Miten asuntolainalaskuri toimii? Lue vinkit, joiden avulla löydät sinulle sopivan lainan

|

Asuntolainalaskuri

Paljonko uskaltaisit ottaa lainaa? Asuntolainalaskurilla testaat helposti, millaiseen lainasummaan sinulla on varaa.

Asuntolainalaskuri auttaa määrittämään sopivan lainamäärän

Oma asunto on iso hankinta ja suurin osa tarvitsee asuntolainan rahoittaakseen asunnon ostamisen. Etuan asuntolainalaskuri kertoo helposti ja nopeasti, millainen lainasumma on sinun taloudellesi sopiva.

Uudesta asunnosta haaveilevan kannattaa olla jo hyvissä ajoin liikkeellä asuntolainan kanssa, sillä koskaan ei tiedä, milloin unelmien koti tulee ilmoituksia selatessa vastaan. Asuntolainalaskurilla voit katsoa, millaiset kuukausikulut toivomallasi lainasummalla on ja selvittää, onko budjettisi realistinen.

Laskuri on kätevä apu myös niille, jotka eivät juuri tällä hetkellä ole asuntokaupoilla. Laskuria kokeillessa sinulla ei tarvitse olla vielä mielessä ostettavaa asuntoa tai edes mahdollista budjettia, vaan voit hyödyntää laskuria selvittääksesi, kuinka suurta asuntolainaa pystyisit nykyisillä tuloillasi maksamaan takaisin. Jos asut vuokralla, näet laskurilla helposti myös, ovatko asuntolainan mahdolliset kulut edullisemmat kuin nykyinen vuokrasi.

Asuntolainalaskurilla voi myös kätevästi kilpailuttaa vanhan asuntolainasi. Vuoden 2020 aikana asuntolainojenkeskikorot ovat olleet poikkeuksellisen alhaisia, joten pyytämällä uuden tarjouksen vanhasta lainasta voi säästää yllättävän paljon rahaa. Lue, kuinka voit kilpailuttaa vanhan lainasi. 

Näin asuntolainalaskuri toimii

Voit testata laskurilla asuntolainasi kuukausittaisen takaisinmaksuerän suuruutta muuttamalla sekä lainasummaa että laina-aikaa. Esimerkiksi 150 000 euron lainasummalla ja 20 vuoden laina-ajalla kuukausierän suuruus on noin 650 euroa, kun taas 200 000 euron lainasta maksettavaa tulisi kuukausittain noin 870 euroa.

Asuntolainalaskuria käyttäessä on hyvä arvioida rehellisesti omat tulot ja menot. Mieti, kuinka paljon pystyisit kuukaudessa maksamaan lainaa, niin että taloutesi pysyy tasapainossa. Omaan kuukausibudjettiin on hyvä jättää hieman pelivaraa, että yllättävistä tilanteista huolimatta raha riittää aina lainaerän maksuun.

Vuoden 2020 aikana lainojen korkomarginaalin keskiarvo on pysynyt noin 0,7 prosentissa ja asuntolainalaskuri tarjoaa automaattisesti ajankohtaista lukua. Lainan kulut muodostuvat esimerkiksi viitekorosta ja marginaalista, joka tarkoittaa asiakkaan pankille maksamaa osuutta. Marginaali ei ole sama jokaiselle asiakkaalle, vaan marginaalin suuruuteen vaikuttavat esimerkiksi asuntolainan vakuus ja asiakkaan taloudellinen tilanne. Voit lukea lisää marginaaliin vaikuttavista tekijöistä täältä.

Vaikka pidempi laina-aika tarkoittaa usein pienempää kuukausittaista takaisinmaksuerää, kannattaa huomioida, että pitkän lainan aikana korkokuluja syntyy enemmän. Tämä nostaa lainan kokonaishintaa.

Tee lainahakemus sinulle sopivalla summalla

Asuntolainaa hakiessa on järkevää vertailla eri pankkien lainatarjouksia, jotta löydät juuri sinulle sopivan lainan. Etuan lainahakemuksella saat helposti yhdellä kertaa lainatarjouksia useilta eri pankeilta ja voit valita niistä mielestäsi parhaimman vaihtoehdon.

Kun löydät laskurista sopivan lainasumman, siirry täyttämään seuraavaksi lainahakemus. Hakemuksen täyttäminen vie vain hetken ja siinä kysytään samoja perustietoja, joita pankit kysyvät omissa hakemuksissaan. Vain parilla klikkauksella säästyt siis lukuisten eri hakemusten täyttämiseltä.

Hakemus on täysin ilmainen eikä sen täyttäminen ei sido sinua mihinkään, joten voit kokeilla sitä jo hyvissä ajoin ennen mahdollisen lainan ottamista. Muista kuitenkin, että asuntolainalaskurin tarjoamat laskelmat ovat suuntaa antavia ja tarkat laskelmat saat pankin kanssa käytävissä lainaneuvotteluissa, joissa sovitaan myös tarkemmin lainan ehdoista.

Asuntolainalaskurin löydät täältä ja voit kokeilla sitä vaikka heti!

Lue myös:

Kuinka paljon asuntolainaa voi saada?