Lähihoitajat ja yrittäjät hakevat eniten kulutusluottoja

|

Etua.fi-lainapalvelu selvitti, mitkä ammattiryhmät hakevat eniten kulutusluottoja palvelun kautta. Tulosten mukaan naisista lähihoitajat ja miehistä yrittäjät hakevat eniten kulutusluottoja. Kulutusluottoja haetaan kuitenkin kaikista ammattiryhmistä ja kaikista tuloluokista.

Yleisimmät ammattiryhmät naisten osalta olivat lähihoitajat, myyjät, yrittäjät, siivoojat ja sairaanhoitajat. Miehistä lainoja hakivat eniten yrittäjät, rakennusmiehet, myyjät, autonkuljettajat ja kokit. Tiedot yleisimpien ammattinimikkeiden osuuksista käyvät ilmi taulukoista 1 ja 2. Eniten lainaa hakevien ammattiryhmien järjestys on hieman muuttunut vuodesta 2016, jolloin asiaa selvitettiin edellisen kerran.

Tulokset mukailevat Tilastokeskuksen (2015) selvitystä naisten ja miesten yleisimmistä ammattiryhmistä [1]. ”Vakuudettomia lainoja haetaan tasaisesti kaikissa ammattiryhmissä, eivätkä matalapalkka-alat ole aineistoissa yliedustettuina”, toteaa Etua Oy:n toimitusjohtaja Antti Aarvala. ”Selvityksessä tuli ilmi myös muutamia yllätyksiä. Esimerkiksi miehistä 64 toimitusjohtajaa haki tarkastelujaksolla kulutusluottoa, mikä tekee ammattinimikkeestä aineiston 36. suurimman ja jättää taakseen muun muassa tarjoilijat ja metsurit”, kertoo Aarvala. Kaiken kaikkiaan 4,8 % lainanhakijoista ilmoitti työskentelevänsä johtavassa asemassa tai esimiehenä.

Selvitystä varten analysoitiin 46 000 lainahakemusta tammi-heinäkuussa 2018.

Etua Oy on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen pankki- ja rahoitusalan palveluita välittävä yritys. Yrityksen tavoitteena on helpottaa kuluttajan arkipäivää kodin raha-asioissa. Etuan maksuton palvelu auttaa kuluttajaa löytämään tarpeeseensa sopivat kilpailukykyiset lainatarjoukset. www.etua.fi 

Taulukko 1: Lainaa hakeneiden naisten yleisimmät ammattinimikkeet
Naisten ammattinimikkeet top 5 (suluissa vuoden 2016 sijoitus) 0suus kaikista lainanhakijoista
1.       Lähihoitaja (1.) 4,7 %
2.       Myyjä (2.) 2,5 %
3.       Yrittäjä (5.) 1,9 %
4.       Siivooja (3.) 1,6 %
5.       Sairaanhoitaja (4.) 1,5 %
Taulukko 2:Lainaa hakeneiden miesten yleisimmät ammattinimikkeet
Miesten ammattinimikkeet top 5 (suluissa vuoden 2016 sijoitus) Osuus kaikista lainanhakijoista
1.       Yrittäjä (1.) 2,7 %
2.       Rakennusmies (5.) 1,0 %
3.       Myyjä (2.) 1,0 %
4.       Autonkuljettaja (3.) 1,0 %
5.       Kokki (4.) 0,9 %

[1] Tilastokeskus, Työlliset ammattiryhmän, sukupuolen, ammattiaseman ja vuoden mukaan 2010-2015.

Käyttöehdot päivittyvät: Uudet käyttöehdot 1.5.2022 alkaen »