Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Kuluttajan sähkölaskussa nousupaineita –sähkön kilpailutus kannattaa

23.1.2019

Sähköenergian hinnat nousivat jyrkästi viime vuonna. Kotitaloudet maksavat sähköstään nyt noin 85 euroa vuoden takaista enemmän. Sähkölämmittäjän lasku on noussut vuodessa noin 260 euroa. Sähkön hinnoissa on odotetettavissa edelleen nousua.

Sähkölaskun kokonaissumma nousi yli 10 prosenttia vuonna 2018. Kotitalouksien toimitusvelvollisuushinnat nousivat 17,5 prosenttia, siirtohintojen noustessa 4,9 prosenttia. Sähkölämmittäjälle sähköenergia kallistui 18,6 prosenttia ja sähkönsiirto 3,8 prosenttia.

Sähkön kilpailutuksella voi säästää sähkölaskussa

Sähkönmyyjien hintatarjouksissa on paljon vaihtelua. Kuluttajien kannattaa nyt siis tarkastaa ja tarvittaessa kilpailuttaa sähkösopimuksensa, neuvoo Energiavirasto.

Sähkön hinnoissa, tuotantotavassa ja sopimusmuodossa on eroja. Energiaviraston selvityksen mukaan eniten eroja on määräaikaisen, 2-vuotisen sopimuksen hinnoissa.

Tukkumarkkinahinnat jyrkässä nousussa

Kuluttajahintoja nosti sähköenergian tukkuhintojen jyrkkä nousu. Taustalla ovat kesästä saakka jatkunut keskimääräistä heikompi vesitilanne Pohjoismaissa. Myös kivihiilen ja maakaasun hinnat ovat nousseet. Lisäksi EU:n päästöoikeuksien hintoja korotettiin.

Siirtohinnoissa odotettavissa korotuksia 10-40 %

Sähköverkon toimitusvarmuutta parannetaan parhaillaan merkittävillä investoinneilla. Vuosien 2014–2036 aikana sähköverkkoon investoidaan yhteensä 9,7 miljardia euroa.

Rakennustöiden vuoksi esimerkiksi viime vuonna 35 sähköverkkoyhtiötä korotti siirtohintoja. Korotukset olivat keskimäärin 7 prosenttia. Maaseudulla toimivissa yhtiöissä on suurimmat korotuspaineet.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Energiaviraston mukaan jatkossa on odotettavissa 10–40 % suuruisia nousuja sähkön siirtohintoihin. Euroina se tarkoittaa kotitaloudelle 25–100 euron lisäkuluja, sähkölämmittäjälle 70–250 euron korotusta vuodessa.

Helpoin tapa säästää sähkölaskussa on kilpailuttaa sähköntoimittaja säännöllisesti. Kilpailuta sähkö ja vertaa hintoja ilmaiseksi tästä

Lähteet: Energiavirasto, Taloustaito

Lue seuraavaksi


Lainan kilpailutus Etuan avulla auttoi Sannaa saamaan 20 000 euron lainan, kun tavallinen pankki ei myöntänyt.

Sanna sai 20 000 euron lainan ulkomaan asuntoon Etuan avulla: ”Tavallinen pankki ei myöntänyt lainaa”

15.5.2024

Uudellamaalla asuva 29-vuotias Sanna päätti puolisonsa kanssa hankkia vapaa-ajan asunnon ulkomailta. Kun täydellinen kohde löytyi, he hakivat pankista 20 000 euron lainaa asunnon panttia varten. Tavallinen pankki ei kuitenkaan myöntänyt lainaa, joten Sanna […]


Ylimääräinen lainanlyhennys – milloin se kannattaa? 

15.5.2024

Ylimääräinen lainanlyhennys on ylimääräinen maksusuoritus, joka kohdistetaan lainan pääomaan sovitun kuukausierän lisäksi.


Selvitys: Näissä kaupungeissa saat auton nopeiten huoltoon

15.4.2024

Etua Oy selvitti yhteistyössä AutoJerryn kanssa, kuinka nopeasti autolle saa huoltoaikoja vuoden eri kuukausina ja kuinka kauan huoltoaikojen saaminen kestää Suomen suurimmissa kaupungeissa.


Copyright © 2024 Etua.fi