Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Harvoin pelkkä hinta ratkaisee – näillä perusteilla suomalaiset valitsevat asuntolainapankin

19.11.2020

Asuntolainapankin valinta

Pankin tarjoama marginaali ja lainan kulut ovat monille tärkeitä, mutta harva valitsee pankkia pelkän lainan hinnan perusteella.

Asuntolainapankkia valitessa pankin tarjoama marginaali ja lainan muut kustannukset ovat tärkeimmät päätökseen vaikuttavat tekijät, selviää lainavertailupalvelu Etuan Asuntolainapankin valinta -tutkimuksesta.

Jopa 68 prosenttia tutkimukseen vastanneista kertoi, että marginaali ja kustannukset ovat erittäin tärkeä tekijä pankkia valitessa.

Erityisesti marginaalin ja muiden kustannusten merkitys korostuu niiden vastaajien keskuudessa, joilla on tai jotka suunnittelevat hakevansa suurempia lainoja. Myös pankin antamilla bonuksilla ja keskittämiseduilla on enemmän merkitystä, mitä suuremmasta lainasummasta on kyse.

Asiakaspalvelun sujuvuutta ja asiantuntevuutta arvostetaan

Vaikka lainan hinnalla on suuri merkitys, harva valitsee pankkia pelkän marginaalin perusteella. Pankin tarjoaman asiakaspalvelun sujuvuus ja asiantuntevuus sekä pankin maine ja asiakkaan omat aiemmat kokemukset pankista vaikuttavat myös vahvasti siihen, mistä pankista asuntolainan hakija lainan nostaa.

Pankin asiakaspalvelun sujuvuutta ja asiantuntevuutta piti erittäin tärkeänä 56 prosenttia kaikista vastaajista, kun taas naisista jopa 68 prosenttia korosti asiakaspalvelun tärkeyttä. Aiemmat kokemukset pankista ja pankin maine olivat erittäin tärkeitä 41 prosentille.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Miehet painottivat pankin valinnassa selkeästi enemmän marginaalia ja kuluja kuin muita tekijöitä, kun taas naiset arvostivat miehiä enemmän asiakaspalvelun lisäksi palvelun nopeutta lainaa hakiessa.

Vähiten vastaajat antoivat asuntolainapankkia valitessa merkitystä pankin sijainnille sekä tutulle asiakaspalveluhenkilölle. Pankin sijainnilla oli suurempi merkitys niille vastaajille, joiden nykyinen tai suunniteltu asuntolaina oli alle 100 000 euroa.

Asuntolainapankin valinta

Lainatarjouksia useammasta pankista

Tutkimuksen mukaan moni pyytää asuntolainatarjouksen useammalta eri pankilta, mutta harva perustaa päätöksensä pelkästään lainan hintaan.

40 prosenttia vastaajista pyytää lainatarjousta useammalta pankilta ja vertailee tarjoukset sen jälkeen perusteellisesti niin hinnan kuin muiden tekijöiden osalta. Vain 17 prosenttia vastasi etsivänsä ensisijaisesti edullisinta lainaa, jolloin muilla tekijöillä tai nykyisellä pankkisuhteella ei ollut heille suurta merkitystä.

– Asuntolainojen kohdalla puhutaan yleensä vain marginaalin kilpailutuksesta, mutta tämän tutkimuksen perusteella kuluttajien päätökset pohjautuvat myös laajempaan pankkien vertailuun. Suomalaiset näyttävät olevan jo melko ahkeria vertailijoita etsiessään itselle sopivaa asuntolainaa ja juuri tähän tarpeeseen Etuakin on oman asuntolainapalvelunsa kehittänyt, toteaa Etua Oy:n toimitusjohtaja Antti Aarvala.

Suomalaiset ovat tutkimuksen perusteella varsin tyytyväisiä pankkisuhteisiinsa. Vain yksi prosentti ilmoitti olevansa niin tyytymätön tämänhetkiseen pankkiinsa, että haluaa nostaa lainan ehdottomasti muualta.

Tutkimuksen toteutti Norstat Finland Oy Etua.fi toimeksiannosta lokakuussa 2020. Tutkimukseen vastasi valtakunnallisesti 1027 suomalaista ikähaarukassa 25–54 vuotta, joilla oli tällä hetkellä asuntolainaa tai jotka harkitsivat lainan nostamista seuraavan vuoden aikana.

Lataa tästä tutkimuksen aineisto

Aineistoa voi käyttää vapaasti lähdeviitteen kanssa. 

Lue seuraavaksi


Asuntolainan korko on keskeinen osa asuntolaina kustannuksia.

Asuntolainan korko 2023 – kiinteä vai vaihtuva korko?

24.8.2023

Asuntovelallisen yksi keskeisempiä päätöksiä on, mihin viitekorkoon asuntolainansa sitoo. Lue lisää asuntolainan korosta 2023 ja eri korkovaihtoehdoista tästä. Asuntolainan korkokulujen noustessa moni asuntovelallinen pohtii, mihin viitekorkoon asuntolaina kannattaa sitoa lainamenojen vähentämiseksi. Kiinteän ja […]


Asuntolainojen marginaalit ovat nousemaan päin, mutta pankki tekee aina asiakaskohtaisen tarjouksen.

Asuntolainat kallistumassa – tällaisia asuntolainojen marginaaleja pankit tarjoavat pääkaupunkiseudulla

13.1.2023

Asuntolainojen marginaalit ovat vielä matalalla, jos vertaa nykyistä tilannetta vaikkapa viisi vuotta sitten vallinneeseen. Rahoitusmarkkinat ovat kuitenkin kiristymässä, mikä tarkoittaa hintapainetta myös asuntolainoihin. Kauppalehden (2.1.23) mukaan asuntolainojen marginaaleissa on tänä vuonna nousupainetta. Asuntoluototukseen […]


asuntolainan koron nousu

Näin asuntolainan koron nousu vaikuttaa

19.8.2022

Asuntolainan koron nousu merkitsee suurempia lainan takaisinmaksueriä. Lue lisää, mitä koron nousu asuntolainassa käytännössä tarkoittaa ja miten siihen voi varautua. Asuntolainan korot ovat olleet pitkään alhaisia, mutta nyt ne ovat kääntyneet selvään nousuun […]


Sopimusehdot päivittyvät: Uudet sopimusehdot 1.10.2023 alkaen »
Copyright © 2023 Etua.fi