Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Harvoin pelkkä hinta ratkaisee – näillä perusteilla suomalaiset valitsevat asuntolainapankin

19.11.2020

Asuntolainapankin valinta

Pankin tarjoama marginaali ja lainan kulut ovat monille tärkeitä, mutta harva valitsee pankkia pelkän lainan hinnan perusteella.

Asuntolainapankkia valitessa pankin tarjoama marginaali ja lainan muut kustannukset ovat tärkeimmät päätökseen vaikuttavat tekijät, selviää lainavertailupalvelu Etuan Asuntolainapankin valinta -tutkimuksesta.

Jopa 68 prosenttia tutkimukseen vastanneista kertoi, että marginaali ja kustannukset ovat erittäin tärkeä tekijä pankkia valitessa.

Erityisesti marginaalin ja muiden kustannusten merkitys korostuu niiden vastaajien keskuudessa, joilla on tai jotka suunnittelevat hakevansa suurempia lainoja. Myös pankin antamilla bonuksilla ja keskittämiseduilla on enemmän merkitystä, mitä suuremmasta lainasummasta on kyse.

Asiakaspalvelun sujuvuutta ja asiantuntevuutta arvostetaan

Vaikka lainan hinnalla on suuri merkitys, harva valitsee pankkia pelkän marginaalin perusteella. Pankin tarjoaman asiakaspalvelun sujuvuus ja asiantuntevuus sekä pankin maine ja asiakkaan omat aiemmat kokemukset pankista vaikuttavat myös vahvasti siihen, mistä pankista asuntolainan hakija lainan nostaa.

Pankin asiakaspalvelun sujuvuutta ja asiantuntevuutta piti erittäin tärkeänä 56 prosenttia kaikista vastaajista, kun taas naisista jopa 68 prosenttia korosti asiakaspalvelun tärkeyttä. Aiemmat kokemukset pankista ja pankin maine olivat erittäin tärkeitä 41 prosentille.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Miehet painottivat pankin valinnassa selkeästi enemmän marginaalia ja kuluja kuin muita tekijöitä, kun taas naiset arvostivat miehiä enemmän asiakaspalvelun lisäksi palvelun nopeutta lainaa hakiessa.

Vähiten vastaajat antoivat asuntolainapankkia valitessa merkitystä pankin sijainnille sekä tutulle asiakaspalveluhenkilölle. Pankin sijainnilla oli suurempi merkitys niille vastaajille, joiden nykyinen tai suunniteltu asuntolaina oli alle 100 000 euroa.

Asuntolainapankin valinta

Lainatarjouksia useammasta pankista

Tutkimuksen mukaan moni pyytää asuntolainatarjouksen useammalta eri pankilta, mutta harva perustaa päätöksensä pelkästään lainan hintaan.

40 prosenttia vastaajista pyytää lainatarjousta useammalta pankilta ja vertailee tarjoukset sen jälkeen perusteellisesti niin hinnan kuin muiden tekijöiden osalta. Vain 17 prosenttia vastasi etsivänsä ensisijaisesti edullisinta lainaa, jolloin muilla tekijöillä tai nykyisellä pankkisuhteella ei ollut heille suurta merkitystä.

– Asuntolainojen kohdalla puhutaan yleensä vain marginaalin kilpailutuksesta, mutta tämän tutkimuksen perusteella kuluttajien päätökset pohjautuvat myös laajempaan pankkien vertailuun. Suomalaiset näyttävät olevan jo melko ahkeria vertailijoita etsiessään itselle sopivaa asuntolainaa ja juuri tähän tarpeeseen Etuakin on oman asuntolainapalvelunsa kehittänyt, toteaa Etua Oy:n toimitusjohtaja Antti Aarvala.

Suomalaiset ovat tutkimuksen perusteella varsin tyytyväisiä pankkisuhteisiinsa. Vain yksi prosentti ilmoitti olevansa niin tyytymätön tämänhetkiseen pankkiinsa, että haluaa nostaa lainan ehdottomasti muualta.

Tutkimuksen toteutti Norstat Finland Oy Etua.fi toimeksiannosta lokakuussa 2020. Tutkimukseen vastasi valtakunnallisesti 1027 suomalaista ikähaarukassa 25–54 vuotta, joilla oli tällä hetkellä asuntolainaa tai jotka harkitsivat lainan nostamista seuraavan vuoden aikana.

Lataa tästä tutkimuksen aineisto

Aineistoa voi käyttää vapaasti lähdeviitteen kanssa. 

Lue seuraavaksi


Vaadittava asuntolainan käsiraha vaihtelee sen mukaan, onko ensiasunnon ostaja, ASP-lainaa tai muuta asuntolainaa hakeva henkilö.

Asuntolainan käsiraha – kuinka paljon käsirahaa asuntolainaan tarvitaan?

3.4.2024

Asuntolainan käsiraha on etukäteen säästetty summa asunnon ostohinnasta, sillä asuntoa ei voi hankkia kokonaan lainarahalla. Lue tästä, kuinka paljon käsirahaa asuntolainaa varten tarvitaan. Asuntolainan käsiraha eli omarahoitusosuus tarkoittaa riittäviä säästöjä tai muita vakuuksia […]


Ensiasunnon ostajan etuja on monia, kuten varainsiirtoverosta vapautuminen.

Ensiasunnon ostajan edut – neljä rahanarvoista vinkkiä

7.1.2024

Ensiasunnon ostaja kohtaa monia rahoitukseen ja verotukseen liittyviä kysymyksiä. Kokosimme neljä vinkkiä, joiden avulla ensiasunnon ostaja voi säästää rahaa. Lue ensiasunnon ostajan eduista ja muista rahanarvoisista vinkeistä tästä. 1. Pienempi ensiasunnon ostajan omarahoitusosuus […]


Ensiasunnon ostajan opas

Ensiasunnon ostajan opas

6.1.2024

Suunnitteletko ensimmäisen oman asunnon ostoa? Lue tästä, mitä ensikertalaisen on hyvä tietää asuntokaupoista! Asunnon ostaminen on iso päätös, johon liittyy paljon huomioitavia asioita. Tähän oppaaseen ovat koottuna yleisimmät kysymykset, joita ensiostajan mielessä liikkuu, […]


Copyright © 2024 Etua.fi