainahakemukset ja selvitti lainahakemusten määrät ja syyt palkkaluokittain.


Laskin, kolikoita ja pieni talo pöydällä.

Ensiasunnon ostajien varainsiirtoverovapaus poistumassa – vielä ehdit hyödyntää veroedun

25.10.2023

Varainsiirtovero laskee, eikä ensiasunnon ostaja hyödy enää kyseiseen veroon liittyvästä veroedusta vuoden 2024 jälkeen.


Copyright © 2023 Etua.fi