Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Asuntolainan korko ennätysalhaalla, varaudu silti korkojen nousuun

25.1.2019

Korkojen noususta on varoiteltu moneen kertaan. Euribor-korkojen odotettiin nousevan miinuslukemista nollan yläpuolelle jo vuodenvaihteessa.

Talousnäkymät ovat kuitenkin huonontuneet ja kuluttajahintojen nousu on pysynyt maltillisena. Korkojen nousu siirtyy jälleen tulevaisuuteen, sillä Euroopan keskuspankin (EKP) ilmoitti säilyttävänsä korkotason ennallaan ainakin syksyyn 2019 saakka.

Asuntovelallisen ei siis vielä tarvitse olla huolissaan lainakustannusten noususta. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että korkojen nykytilanne ei ole normaali. Pitkällä aikavälillä korot todennäköisesti nousevat.

Korot eivät aina ole olleet näin matalia

Taloushistoriassa on koettu hyvin poikkeuksellista aikaa viime vuosina. Asuntolainojen yleiset viitekorot eli euriborit ovat olleet lähellä nollaa ja jopa miinuksella. Negatiivisia nimelliskorkoja ei ole ollut koskaan modernissa taloushistoriassa.

Halpojen korkojen aika on jo jatkunut niin pitkään, että moni on saattanut unohtaa, millaisia korot olivat ennen finanssikriisiä. Ensiasunnon ostajilla, työelämään kiinni päässeillä nuorilla, ei puolestaan ole kokemustakaan korkojen suurista vaihteluista.

Kymmenen vuotta sitten korot olivat korkeammat kuin nyt. 12 kuukauden euribor kävi 5,4 prosentissa vuonna 2008. Tämä tarkoittaa esimerkiksi 100 000 euron lainassa 5 400 euroa nykyistä suurempia lainakustannuksia. 200 000 euron lainassa tämä tarkoittaa 10 800 euron suurempia kuluja.

Korot olivat korkeita ennen finanssikriisiäkin. 12 kuukauden euribor ei koskaan laskenut alle kahden prosentin ennen vuotta 2009. Korkotaso vaihteli suurimman osan ajasta 3-5 prosentin välillä.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Korkojen heilahtelua on vaikea ennustaa

Kukaan ei voi varmuudella sanoa, mihin korot liikkuvat. Kukaan ei esimerkiksi kymmenen vuotta sitten voinut kuvitella, miten alhaalla korot nyt ovat. Arvioita voi silti esittää.

Ekonomistit puhuvat luonnollisesta tai neutraalista lyhyiden korkojen tasosta. Se ei ole taloutta elvyttävää eikä talouskasvua hillitsevää.

Arviot Euroopan luonnollisesta korkotasosta on 2-3 prosenttia. Kun inflaatiotavoite on samaan aikaan vähän alle kaksi prosenttia, reaalikorko olisi silloin keskimäärin korkeintaan prosentin luokkaa. Reaalikorko saadaan, kun nimelliskorosta vähennetään inflaatio.

Asuntovelalliselle tämä tarkoittaa, että 15-20 vuoden laina-ajalla korot olisivat keskimäärin 2-3 prosentin tasoa. Sitä on sitten vaikeaa ennustaa, miten korot heilahtelevat 15-20 vuoden aikana.

Alhainen korkotaso jatkunee vielä, mutta ei kestä ikuisesti

Asiantuntijoiden tämänhetkinen arvio on, että matala korkotaso vallitsee vielä pitkään, mutta suunta on ylöspäin.

Korkojen kehittymiseen vaikuttavat eniten keskuspankkien päätökset rahan hintaa ohjaavista ohjauskoroista. Euroopan keskuspankki seuraa euroalueen inflaatiota, mutta hintaan vaikuttavat monet tekijät, kuten tuottavuuskehitys, konfliktit ja geopolitiikka.

Danske Bankin tuoreen kyselytutkimuksen perusteella suomalaiset eivät ole kovin huolissaan korkojen noususta. Kuluttajat kuitenkin arvelevat korkojen olevan selvästi nykyistä korkeammalla tasolla kolmen ja kymmenen vuoden päästä.

Matalasta huolitasosta huolimatta 55 prosenttia asuntolainallisista suomalaisista on varautunut korkojen nousuun. 26 prosenttia kertoo säästäneensä puskurin korkojen nousun varalle ja 19 prosenttia on ottanut kiinteäkorkoisen lainan tai korkoputken.

Etuan lainapalvelun avulla voit maksutta kilpailuttaa nykyisen lainasi marginaali tai hakea uutta asuntolainaa. Asuntolainan kilpailutus käy helposti tästä.

Lähteet: Danske Bank, Helsingin Sanomat, Kauppalehti

Lue seuraavaksi


Näistä postinumeroista haetaan eniten kulutusluottoja – Helsinki, Tampere ja Turku

17.6.2024

Lainavertailupalvelu Etua Oy selvitti mistä postinumeroista kulutusluottoja haetaan eniten Suomen isoissa kaupungeissa


Nainen istumassa sähköpotkulaudan päällä.

Sähköpotkulautojen hintavertailu 2024 

28.5.2024

Tässä artikkelissa vertailemme vuokrattavien sähköpotkulautojen minuutti- ja kuukausihintoja Helsingissä kesällä 2024.


Lainan kilpailutus Etuan avulla auttoi Sannaa saamaan 20 000 euron lainan, kun tavallinen pankki ei myöntänyt.

Sanna sai 20 000 euron lainan ulkomaan asuntoon Etuan avulla: ”Tavallinen pankki ei myöntänyt lainaa”

15.5.2024

Uudellamaalla asuva 29-vuotias Sanna päätti puolisonsa kanssa hankkia vapaa-ajan asunnon ulkomailta. Kun täydellinen kohde löytyi, he hakivat pankista 20 000 euron lainaa asunnon panttia varten. Tavallinen pankki ei kuitenkaan myöntänyt lainaa, joten Sanna […]


Copyright © 2024 Etua.fi