Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Asuntokaupassa alueiden sisäiset erot kasvavat

9.1.2019

Parhaiten asuntokauppa käy Oulun, Tampereen ja Turun seudulla.

Asuntokaupan odotetaan käyvän normaaliin tahtiin vuonna 2019, mutta alueiden sisäiset erot kasvavat, selviää Suomen Kiinteistönvälittäjien (SKVL) asuntomarkkinaennusteesta. Asuntomarkkinaennuste perustuu yli 1 450 kiinteistönvälittäjän arvioon.

Tammi-maaliskuussa odotetaan hiukan hiljaisempaa markkinatilannetta, mutta koko vuoden näkymä on positiivinen.

Itä- ja Kaakkois-Suomen asuntokauppa piristymässä

Parhaiten asuntokaupan ennustetaan käyvän Oulun, Tampereen ja Turun seudulla. Itä- ja Kaakkois-Suomi on piristymässä, mutta Keski-Suomi edelleen hakee uutta suuntaa.

Kasvukeskusten keskusta-alueet jatkavat voimakasta vetoaan. Polarisoituminen aiheuttaa kuitenkin tilastojen keskiarvoihin suuriakin heittoja. Kaupunkien sisällä lyhyilläkin välimatkoilla saattaa syntyä useampien tuhansien eurojen eroja neliöhinnoissa. Tämä tarjoaa asunnonvaihtajille enemmän mahdollisuuksia valita asuinalueensa kukkaron perusteella.

Pankkien lainanannon ja remonttilainojen tiukkuus hidastaa asuntokauppaa

Remonttia kaipaaville asunnoille ja taloille olisi ostajia lisääntyvissä määrin. Lainahanat ovat kuitenkin usein kiinni remontin osuudelle, sillä vakuudet eivät pankin mielestä riitä. Tämä osaltaan hidastaa asuntokauppaa koko Suomessa.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Pientalouudisrakentamisen kohonnut hinta ohjaa myös osaltaan perheitä hankimaan valmiita uudehkoja taloja.

Vuokra-asuntojen kysyntä ennallaan

Vuokra-asuntomarkkinoilla on odotettavissa tasainen kysyntä työn perässä muuttavien ansiosta. Kovinta kysynnän nousua odotetaan pääkaupunkiseudulla sekä Oulun seudulla.

Vuokrien hintatasossa ei ennusteta keskimääräistä nousua lukuun ottamatta kovimman kysynnän alueita.

Alueelliset markkinaennusteet:

Pääkaupunkiseutu

Pääkaupunkiseudulla kerrostaloasuntojen kysyntä jatkuu ennallaan. Noin 55 % välittäjistä ennustaa kysynnän nousua tai pysymistä ennallaan. Omakoti- ja rivitalojen kysynnän ennustetaan olevan hiljaisempaa alkuvuonna.

Pääkaupunkiseudulla Helsingin keskustan kysyntä jatkuu ja on myös havaintoja esimerkiksi Itä-Helsingin Myllypuroon valmistuvan uuden 6000 opiskelijan kampuksen vaikutuksesta alueen kysynnässä. Länsipuolella pääkaupunkiseutua Kirkkonummi-Espoon puoleinen alue ja metron lähivaikutuspiirissä olevat Espoon alueet ovat kysyttyä seutua.

Pääkaupunkiseudun kehyskunnat

Kehyskunnissa rivi- ja omakotitalojen markkinat ovat normaaliin tapaan hiljaisempia alkuvuonna. Samoin kerrostaloasuntojen kysynnän odotetaan myös olevan edellistä jaksoa hiukan hiljaisempi. Voimakas uudistuotanto viime vuosina osaltaan vaikuttaa siihen, että esimerkiksi vuokra-asuntoja on paljon tarjolla ja monet työn perässä alueelle muuttavat valitsevat ensin kodikseen vuokra-asunnon ja alkavat vasta sen jälkeen harkita oman kodin hankintaa.

Turun seutu

Turun seudulla 74 % välittäjistä uskoo siihen, että kerrostaloasuntojen kauppa lisääntyy tai käy entiseen tahtiin. Hyvä tilanne teollisuudessa ylläpitää kysyntää Turun seudulla. Omakoti-, pari- sekä rivitalojen kysyntä on myös hyvällä tasolla alueella.

Tampereen seutu

Tampereella jopa 78 % välittäjistä uskoo kerros- ja rivitalokaupan lisääntymiseen tai pysymiseen ennallaan. Erittäin voimakas uudistuotanto ylläpitää alueella hyvää kysyntää ja tarjontaa myös vanhojen asuntojen kaupassa mutta hyväkuntoisten uudempien 2000-luvulla valmistuneiden asuntojen kauppa on selvimmin kasvussa.

Oulun seutu

Oulussa yli 70 % välittäjistä uskoo kysynnän lisääntyvän tai pysyvän ennallaan. Edelleen jatkuva uudistuotanto tuo paljon valinnanvaraa ostajille sekä uusissa että vanhoissa asunnoissa. Polarisoituminen näkyy myös Oulussa ja aiheuttaa selviä kysyntä ja hintaeroja kaupungin eri alueilla.

Etelä-Suomi

Etelä-Suomessa on suuria alueellisia eroja kysynnässä. Uudistuotanto on tuonut paljon uusia koteja tarjolle sekä sijoittajille että omaksi hankkiville. Rakentaminen on kohdistunut erityisesti Kanta- ja Päijät-Hämeeseen, joissa tarjontaa vanhoista asunnoista on paljon. Tämä tarjoaa paljon mahdollisuuksia ostajille ja mahdollistaa vilkkaankin asunnonvaihdon.

Kymenlaakso ja Kouvolan seutu kärsii jonkin verran teollisuuden ja sen työpaikkojen puutteesta. Hanko tekee uutta tulemista kakkosasuntojen suosikkikohteena junaradan eteläpuolella. Hintaerot Hangossa ovat voimakkaat etelä- ja pohjoispuolella junarataa.

Itä-Suomi

Itä-Suomen näkymät ovat tasoittuneet ja uutta valoa näkyy jo monella alueella. Savonlinnassa on uutta uskoa tulevaisuuteen ja tilanne suurien oppilaitosten siirtymisten jälkeen ei enää huonone. Kuopio ja Joensuu ovat jo selvässä nousussa ja tämä näkyy myös uudistuotannon määrissä, mikä osaltaan tuo kysyntää ja tarjontaa myös vanhojen asuntojen kauppaan.

Keski-Suomi

Keski-Suomessa on markkinoilla edelleen varovaisuutta. Uudistuotanto on vilkasta ja tuo omalta osaltaan liikettä asuntomarkkinoille, mutta kysyntä- ja hintaodotukset ovat alkuvuodelle maltillisia.

Länsi-Suomi

Länsi-Suomessa on teollisuuden tuomaa selvää vetoa monilla paikkakunnilla. Yli 70 % välittäjistä odottaa kasvua tai tilanteen jatkuvan ennallaan erityisesti kerros- ja rivitalomarkkinoilla.

Valopilkkuja on monia kuten Vaasa, Pori ja Uusikaupunki sekä Salossakin on pohja ohitettu ja usko tulevaisuuteen palannut. Kaikilla näillä alueilla on kuitenkin havaittu voimakasta polarisoitumista ja keskustojen ulkopuolisten alueiden hintaodotukset ovat edelleen haasteena.

Pohjois-Suomi

75 % välittäjistä uskoo kysynnän lisääntyvän tai pysyvän ennallaan.

Uudistuotanto on tuonut ostajille erinomaisia vaihtoehtoja kerrostalomarkkinoille. Uudistuotantoa on myyty nyt myös enemmissä määrin myös muille kuin sijoittajille ja rivitaloasuntojen kysyntä on nousussa. Remontoitavien asuntojen kysyntä laimeampaa ja hyväkuntoisten kysyntä hyvällä tasolla.

Etuan lainapalvelun avulla voit maksutta hakea asuntolainaa tai kilpailuttaa nykyisen lainasi marginaali. Asuntolainan kilpailutus käy helposti tästä.

Lähde: Suomen Kiinteistönvälittäjät

Lue seuraavaksi


Tarvitseeko kulutusluottoon vakuuksia

Tarvitseeko kulutusluottoon vakuuksia?

26.9.2023

Mietitkö, tarvitaanko kulutusluottoa varten vakuuksia ja millaisia lainan vakuuksia pankit edellyttävät? Lue tästä. Kulutusluottoa on mahdollista saada vakuuksien kanssa tai ilman. Luoton hinta riippuu käytetyistä vakuuksista, joten on tärkeää ymmärtää lainan vakuuden merkitys […]


Lainan kuukausierän pienentäminen

Voiko lainan kuukausierää pienentää?

22.9.2023

Lue tästä, miten voit saada pienemmän kuukausierän nykyisiin lainoihisi ja saada enemmän rahaa käyttöösi joka kuukausi. Lainan noston yhteydessä pankin kanssa sovitaan lainan korosta, laina-ajasta ja kuukausittaisen lyhennyksen määrästä. Yllättävät tilanteet elämässä saattavat […]


miten nopeasti lainan voi saada tilille?

Miten nopeasti saan lainan tililleni? – Vinkit hakemuksen nopeuttamiseen

8.9.2023

Lainaa hakiessa voi tilanne vaatia nopeaa lainahakemuksen käsittelyä, jos rahoille on tarve heti. Et varmasti ole ainoa lainanhakija, joka on pohtinut hakemuksen käsittelyaikaa sekä sitä, kuinka nopeasti rahat todellisuudessa siirtyvät tilille. Käydään tässä […]


Sopimusehdot päivittyvät: Uudet sopimusehdot 1.10.2023 alkaen »
Copyright © 2023 Etua.fi