Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Asuntolainan valtiontakaus – nämä asiat sinunkin on hyvä tietää valtiontakauksesta

30.11.2021
Asuntolainan valtiontakaus

Tarvitsetko lisävakuuksia asuntolainaa varten? Valtiontakaus voi olla sinulle sopiva vaihtoehto – lue tästä jutusta, kuinka se toimii!

Mitä asuntolainan valtiontakaus tarkoittaa?

Myöntäessään asuntolainaa pankit haluavat varmistaa, että asiakas pystyy maksamaan lainan takaisin pankille. Tämän vuoksi lainanhakijalla tulee olla tarjota pankille vakuuksia ennen kuin laina voidaan myöntää.

Ostettava asunto toimii lainan vakuutena, mutta koska asunnon vakuusarvo pankille on yleensä noin 70-75 prosenttia sen varsinaisesta arvosta, tarvitaan lainaa varten usein lisävakuuksia, ellei omilla säästöillä pysty kattamaan puuttuvaa osuutta.

Lisävakuutena voivat toimia esimerkiksi arvopaperit tai vanhempien omistamat kiinteistöt, mutta näiden lisäksi asuntolainaan voi ostaa takauksen valtiolta tai pankilta. Asuntolainan valtiontakaus tarkoittaakin valtion myöntämää vakuutta yksityishenkilön asuntolainalle.

Kuka valtiontakausta voi hakea?

Asuntolainaan voi saada valtiontakauksen, jos asunnosta hankkii vähintään puolet ja asunto tulee omaksi ensisijaiseksi asunnoksi. Valtiontakaus myönnetään vain Suomessa sijaitseviin asuntoihin.

Jotta asuntolainaan voi käyttää valtiontakausta, tulee lainasumman olla enintään 85 prosenttia asunnon ostohinnasta. Jos olet ostamassa asuntoa ensimmäistä kertaa, voi valtiontakauksen saada ASP-lainaan, joka on 90 prosenttia ostohinnasta. Ostettavan asunnon tulee toimia lainassa vakuutena.

Valtiontakaus sopii lisävakuudeksi erityisesti nuorille, joille ei ole vielä ehtinyt kertyä omaa varallisuutta kattamaan lisävakuuksien tarvetta. Valtiontakaus on kuitenkin kätevä ja melko edullinen vaihtoehto lisävakuudeksi kenelle tahansa asuntolainaa harkitsevalle.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Paljonko valtiontakausta asuntolainaan voi saada ja miten sitä haetaan?

Valtiontakaus on asuntolainasta enintään 20 prosenttia tai ASP-lainoissa 25 prosenttia. Valtiontakauksen yläraja on kuitenkin 50 000 euroa eli tämän enempää takausta ei voi saada, vaikka lainasumma olisi suurempi.

Jos asunnon ostohinta on esimerkiksi 100 000 euroa ja pankki myöntää asuntoa varten 85 000 euroa asuntolainaa, on valtiontakaus enintään 17 000 euroa. Jos taas olet hankkimassa 200 000 euron arvoista asuntoa ja saat pankista lainaa 170 000 euroa, voit saada lainaan valtiontakausta maksimissaan 34 000 euron verran.

Valtiontakausta ei tarvitse erikseen hakea, vaan se myönnetään pankissa asuntolainaa hakiessa. Jos siis tarvitset asuntolainaasi valtiontakauksen, sovi asiasta pankkivirkailijan kanssa.

Kuinka paljon valtiontakaus maksaa?

Valtiontakaus on maksullinen lisävakuus asuntolainalle. Valtiontakauksesta peritään 2,5 prosentin takausmaksu, joka tulee maksaa lainan tai sen ensimmäisen erän nostamisen yhteydessä.

Jos valtiontakausta saa asuntolainaan esimerkiksi 17 000 euroa, on takausmaksun suuruus 425 euroa. 34 000 euron takaussummasta taas peritään 850 euron takausmaksu.

ASP-lainoissa valtiontakaus on aina ilmainen eli takausmaksua ei peritä ensiasunnon ostajilta.

Kilpailuta asuntolainasi helposti ja ilmaiseksi Etuan kautta!

Lue myös: Asuntolainan omarahoitusosuus – paljonko pitää säästää?

Lue seuraavaksi


Ensiasunnon ostajan etuja on monia, kuten varainsiirtoverosta vapautuminen.

Ensiasunnon ostajan edut – neljä rahanarvoista vinkkiä

7.1.2024

Ensiasunnon ostaja kohtaa monia rahoitukseen ja verotukseen liittyviä kysymyksiä. Kokosimme neljä vinkkiä, joiden avulla ensiasunnon ostaja voi säästää rahaa. Lue ensiasunnon ostajan eduista ja muista rahanarvoisista vinkeistä tästä. 1. Pienempi ensiasunnon ostajan omarahoitusosuus […]


Ensiasunnon ostajan opas

Ensiasunnon ostajan opas

6.1.2024

Suunnitteletko ensimmäisen oman asunnon ostoa? Lue tästä, mitä ensikertalaisen on hyvä tietää asuntokaupoista! Asunnon ostaminen on iso päätös, johon liittyy paljon huomioitavia asioita. Tähän oppaaseen ovat koottuna yleisimmät kysymykset, joita ensiostajan mielessä liikkuu, […]


Asuntolainan lyhennystavat eroavat toisistaan, halvin on tasalyhenteinen laina.

Näin asuntolainan eri lyhennystavat eroavat toisistaan – halvin on tasalyhennys

19.12.2023

On tasaerää, kiinteää tasaerää ja tasalyhennystä. Miten voi tietää, mikä ero asuntolainan lyhennystavoilla on ja mikä niistä sopii itselle? Lue tästä. Korkojen nousu on saanut monet pohtimaan asuntolainan lyhennystapaa. On tasaerää, kiinteää tasaerää […]


Copyright © 2024 Etua.fi