Asunnonostaja, huomioi nämä asiat ensi vuonna

|

Asunnonostajan kannattaa tinkiä asuntokauppoja tehdessäKauppalehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan asuntojen hinnoissa on ensi vuonna neuvotteluvaraa. Asiantuntijoiden neuvo asunnonostajalle onkin yksinkertainen: ”Tingi, tingi, tingi.”

Uusia osakeasuntoja ennustetaan ensi vuonna valmistuvan kymmenen prosenttia enemmän kuin tänä vuonna. Asuntoja on siksi myynnissä enemmän kuin koskaan. Vuonna 2019 voikin olla tilanne, että markkinoilla on yhtä aikaa myynnissä paljon uusia ja vähän käytettyjä asuntoja. Tällöin asunnonostajalle voi  tarjoutua hyviä tinkimisen paikkoja.

Samaan aikaan asuntosijoittamisen kuumin suhdanne on ohi. Asuntosijoittajat joko myyvät asuntojaan tai odottavat.

Ennen ostopäätöstä asunnonostajan on hyvä tarkistaa, ketkä taloyhtiössä omistavat asuntoja. Erityisesti tämä koskee uusia kohteita. Jos taloyhtiössä asunnon omistajina on paljon sijoittajia tai asuntorahastoja, kannattaa asunnonostajan olla tarkkana.

Sijoittajavetoisten asunto-osakeyhtiöiden lainojen hinnat ovat asukasomistajavetoisten yhtiöiden remonttilainoja korkeammat. Mitä enemmän sijoittajia on omistajina, sitä korkeampi on lainan marginaali. Pankki voi myös muuttaa taloyhtiölainan ehtoja eri tavalla kuin se pystyy muuttamaan yksityisen henkilön asuntolainan ehtoja.

Taloyhtiölainoissa yleistynyt lyhennysvapaa lisää myös riskiä. Kun lyhennysvapaa loppuu, rahoitusvastikkeeseen voi tulla iso korotus. Jos asuntosijoittajat eivät ole tähän varautuneet, sijoitusvetoisesta taloyhtiöstä voi tulla kerralla myyntiin useita asuntoja. Tämä heijastuu myyntiaikoihin ja hintoihin.

Uutena riskinä on tonttirahastot. Nykyään yhä useampi rakennus nousee tonttirahaston omistamalle tontille. Asunnonostajan kannattaakin lukea tontinvuokrasopimus ennen ostopäätöstä.

Asunnonostajan näkökulmasta hyvää on, että lainojen korot pysyvät matalalla. Vaikka Euroopan keskuspankki alkaa normalisoida rahapolitiikkaa, korkojen nousun ennakoidaan olevan maltillista.

Viitekorkona käytetty vuoden euribor on edelleen miinuksella. Ensi vuonna se saattaa nousta nollan tuntumaan.

Moni ennustelaitos on laskenut arvioitaan Suomen talouden ensi vuoden kasvusta. Esimerkiksi Aktia laski ennustettaan Suomen ensi vuoden kasvusta 1,8 prosenttiin, kun aiemmin pankki arvioi kasvuluvuksi 2,2 prosenttia. Korkojen nousu saattaa siirtyä entistä pidemmälle.

Harkitsetko asuntolainaa? Hae uutta asuntolainaa tai kilpailuta nykyisen lainasi marginaali Etuan ilmaisen asuntolainapalvelun avulla tästä.

Lähde: Kauppalehti

Käyttöehdot päivittyvät: Uudet käyttöehdot 1.5.2022 alkaen »