Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Laina asumisoikeusasuntoon

11.2.2022
Laina asumisoikeusasuntoon haetaan samalla tavalla kuin lainaa omistusasuntoon.

Laina asumisoikeusasuntoon haetaan samalla tavalla kuin omistusasuntoon. Lue lisää asuntolainasta asumisoikeusasuntoon tästä.

Lainaa asumisoikeusasuntoon haetaan asuntolainaa myöntävistä pankeista, ja lainaprosessi ja käytänteet ovat samat kuin muutenkin omistusasuntoon lainaa haettaessa.

Asuntolainaa asumisoikeusasuntoon kannattaa hakea ajoissa niin, että sopivan asumisoikeusasunnon löytyessä ostotarjouksen voi tehdä heti. Lainaneuvottelut ja pankin antama lainalupaus eivät sido mihinkään, mutta mahdollistavat nopean asuntokaupan teon tarvittaessa.

Laina asumisoikeusasuntoon – asumisoikeusasunto toimii lainan vakuutena  

Ennen kuin pankki voi myöntää lainaa asumisoikeusasuntoon, tarkistaa pankki lainanhakijan maksukyvyn, vakuudet ja säästöt. Myönnettävä asuntolainan suuruus määräytyy ennen kaikkea hakijan maksukyvystä eli säännöllisten tulojen ja menojen suhteesta. Menoihin lasketaan muun muassa asumisoikeusasunnon vastikkeet ja muut toistuvat menot. 

Asumisoikeusasunto toimii lainan vakuutena, mutta omien säästöjen määrästä riippuen voi tarvita myös muita lisävakuuksia. Yleensä asumisoikeusasunto kelpaa vakuudeksi noin 75-prosenttisesti, ja lopulle lainalle tarvitaan lisävakuuksia tai säästöjä.

Mitä tarkoittaa asumisoikeusasunto

Asumisoikeusasunnossa yhdistyy vuokra- ja omistusasuminen. Asunnosta maksetaan asumisoikeusmaksu (enintään 15 % asunnon hinnasta+ indeksiosuus), jolloin asuntoa saa hallita omistusasunnon tapaan. Tämän lisäksi maksetaan joka kuukausi käyttövastiketta, jolloin asunnossa voi asua niin kauan kuin haluaa. Asuntoa ei voi kuitenkaan ostaa kokonaan omaksi.

Kuukausittainen käyttövastike on yleensä alueen yleistä vuokratasoa alhaisempi, koska käyttövastiketta saa periä vain rahoitusmenoihin ja kiinteistön ylläpitoon. Jos muuttaa asumisoikeusasunnosta pois, saa asumisoikeusmaksun takaisin rakennuskustannus-indeksillä tarkistettuna.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 6%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Miksi asumisoikeusasunto kannattaa – asumisoikeusasunnon hyvät ja huonot puolet

Asumisoikeusasunto on vuokra-asunnon ja omistusasunnon välimuoto, ja se sopii erityisesti tilanteissa, missä ei voi tai halua ottaa isoa asuntolainaa. Asumisoikeusasunto on vuokra-asuntoa turvallisempi, koska vuokranantaja ei voi irtisanoa asumisoikeutta. Jos haluaa muuttaa pois, ei tarvitse huolehtia asunnon myynnistä ja samalla saa takaisin maksamansa asumisoikeusmaksun.

Asumisen kustannukset ovat asumisoikeusasunnossa kohtuulliset verrattuna vapaarahoitteiseen vuokra-asuntoon. Asumisoikeusasunto voi olla myös laadukkaampi kuin vuokra-asunto, sillä asumisoikeusyhtiö huolehtii remonteista. Lisäksi asunnosta saa tehdä omanäköisen ja tarvittaessa vaihtaa itselleen sopivampaan asuntoon.

Asumisoikeusasuntoa voi harkita, jos ei halua ottaa isoa asuntolainaa, mutta haluaa vuokra-asumista pysyvämpää asumisratkaisua. Toisaalta asumisoikeusasuntoa ei voi ostaa omaksi. Myös kuukausittaiset käyttövastikkeet voivat olla korkeahkoja verrattuna omistusasuntoon.

Asumisoikeusasunnon hyviä puolia ovat:

Kohtuuhintainen asumismuoto. Et tarvitse sitoutua isoon asuntolainaan etkä maksaa varainsiirtoveroa. Myös kuukausittain maksettava käyttövastike on vapaarahoitteista vuokraa kohtuullisempi.

Vuokra-asuntoa pysyvämpi ratkaisu. Saat asua asumisoikeusasunnossa niin kauan kuin haluat. Saat myös tehdä asunnon omannäköiseksi kohtuullisilla muutostöillä.

Omistusasuntoa huolettomampi asumismuoto. Asumisoikeusyhtiö ylläpitää asuintalon kuntoa ja huolehtii tarvittavista remonteista. Asunnossa ei myöskään ole jälleenmyyntiriskiä ja asumisoikeusmaksun saa takaisin rakennuskustannusindeksillä tarkistettuna pois muuttaessa.

Asumisoikeusasunto joustaa elämäntilanteen mukaan. Asumisoikeusasuntoja on eri kokoisia eri alueilta, joten voit hakea omiin tarpeisiin sopivimman asunnon heti. Asumisoikeusasuntoa voi vaihtaa elämäntilainteiden muuttuessa. Sen saa myös perustelluista syistä vuokrata eteenpäin kahden vuoden ajaksi.

Asumisoikeusasunnon huonoja puolia ovat:

– Et voi ostaa asuntoa kokonaan omaksi.

– Kuukausittaiset käyttövastikkeet voivat olla korkeita, vaikka ne eivät saakaan ylittää yleistä vuokratasoa.

Kuka voi saada asumisoikeusasunnon

Kaikki yli 18-vuotiaat voivat hakea asumisoikeusasuntoa eivätkä tulot ole esteenä asumisoikeusasunnon saamiselle. Edellytyksenä kuitenkin on, että hakijalla ei ole asumistarvetta vastaavankokoista omistusasuntoa haettavalla alueella tai varallisuutta sellaisen hankintaan. Asumisoikeusasunto on tarkoitettu omaan asumiskäyttöön. 

Yli 55-vuotiailla varallisuusrajat eivätkä muut ehdot ole esteenä asumisoikeuden saamiseksi. Rajoja ja ehtoja ei ole myöskään silloin, jos on vaihtamassa toisen asumisoikeusasunnon haltijan kanssa asuntoa.

Miten asumisoikeusasuntoa haetaan

Asumisoikeusasunnon hakemiseen tarvitaan järjestysnumero, jonka saa sen kaupungin tai kunnan asuntotoimistosta, missä haettava asunto sijaitsee. Kun on saanut järjestysnumeron, voi tutustua asumisoikeusyhtiöiden asuntoihin ja maksuihin (hakukoneen avulla voi etsiä sanalla ”asumisoikeusasunto” ). Asumisoikeusmaksut ja käyttövastikkeet vaihtelevat yhtiöittäin, joten hintavertailu kannattaa.

Sama järjestysnumero käy kaikkiin asumisoikeusasuntoihin. Jos asuntoa hakee usea henkilö, asumisoikeuden saa pienimmillä järjestysnumerolla hakeva. Järjestysnumero ei vanhene ennen kuin se on kertaalleen käytetty. 

Asukasvalinta asumisoikeusasuntoihin uudistuu syyskuussa 2023. Uudistuksen myötä hakijalla voi olla kerrallaan vain yksi järjestysnumero, joka on valtakunnallinen ja voimassa kaksi vuotta. Tätä järjestysnumeroa haetaan 1.9.2023 alkaen Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta. Siihen asti numeroita haetaan kunnalta tai kaupungilta. Vanhat kuntakohtaiset järjestysnumerot ovat voimassa vuoden 2023 vuoden loppuun asti.

Näin haet lainaa asumisoikeusasuntoon

Lainaa asumisoikeusasuntoon haetaan täyttämällä lainahakemus netissä. Paras asuntolaina löytyy kotimaisen ja maksuttoman Etua.fi-lainapalvelun kautta helposti. Asuntolainalaskurin avulla voit laskea sinulle sopivan laina-ajan ja kuukausierät.

Lainan hakeminen ja kilpailutus ei velvoita mihinkään, mutta sen avulla saat tietää paljon pankki on valmis myöntämään lainaa asumisoikeusasuntoon ja paljon kuukausittainen lyhennys on. 

Kilpailuta laina asumisoikeusasuntoon tästä!

Lue myös: Lainaneuvottelu – näillä vinkeillä onnistut!

Lue seuraavaksi


Vaadittava asuntolainan käsiraha vaihtelee sen mukaan, onko ensiasunnon ostaja, ASP-lainaa tai muuta asuntolainaa hakeva henkilö.

Asuntolainan käsiraha – kuinka paljon käsirahaa asuntolainaan tarvitaan?

3.4.2024

Asuntolainan käsiraha on etukäteen säästetty summa asunnon ostohinnasta, sillä asuntoa ei voi hankkia kokonaan lainarahalla. Lue tästä, kuinka paljon käsirahaa asuntolainaa varten tarvitaan. Asuntolainan käsiraha eli omarahoitusosuus tarkoittaa riittäviä säästöjä tai muita vakuuksia […]


Ensiasunnon ostajan etuja on monia, kuten varainsiirtoverosta vapautuminen.

Ensiasunnon ostajan edut – neljä rahanarvoista vinkkiä

7.1.2024

Ensiasunnon ostaja kohtaa monia rahoitukseen ja verotukseen liittyviä kysymyksiä. Kokosimme neljä vinkkiä, joiden avulla ensiasunnon ostaja voi säästää rahaa. Lue ensiasunnon ostajan eduista ja muista rahanarvoisista vinkeistä tästä. 1. Pienempi ensiasunnon ostajan omarahoitusosuus […]


Ensiasunnon ostajan opas

Ensiasunnon ostajan opas

6.1.2024

Suunnitteletko ensimmäisen oman asunnon ostoa? Lue tästä, mitä ensikertalaisen on hyvä tietää asuntokaupoista! Asunnon ostaminen on iso päätös, johon liittyy paljon huomioitavia asioita. Tähän oppaaseen ovat koottuna yleisimmät kysymykset, joita ensiostajan mielessä liikkuu, […]


Copyright © 2024 Etua.fi