Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Mikä viitekorko kannattaa valita asuntolainaan?

28.1.2020

Suomalaisten suosituin asuntolainan viitekorko on 12 kuukauden euribor, joka on nyt miinuksella. Kun euriborit lähtevät nousuun, korkomenot kasvavat. Pitäisikö sittenkin ottaa kiinteä korko?

Suurin osa suomalaisten asuntolainoista on sidottu vaihtuviin korkoihin. Siksi korkojen liikkeitä seurataan Suomessa erityisellä mielenkiinnolla. 

Moni suomalainen asuntovelkainen on kiitellyt viime vuosina sitä, että euriborit ovat pudonneet historiallisen alhaiselle tasolle. Toisaalta Suomessa joudutaan myös jännittämään sitä, milloin ja kuinka nopeasti korot alkavat taas nousta. 

Toisin on muualla Euroopassa, jossa asuntolainat on sidottu useammin kiinteisiin korkoihin. Suomalaisetkin pankit tarjoavat kiinteitä korkoja. Mistä tietää, mikä korko kannattaa asuntolainaan valita? 

Käytännössä asuntolainojen viitekorkojen vaihtoehdot ovat nämä:

Euriborit 

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

  • Euriboreja on olemassa eri pituisia 1 kuukaudesta 12 kuukauteen.
  • Ylivoimaisesti suosituin korko Suomessa on 12 kuukauden euribor.
  • Mitä lyhyempi euribor, sitä enemmän se on tällä hetkellä miinuksella. Siksi useimmat pankit eivät tarjoa enää hyvin lyhyttä euriboria vaan vaihtoehtona on useimmiten 12 kuukauden euribor.
  • Koska korko määräytyy lainanottohetkellä, 12 kuukauden euribor tarkoittaa sitä, että korko on sama 12 kuukauden ajan, jonka jälkeen se tarkistetaan. Sitten se on voimassa taas seuraavat 12 kuukautta.
  • Jos on ottanut 1 kuukauden euriborin, korko tarkistetaan kerran kuussa. 

Kiinteät eli pitkät korot 

  • Pankit tarjoavat eri pituisia kiinteitä korkoja. Esimerkiksi Aktia ja Säästöpankki tarjoavat kolmen, viiden tai kymmenen vuoden kiinteää korkoa.
  • Kiinteä korko on nimensä mukaisesti kiinteä eli se pysyy samana, vaikka markkinakorot muuttuisivat.
  • Kiinteät korot ovat nyt kalliimpia kuin euriborit, koska korot perustuvat markkinoiden odotuksiin siitä, mitä korot ovat tulevaisuudessa.
  • Kiinteä korko on käytännössä yksi korkosuojista. Sen voi ottaa joko koko asuntolainalle tai osalle lainaa.
  • Muita korkosuojia ovat korkoputki ja korkokatto.

Pyydä pankista laskelmia

Suomalainen valitsee asuntolainaansa tyypillisesti sen koron, joka on juuri sillä hetkellä alhaisin. Suomalaiset ovatkin tehneet ihan viisaasti. Kun katsotaan taaksepäin, nähdään, että vaihtuvat korot ovat tosiaan tulleet halvemmaksi kuin pitkät kiinteät. 

Säästöpankkikeskuksen johtaja Tero Kangas toteaa, että 12 kuukauden euriboriin sidotut asuntolainat ovat suomalainen ilmiö. Se, että meillä on erilaisia viitekorkoja ja korkosuojia, kertoo siitä, että kokoon nähden meidän asuntolainamarkkinamme ovat hyvin kilpaillut.

“Asuntovelkaisen on kuitenkin tärkeintä ymmärtää, että nykyiset nollakorot ovat harvinaisuus. Kyse ei siis ole siitä, mihin suuntaan korot kehittyvät vaan siitä, koska ne nousevat, miten nopeasti ja kuinka paljon”, Kangas sanoo. 

Aktian johtaja Oscar Taimitarha neuvoo pyytämään pankeilta vaihtoehtoisia laskelmia eri koroista. Mitä käytännössä tarkoittaa, jos otan asuntolainaani euriborin, kiinteän koron tai korkokaton? 

“Sitten vertailisin niitä tilanteessa, jossa viitekorot nousevat 4 prosenttiin. Mikä olisi sen vaikutus omaan budjettiini? Jokaisen olisi hyvä nähdä, millä tavoin koron nousu vaikuttaa ja miettiä, mistä se on pois”, Taimitarha sanoo. 

Taimitarha muistuttaa, että asuntojen arvon nousun varalle ei kannata laskea mitään. Suurimmassa osassa Suomea asuntojen hinnat laskevat. 

“Ja se entisestään korostaa sitä, että asuntolainan lyhentämisen rinnalla pitäisi pystyä panemaan jotain säästöönkin”, Taimitarha sanoo.

Etua.fi-asuntolainapalvelun avulla kilpailutat uuden asuntolainan tai tarkistat nykyisen asuntolainasi koron veloituksetta.

Kilpailuta asuntolainahakemus tästä

Etua.fi on Finanssivalvonnan hyväksymä asuntoluottovälittäjä.

Teksti: Taru Taipale

Lue seuraavaksi


Lainan siirto toiseen pankkiin tarkoittaa nykyisen lainan vaihtamista vanhasta pankista uuteen.

Lainan siirto toiseen pankkiin

1.3.2023

Lainan siirto toiseen pankkiin voi kuulostaa vaivalloiselta, mutta se on yksinkertaisempaa kuin luuletkaan, onpa kyse sitten kulutusluottojen tai asuntolainan siirrosta.  Lue tästä lisää, mistä lainan siirrosta on oikein kyse. Lainan siirto tulee kyseeseen, […]


Järjestelylaina voi helpottaa arkea ja tuoda säästöä joka kuukausi.

Tuula haki järjestelylainaa ja yllättyi palvelun vaivattomuudesta – “Pääsin eroon hillittömistä koroista”

6.2.2023

Järjestelylaina voi helpottaa arkea ja tuoda säästöä joka kuukausi. Tuula haki järjestelylainaa Etuan kautta ja pääsi eroon korkeista koroista ja lainanhoitokuluista. Kotimaisen lainavertailuvertailupalvelun Etuan kautta monet suomalaiset ovat löytäneet keinon alentaa omia lainakulujaan. […]


Edullinen muutto- ja sisustuslaina oli helppo ja nopea ratkaisu Hannun tarpeisiin. Lue lisää kokemuksista Etua.fi:stä tästä.

Hannu tarvitsi lainaa muuttoon ja sisustukseen – sai heti lainaa, jonka takaisinmaksu on helppoa

30.1.2023

Helsinkiläinen Hannu tarvitsi nopeasti muutto- ja sisustuslainaa. Hannu löysi Etuan kautta parhaan lainatarjouksen vertaillessaan kulutusluottoja. Edullinen kulutusluotto oli helppo ja nopea ratkaisu rahan tarpeeseen. Arki on täynnä tilanteita, joissa tarvitaan yhtäkkiä ylimääräistä rahaa […]


Copyright © 2023 Etua.fi