Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Miten asuntolainan koron nousu vaikuttaa asumiskulujen kasvuun – testaa laskurilla

27.7.2021
Asuntolainan koron nousu on mahdollinen inflaation kiihtyessä.

Hintojen nousu eli inflaatio on osoittanut nousemisen merkkejä. Samalla huoli asuntolainan kallistumisesta on kasvanut. Kokeile laskurilla, miten asuntolainan koron nousu vaikuttaa asuntolainasi kuluihin.

Asuntolainojen korot ovat kauan olleet matalalla tasolla, ja lainasta on maksettu vain marginaalia. Näin ollen moni asuntovelallinen on tottunut alhaisiin asuntolainan korkoihin ja lainamenoihin.

Nyt inflaatio on noussut ja Euroopan Keskuspankki voi hillitä hintojen nousua nostamalla ohjauskorkoa. Korkojen nousu voi puolestaan aiheuttaa asumismenoihin yllätyksiä, varsinkin, jos oma talous on vedetty tiukoille. Ja suuressa asuntolainassa pienikin korkojen nousu voi lisätä merkittävästi lainakuluja.

Milloin ja kuinka paljon asuntolainojen korot nousevat

Kukaan ei tiedä, milloin ja kuinka paljon asuntolainojen korot nousevat. Monet asiantuntijat eivät odota nopeaa korkojen nousua Euroopan epävakaan taloustilanteen vuoksi. Samalla asiantuntijat kuitenkin toteavat, että nykyinen matala korkotaso ei ole ikuinen ja tulevaisuudessa korot nousevat.

Asuntolainojen takaisinmaksuajat ovat pitkiä eikä tulevaisuuden ennustaminen ole helppoa. On myös olemassa riski, että maailmantaloudessa tapahtuu jotain yllättävää ja korot lähtevät ennustettua nopeammin nousuun.

Varaudu asuntolainan koron nousuun ajoissa

Mahdolliseen asuntolainan koron nousuun on hyvä varautua. Voit hahmotella asuntolainan koron nousun vaikutusta talouteesi asuntolainalaskurin avulla. Laskurin avulla voit katsoa, miten eri korkotasot vaikuttavat asuntolainasi kuukausierään.

Voit syöttää asuntolainan koron nousulaskuriin asuntolainasi määrän, laina-ajan, ja millaisella marginaalilla haluat testata koron nousun vaikutusta lainan kuukausierään. Esimerkiksi voit laskea, miten paljon asuntolainan menot kasvavat, jos korot nousevat yksi tai kaksi prosenttia. Tämän jälkeen voit pohtia, miten oma taloutesi kestää lainamenojen kasvun.

Esimerkiksi 100 000 euron asuntolainassa (20 vuoden takaisinmaksu, 0,7 % marginaali) koron muutos kahteen prosenttiin nostaisi asuntolainan kuukausierää 434 eurosta 492 euroon. Ja 200 000 euron (18 vuoden takaisinmaksu, 0,7 % marginaali) asuntolainan koron muutos kahteen prosenttiin nostaisi kuukausierää 868 eurosta 985 euroon.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Asuntolainan takaisinmaksukykyä voi suojata monin tavoin

Asuntolainan korkojen nousuun voi varautua monin tavoin. Pankkien tarjoamien korkosuojien lisäksi asuntolainaa voi lyhentää mahdollisimman paljon matalien korkojen aikana ja erityisesti, jos korona-aikana rahaa on jäänyt säästöön.

Osan lainasta voi ottaa myös kiinteällä korolla, jolloin korko pysyy samana sovitun ajan. Lisäksi voi säästää kuukausittain itselleen sopivan summan vararahastoon.

Asuntolainan kilpailuttaminen on myös yksi vaihtoehto. Myös vanha asuntolaina kannattaa kilpailuttaa säännöllisin väliajoin, koska pienikin säästö lainamarginaalissa voi tuoda satojen eurojen säästön vuodessa.

Kilpailuta asuntolaina

Etua.fi-vertailupalvelun avulla voit kilpailuttaa asuntolainasi. Hakemuksemme täyttäminen ei sido sinua mitenkään, vaan voit rauhassa tutustua eri pankkien tarjouksiin.

Kilpailuta tästä nykyisen lainasi marginaali tai hae uutta asuntolainaa maksutta.

Lue myös: Asuntolainan korkosuojaus – miten korkojen nousulta voi suojautua | Etua.fi

Asuntolainan lyhennys vai sijoittaminen, kumpi kannattaa?

Lähteet: Kauppalehti, Yle

Lue seuraavaksi


Laskin, kolikoita ja pieni talo pöydällä.

Ensiasunnon ostajien varainsiirtoverovapaus poistumassa – vielä ehdit hyödyntää veroedun

25.10.2023

Varainsiirtovero laskee, eikä ensiasunnon ostaja hyödy enää kyseiseen veroon liittyvästä veroedusta vuoden 2024 jälkeen.


Asuntolainan korko on keskeinen osa asuntolaina kustannuksia.

Asuntolainan korko 2023 – kiinteä vai vaihtuva korko?

24.8.2023

Asuntovelallisen yksi keskeisempiä päätöksiä on, mihin viitekorkoon asuntolainansa sitoo. Lue lisää asuntolainan korosta 2023 ja eri korkovaihtoehdoista tästä. Asuntolainan korkokulujen noustessa moni asuntovelallinen pohtii, mihin viitekorkoon asuntolaina kannattaa sitoa lainamenojen vähentämiseksi. Kiinteän ja […]


Asuntolainojen marginaalit ovat nousemaan päin, mutta pankki tekee aina asiakaskohtaisen tarjouksen.

Asuntolainat kallistumassa – asuntolainojen marginaalit pääkaupunkiseudulla

13.1.2023

Asuntolainojen marginaalit ovat vielä matalalla, jos vertaa nykyistä tilannetta vaikkapa viisi vuotta sitten vallinneeseen. Rahoitusmarkkinat ovat kuitenkin kiristymässä, mikä tarkoittaa hintapainetta myös asuntolainoihin. Kauppalehden (2.1.23) mukaan asuntolainojen marginaaleissa on tänä vuonna nousupainetta. Asuntoluototukseen […]


Copyright © 2023 Etua.fi