Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Lainaa perintöveroa varten – katso miten vero määräytyy ja kuinka voit hakea helposti lainaa verojen maksuun

7.1.2022
Lainaa perintöveroon

Saitko perintöä, josta joudut maksamaan perintöveroa? Jos verojen suuruus yllättää, voi lainasta olla apua väliaikaiseen rahoitustarpeeseen.

Kuinka perintövero määräytyy?

Perintönä saadusta omaisuudesta tulee perillisten maksaa veroa. Perintöveron määrä riippuu sekä perintöosuuden suuruudesta että sukulaisuudestasi tai muusta suhteestasi perinnön jättäneeseen henkilöön.

Perintövero jakautuu kahteen eri veroluokkaan, joiden verotus eroaa toisistaan. Ensimmäiseen luokkaan kuuluvat lähisukulaiset ja toiseen muut sukulaiset sekä suvun ulkopuoliset henkilöt. Lähisukulaisten verotus on kevyempää eli he maksavat samasta summasta vähemmän veroa kuin toiseen veroluokkaan kuuluvat henkilöt.

Perintöveron suuruuteen vaikuttaa myös saadun perinnön arvo. Eri veroluokat arvon mukaan ovat 20 000–40 000 euroa, 40 000–60 000 euroa, 60 000–200 000 euroa, 200 000–1 000 000 euroa ja yli 1 000 000 euroa. Jokaisessa luokassa on minimisumma, joka alarajasta maksetaan ja yli menevästä osuudesta maksettava määrä riippuu luokkaan sovellettavasta veroprosentista. Mitä arvokkaampi perintö on kyseessä, sitä korkeampaan veroprosenttia käytetään.

Perintöveroa ei tarvitse maksaa, jos oma osuus saadusta perinnöstä on alle 20 000 euroa.

Maksettavan veron tarkan määrän saat tietää perintöverotuspäätöksestä, jonka Verohallinto lähettää noin 6–12 kuukauden kuluttua perukirjan toimituksesta.

Jos perintöveron summa on alle 500 euroa, maksetaan vero yhdessä erässä, kun taas 500 euron rajan ylittävä perintövero maksetaan kahdessa osassa. Ensimmäisen erän eräpäivä on noin kolmen kuukauden päästä verotuspäätöksen saamisen jälkeen ja toinen osa tulee maksettavaksi kahden kuukauden päästä ensimmäisestä eräpäivästä.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Lainaa perintöveron maksuun

Erityisesti jos kyseessä on suuri perintö tai se tulee yllätyksenä, voi perintöveron maksaminen väliaikaisesti kuormittaa omaa taloutta. Jos kyseessä oleva perintö on rahavaroja, on perintöveron maksaminen usein helpompaa, sillä saadusta summasta voi tarvittavan osan käyttää veron maksamiseen.

Jos taas perinnöksi saa esimerkiksi asunnon tai kesämökin, voi tilanne olla taloudellisesti haastavampi, erityisesti mitä arvokkaampi kiinteistö on kyseessä. Esimerkiksi 200 000 euron arvoisesta kiinteistöstä tulee veroa maksettavaksi yli 20 000 euroa lähisukulaisille eikä tällaista summaa välttämättä löydy ylimääräisenä rahana omilta tileiltä.

Osa päätyykin myymään omaisuutta perintöveron maksamiseksi, mutta mikäli omaisuutta ei halua myydä tai myyminen ei onnistu kovin nopeasti, voi laina olla yksi vaihtoehto veron rahoittamiseen. Lainalla voi veron maksaa helposti pois kokonaan ilmoitettuina eräpäivinä ja maksaa lainaa takaisin sovittujen kuukausierien mukaan. Näin verosumma jakautuu tasaisemmin eikä aiheuta kerralla yhtä suurta taloudellista kuormitusta.  

Löydä tarpeisiisi sopiva laina

Perintöveroa varten voi hakea pankeilta tai muilta rahoitusyhtiöiltä joko vakuudellista tai vakuudetonta lainaa. Vakuudetonta lainaa varten ei tarvita mitään vakuuksia tai takaajia, kun taas saadakseen vakuudellista lainaa tulee lainanottajan tarjota pankille vakuudeksi esimerkiksi kiinteistö tai muuta omaisuutta. Vakuudellisia lainatuotteita tarjoavat yleensä perinteiset pankit ja näissä lainoissa korko on usein hieman edullisempi käytettyjen vakuuksien vuoksi.

Vakuudeton laina on helppo vaihtoehto, mikäli vakuuksia ei ole ja lainan tarvitsee nopeasti. Lainaa voi hakea valitsemalleen summalle aina 500 eurosta 60 000 euroon saakka, joten sopiva laina löytyy niin pientä kuin suurta perintöveroa varten.

Takaisinmaksuaika vakuudettomissa lainoissa on 1–18 vuotta ja laina-ajan voi valita itselleen sopivaksi. Pidempi laina-aika pienentää takaisin maksettavan kuukausierän suuruutta, mutta tällöin maksettavaksi tulee enemmän korkoja ja muita lainaan liittyviä kuluja.

Lainan voi maksaa takaisin myös alkuperäistä maksuaikataulua nopeammin usein ilman lisäkuluja. Jos siis esimerkiksi tarvitset lainaa kiinteistön perintöveron maksuun ja tarkoituksena on myydä kiinteistö, voi kaupan jälkeen lainan kuitata halutessaan heti pois.

Voidaksesi hakea vakuudetonta lainaa sinun tulee olla vähintään 18-vuotias ja sinulla tulee olla vakituiset tulot sekä vakituinen asuinpaikka Suomessa.

Hae lainaa helposti ja nopeasti Etuan avulla

Etuan kautta vakuudettoman lainan hakeminen onnistuu helposti, sillä yhdellä lainahakemuksella saat kätevästi lainatarjouksia laajalta kumppaniverkostolta. Lainatarjouksien kilpailuttaminen kannattaa, sillä vain vertailemalla usean eri pankin tarjouksia, löydät varmasti edullisimman ja sopivimman lainan.

Lainahakemuksen täyttäminen Etuan sivuilla on ilmaista ja turvallista, eikä hakemuksen täyttämiseen mene kuin muutama minuutti. Hakemusta varten tarvitset tiedot esimerkiksi tuloistasi ja mahdollisista muista lainoista ja veloista, joten nämä kannattaa etsiä valmiiksi ennen hakemuksen aloittamista. Lainahakemuksen lähettäminen ei sido sinua ottamaan lainaa.

Hakemuksen lähettämisen jälkeen saat parhaimmillaan lainatarjouksia nähtäville jopa alle kymmenessä minuutissa. Tämän jälkeen voit vertailla tarjoukset, valita sinulle sopivimman vaihtoehdon ja siirtyä allekirjoittamaan lainasopimuksen.

Löydä sinulle paras laina jo tänään Etuan avulla!

Lue myös: Aloita vuosi laittamalla laina-asiat kuntoon ja säästä rahaa – näin se onnistuu

Lue seuraavaksi


Tarvitseeko kulutusluottoon vakuuksia

Tarvitseeko kulutusluottoon vakuuksia?

26.9.2023

Mietitkö, tarvitaanko kulutusluottoa varten vakuuksia ja millaisia lainan vakuuksia pankit edellyttävät? Lue tästä. Kulutusluottoa on mahdollista saada vakuuksien kanssa tai ilman. Luoton hinta riippuu käytetyistä vakuuksista, joten on tärkeää ymmärtää lainan vakuuden merkitys […]


Lainan kuukausierän pienentäminen

Voiko lainan kuukausierää pienentää?

22.9.2023

Lue tästä, miten voit saada pienemmän kuukausierän nykyisiin lainoihisi ja saada enemmän rahaa käyttöösi joka kuukausi. Lainan noston yhteydessä pankin kanssa sovitaan lainan korosta, laina-ajasta ja kuukausittaisen lyhennyksen määrästä. Yllättävät tilanteet elämässä saattavat […]


Miten säästää rahaa

Miten säästää rahaa? 6 helppoa tapaa tehdä arjen säästöä

20.9.2023

Haluaisitko, että sinulle jäisi enemmän rahaa käteen joka kuukausi? Näillä helpoilla vinkeillä voit kerryttää säästöä joka kuukausi – kokeile heti! 1. Ole tarkkana ruokaostoksilla ja vältä hävikkiä Kotitalouksissa syntyy paljon ruokahävikkiä, mikä tarkoittaa, […]


Sopimusehdot päivittyvät: Uudet sopimusehdot 1.10.2023 alkaen »
Copyright © 2023 Etua.fi