Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Netin kautta tapahtuva asuntolainan kilpailutus yleistyy

21.5.2019

Asuntolainan kilpailutusNetin kautta tapahtuva asuntolainan kilpailutus yleistyy. Suurin osa asuntolainan ottoa harkitsevista aikoo kysyä lainatarjouksen useammasta pankista.

Asuntolainojen vastineena säästöjä ja sijoituksia

Joka toisella suomalaisella on lainaa. Tyypillisesti se on asuntolainaa, jollaista on 29 prosentilla. Keskimäärin suomalaisilla on asuntolainaa noin 99 000 euroa, pääkaupunkiseudulla tätä enemmän.

Asuntolainojen vastineeksi löytyy myös säästöjä ja sijoituksia. Säästö- ja sijoitusvarallisuuden keskimääräinen arvo asuntolainaa omaavilla on noin 19 000 euroa. Varallisuuden arvo nousee, mitä suuremmasta lainamäärästä on kyse.

Tällä hetkellä keskimäärin 77 prosenttia asunnon ostosta on rahoitettu lainalla. Lainanhoitomenojen osuus käteen jäävistä tuloista on 21 prosenttia.

Kahden viime vuoden aikana otetut asuntolainat ovat keskimäärin noin 150 000 euroa, pääkaupunkiseudulla noin 180 000 euroa kalliimpien asuntojen vuoksi.

Asuntolainaa on 29 % suomalaisista kotitalouksista. 91 % on ottanut asuntolainan oman vakituisen asunnon ostoon, 7 % sijoitusasunnon ostoon kotimaasta, 4 % nykyisen asunnon peruskorjaukseen ja 4 % vapaa-ajan tai kakkosasunnon ostoon kotimaasta.

Asuntoluottoa ottaneista 58 prosentilla on tasaerälaina ja 34 prosentilla annuiteettilaina. Tasaerälainan omaavien osuus on jatkanut laskuaan ja annuiteettilainan omaavien puolestaan nousuaan keväästä 2017.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Maaliskuussa otettujen lainojen keskikorko oli 0,81 prosenttia. Suomessa asuntolainojen korot ovat euromaiden alhaisimpia.

Laina-ajat ovat pidentyneet

Asuntolainojen keskimääräiset laina-ajat ovat pidentyneet. Asuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika on tällä hetkellä noin 20 vuotta. Takaisinmaksuajat ovat sitä pidempiä, mitä suuremmistä asuntolainoista on kyse ja mitä suurempi osuus asunnon ostosta on rahoitettu lainalla.

Lainojen takaisinmaksuajat ovat pidentyneet pääkaupunkiseudulla hieman enemmän kuin muualla Suomessa. Pääkaupunkiseudulla 25 vuoden laina-aika on tyypillisin (osuus 60 %). Pääkaupunkiseudun keskimääräinen takaisinmaksuaika on 22,3 vuotta, kun se muualla Suomessa on 19,3 vuotta.

Korkojen nousuun varaudutaan säästämällä

Asuntolainaan liittyviä riskejä koetaan nyt aiempaa enemmän. Huoli korkojen noususta on lisääntynyt selvästi ja sen mainitsee tällä hetkellä 56 prosenttia asuntolainaansa liittyviä riskejä kokevista.

Huolta korkojen noususta kannetaan sekä pieni- että suurituloisten sekä erikokoisia asuntolainoja omaavien keskuudessa. Työttömyys, lomautukset ja työasiat yleensä mainitaan asuntolainan riskitekijänä harvemmin kuin ennen.

Riskeihin varaudutaan aiempaa enemmän säästämällä. Korkokaton lainaansa ottaneiden osuus on noin 30 prosenttia. Lainaturvavakuutuksella tai muilla vakuutuksilla varautuminen on hieman vähentynyt.

Asuntolainan kilpailutus yleistyy

Asuntolainaa kysytään vähintään kahdesta pankista, 26 prosenttia tyytyy yhteen tai korkeintaan kahteen pankkiin. Vähintään kolmesta pankista lainatarjouksen aikoo pyytää 34 prosenttia.

Netin tai sähköpostin kautta ensimmäisen asuntolainaan liittyvän yhteydenottopyynnön ottavien osuus kasvaa. Sähköisten yhteydenottotapojen yhteenlaskettu osuus kaikkien suomalaisten keskuudessa on tällä hetkellä 51 prosenttia.

Asuinkunnalla ei ole eroa asuntolainan kilpailutuksen suhteen. Pankkeja kilpailutetaan yhtä yleisesti sekä pääkaupunkiseudulla että muualla Suomessa.

Asuntolainan kilpailuttaminen netissä on helppoa ja ilmaista Etua.fi-palvelun avulla. Etua.fi on Suomen ainoa palvelu, joka kilpailuttaa myös asuntolainan puolestasi. Pyydä uusi asuntolainatarjous tai kilpailuta nykyinen asuntolainasi tästä

Etua.fi on Finanssivalvonnan hyväksymä asuntoluottovälittäjä.

Lähteet: Finanssiala ry, Suomen Pankki

Lue seuraavaksi


Lainan kilpailutus Etuan avulla auttoi Sannaa saamaan 20 000 euron lainan, kun tavallinen pankki ei myöntänyt.

Sanna sai 20 000 euron lainan ulkomaan asuntoon Etuan avulla: ”Tavallinen pankki ei myöntänyt lainaa”

15.5.2024

Uudellamaalla asuva 29-vuotias Sanna päätti puolisonsa kanssa hankkia vapaa-ajan asunnon ulkomailta. Kun täydellinen kohde löytyi, he hakivat pankista 20 000 euron lainaa asunnon panttia varten. Tavallinen pankki ei kuitenkaan myöntänyt lainaa, joten Sanna […]


Ylimääräinen lainanlyhennys – milloin se kannattaa? 

15.5.2024

Ylimääräinen lainanlyhennys on ylimääräinen maksusuoritus, joka kohdistetaan lainan pääomaan sovitun kuukausierän lisäksi.


Selvitys: Näissä kaupungeissa saat auton nopeiten huoltoon

15.4.2024

Etua Oy selvitti yhteistyössä AutoJerryn kanssa, kuinka nopeasti autolle saa huoltoaikoja vuoden eri kuukausina ja kuinka kauan huoltoaikojen saaminen kestää Suomen suurimmissa kaupungeissa.


Copyright © 2024 Etua.fi