Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Asuntokaupassa alueiden sisäiset erot kasvavat

9.1.2019

Parhaiten asuntokauppa käy Oulun, Tampereen ja Turun seudulla.

Asuntokaupan odotetaan käyvän normaaliin tahtiin vuonna 2019, mutta alueiden sisäiset erot kasvavat, selviää Suomen Kiinteistönvälittäjien (SKVL) asuntomarkkinaennusteesta. Asuntomarkkinaennuste perustuu yli 1 450 kiinteistönvälittäjän arvioon.

Tammi-maaliskuussa odotetaan hiukan hiljaisempaa markkinatilannetta, mutta koko vuoden näkymä on positiivinen.

Itä- ja Kaakkois-Suomen asuntokauppa piristymässä

Parhaiten asuntokaupan ennustetaan käyvän Oulun, Tampereen ja Turun seudulla. Itä- ja Kaakkois-Suomi on piristymässä, mutta Keski-Suomi edelleen hakee uutta suuntaa.

Kasvukeskusten keskusta-alueet jatkavat voimakasta vetoaan. Polarisoituminen aiheuttaa kuitenkin tilastojen keskiarvoihin suuriakin heittoja. Kaupunkien sisällä lyhyilläkin välimatkoilla saattaa syntyä useampien tuhansien eurojen eroja neliöhinnoissa. Tämä tarjoaa asunnonvaihtajille enemmän mahdollisuuksia valita asuinalueensa kukkaron perusteella.

Pankkien lainanannon ja remonttilainojen tiukkuus hidastaa asuntokauppaa

Remonttia kaipaaville asunnoille ja taloille olisi ostajia lisääntyvissä määrin. Lainahanat ovat kuitenkin usein kiinni remontin osuudelle, sillä vakuudet eivät pankin mielestä riitä. Tämä osaltaan hidastaa asuntokauppaa koko Suomessa.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Pientalouudisrakentamisen kohonnut hinta ohjaa myös osaltaan perheitä hankimaan valmiita uudehkoja taloja.

Vuokra-asuntojen kysyntä ennallaan

Vuokra-asuntomarkkinoilla on odotettavissa tasainen kysyntä työn perässä muuttavien ansiosta. Kovinta kysynnän nousua odotetaan pääkaupunkiseudulla sekä Oulun seudulla.

Vuokrien hintatasossa ei ennusteta keskimääräistä nousua lukuun ottamatta kovimman kysynnän alueita.

Alueelliset markkinaennusteet:

Pääkaupunkiseutu

Pääkaupunkiseudulla kerrostaloasuntojen kysyntä jatkuu ennallaan. Noin 55 % välittäjistä ennustaa kysynnän nousua tai pysymistä ennallaan. Omakoti- ja rivitalojen kysynnän ennustetaan olevan hiljaisempaa alkuvuonna.

Pääkaupunkiseudulla Helsingin keskustan kysyntä jatkuu ja on myös havaintoja esimerkiksi Itä-Helsingin Myllypuroon valmistuvan uuden 6000 opiskelijan kampuksen vaikutuksesta alueen kysynnässä. Länsipuolella pääkaupunkiseutua Kirkkonummi-Espoon puoleinen alue ja metron lähivaikutuspiirissä olevat Espoon alueet ovat kysyttyä seutua.

Pääkaupunkiseudun kehyskunnat

Kehyskunnissa rivi- ja omakotitalojen markkinat ovat normaaliin tapaan hiljaisempia alkuvuonna. Samoin kerrostaloasuntojen kysynnän odotetaan myös olevan edellistä jaksoa hiukan hiljaisempi. Voimakas uudistuotanto viime vuosina osaltaan vaikuttaa siihen, että esimerkiksi vuokra-asuntoja on paljon tarjolla ja monet työn perässä alueelle muuttavat valitsevat ensin kodikseen vuokra-asunnon ja alkavat vasta sen jälkeen harkita oman kodin hankintaa.

Turun seutu

Turun seudulla 74 % välittäjistä uskoo siihen, että kerrostaloasuntojen kauppa lisääntyy tai käy entiseen tahtiin. Hyvä tilanne teollisuudessa ylläpitää kysyntää Turun seudulla. Omakoti-, pari- sekä rivitalojen kysyntä on myös hyvällä tasolla alueella.

Tampereen seutu

Tampereella jopa 78 % välittäjistä uskoo kerros- ja rivitalokaupan lisääntymiseen tai pysymiseen ennallaan. Erittäin voimakas uudistuotanto ylläpitää alueella hyvää kysyntää ja tarjontaa myös vanhojen asuntojen kaupassa mutta hyväkuntoisten uudempien 2000-luvulla valmistuneiden asuntojen kauppa on selvimmin kasvussa.

Oulun seutu

Oulussa yli 70 % välittäjistä uskoo kysynnän lisääntyvän tai pysyvän ennallaan. Edelleen jatkuva uudistuotanto tuo paljon valinnanvaraa ostajille sekä uusissa että vanhoissa asunnoissa. Polarisoituminen näkyy myös Oulussa ja aiheuttaa selviä kysyntä ja hintaeroja kaupungin eri alueilla.

Etelä-Suomi

Etelä-Suomessa on suuria alueellisia eroja kysynnässä. Uudistuotanto on tuonut paljon uusia koteja tarjolle sekä sijoittajille että omaksi hankkiville. Rakentaminen on kohdistunut erityisesti Kanta- ja Päijät-Hämeeseen, joissa tarjontaa vanhoista asunnoista on paljon. Tämä tarjoaa paljon mahdollisuuksia ostajille ja mahdollistaa vilkkaankin asunnonvaihdon.

Kymenlaakso ja Kouvolan seutu kärsii jonkin verran teollisuuden ja sen työpaikkojen puutteesta. Hanko tekee uutta tulemista kakkosasuntojen suosikkikohteena junaradan eteläpuolella. Hintaerot Hangossa ovat voimakkaat etelä- ja pohjoispuolella junarataa.

Itä-Suomi

Itä-Suomen näkymät ovat tasoittuneet ja uutta valoa näkyy jo monella alueella. Savonlinnassa on uutta uskoa tulevaisuuteen ja tilanne suurien oppilaitosten siirtymisten jälkeen ei enää huonone. Kuopio ja Joensuu ovat jo selvässä nousussa ja tämä näkyy myös uudistuotannon määrissä, mikä osaltaan tuo kysyntää ja tarjontaa myös vanhojen asuntojen kauppaan.

Keski-Suomi

Keski-Suomessa on markkinoilla edelleen varovaisuutta. Uudistuotanto on vilkasta ja tuo omalta osaltaan liikettä asuntomarkkinoille, mutta kysyntä- ja hintaodotukset ovat alkuvuodelle maltillisia.

Länsi-Suomi

Länsi-Suomessa on teollisuuden tuomaa selvää vetoa monilla paikkakunnilla. Yli 70 % välittäjistä odottaa kasvua tai tilanteen jatkuvan ennallaan erityisesti kerros- ja rivitalomarkkinoilla.

Valopilkkuja on monia kuten Vaasa, Pori ja Uusikaupunki sekä Salossakin on pohja ohitettu ja usko tulevaisuuteen palannut. Kaikilla näillä alueilla on kuitenkin havaittu voimakasta polarisoitumista ja keskustojen ulkopuolisten alueiden hintaodotukset ovat edelleen haasteena.

Pohjois-Suomi

75 % välittäjistä uskoo kysynnän lisääntyvän tai pysyvän ennallaan.

Uudistuotanto on tuonut ostajille erinomaisia vaihtoehtoja kerrostalomarkkinoille. Uudistuotantoa on myyty nyt myös enemmissä määrin myös muille kuin sijoittajille ja rivitaloasuntojen kysyntä on nousussa. Remontoitavien asuntojen kysyntä laimeampaa ja hyväkuntoisten kysyntä hyvällä tasolla.

Etuan lainapalvelun avulla voit maksutta hakea asuntolainaa tai kilpailuttaa nykyisen lainasi marginaali. Asuntolainan kilpailutus käy helposti tästä.

Lähde: Suomen Kiinteistönvälittäjät

Lue seuraavaksi


Lainan siirto toiseen pankkiin tarkoittaa nykyisen lainan vaihtamista vanhasta pankista uuteen.

Lainan siirto toiseen pankkiin

1.3.2023

Lainan siirto toiseen pankkiin voi kuulostaa vaivalloiselta, mutta se on yksinkertaisempaa kuin luuletkaan, onpa kyse sitten kulutusluottojen tai asuntolainan siirrosta.  Lue tästä lisää, mistä lainan siirrosta on oikein kyse. Lainan siirto tulee kyseeseen, […]


Järjestelylaina voi helpottaa arkea ja tuoda säästöä joka kuukausi.

Tuula haki järjestelylainaa ja yllättyi palvelun vaivattomuudesta – “Pääsin eroon hillittömistä koroista”

6.2.2023

Järjestelylaina voi helpottaa arkea ja tuoda säästöä joka kuukausi. Tuula haki järjestelylainaa Etuan kautta ja pääsi eroon korkeista koroista ja lainanhoitokuluista. Kotimaisen lainavertailuvertailupalvelun Etuan kautta monet suomalaiset ovat löytäneet keinon alentaa omia lainakulujaan. […]


Edullinen muutto- ja sisustuslaina oli helppo ja nopea ratkaisu Hannun tarpeisiin. Lue lisää kokemuksista Etua.fi:stä tästä.

Hannu tarvitsi lainaa muuttoon ja sisustukseen – sai heti lainaa, jonka takaisinmaksu on helppoa

30.1.2023

Helsinkiläinen Hannu tarvitsi nopeasti muutto- ja sisustuslainaa. Hannu löysi Etuan kautta parhaan lainatarjouksen vertaillessaan kulutusluottoja. Edullinen kulutusluotto oli helppo ja nopea ratkaisu rahan tarpeeseen. Arki on täynnä tilanteita, joissa tarvitaan yhtäkkiä ylimääräistä rahaa […]


Copyright © 2023 Etua.fi