Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Uusi selvitys kertoo, miten asumismenot ovat muuttuneet

24.8.2020
Asumismenot 2020 -selvitys kertoo eri asumismuotojen kustannusten kehittymisestä.

Asumiseen liittyvät kustannukset ovat usein kotilauksien suurin yksittäinen menoerä. 19.8.2020 julkaistu Asumismenot 2020 – selvitys kertoo, miten eri asumismuotojen kustannukset on kehittyneet. Selvityksessä myös ennustetaan, miten eri tavoin asuvien kotitalouksien asumismenot kehittyvät vuosina 2020-2022.

Eniten asumiseen kuluu keskituloisilla kotitalouksilla, jotka asuvat vapaarahoitteisessa vuokra-asunnossa. Näiden kotitalouksien nettotuloista asumismenot ovat keskimäärin 32,2 prosenttia. Näiden kotitalouksien asumismenot olivat keskimäärin 835 euroa kuukaudessa ja menot olivat
2 prosenttia vuoden aikana.

Euromääräisesti mitattuna eniten asumiseen käyttävät lapsiperheet. Vuokralla kerrostalossa asuvien lapsiperheiden asumismenot ovat keskimäärin 1 1149 € ja omistusasunnossa asuvien perheiden 1 115 € kuukaudessa. Omistusasunnossa asuvien perheiden kustannukset nousivat 1,1 prosenttia vuodessa ja vuokralla asuvien 2 prosenttia.

Vähiten rahaa asumiseen kuluu kerrostalossa omistusasunnossa asuvilla eläkeläisillä, joiden asumismenot kuukaudessa ovat keskimäärin 445 €.

Asumismenojen kasvu maltillista

Asumismenojen kasvun ennustetaan olevan maltillista seuraavan kahden vuoden ajan. Asumismuodosta riippuen kustannusten ennustetaan kasvavan 1,4 – 2,4 prosenttin vuosivauhtia vuosina 2020-2022. Eniten kasvua ennakoidaan tulevan omakotitaloissa asuville eläkeläisille, joiden taloa lämmitetään sähköllä.

Tutkimuksesta käy ilmi, että asuntolainojen lyhennysvapaita käytettiin ennätysmäärä korona-kriisin alkuvaiheessa. Huhtikuussa sovittujen lyhennysvapaiden määrä oli lähes viisinkertainen verrattuna edellisten vuosien keskimääräiseen tasoon.

Taloyhtiölainojen osuus on kasvanut

Uutena ilmiönä tutkimus nostaa esiin taloyhtiölainojen kasvun. Vielä viisi vuotta sitten kotitalouksien asunto-osakeyhtiölainat olivat yhteensä alle 10 miljardia euroa. Vuoteen 2020 mennessä yhtiölainojen kanta on kasvanut jo 18 miljardiin euroon.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Yhtiölainan kasvua selittää korjauslainojen lisääntyminen sekä uudiskohteiden isot yhtiölainat. Suurten yhtiölainojen osuus kasvanut uusien kerrostaloasuntojen kaupoissa. Entistä useampi uusi kerrostaloasunto ostetaan siten, että yhtiölainan osuus asunnon hinnasta on jopa 60-80 prosenttia.

Asuntolainan kilpailutus tuo säästöjä

Asunnon ostoa harkitsevan kannattaa aina vertailla eri rahoitusvaihtoehtoja ja kilpailuttaa asuntolainoja myöntävät pankit.

Varsinkin uudiskohdetta harkitsevan kuluttajan on syytä tutustua huolella myyntiesitteeseen ja selvittää, miten paljon taloyhtiölainaa ostettavaan asuntoon liittyy. Mikäli yhtiölainaa on paljon, kannattaa varmistaa, että yhtiölainan korko on kilpailukykyinen verrattuna yksityishenkilöille tarjottavaan asuntolainaan.

Helpoiten asuntolainan kilpailutus käy täyttämällä maksuton asuntolainahakemus. Hakemuksen jättäminen ei sido mitenkään, mutta voi tuoda merkittäviä säästöjä. Testaa asuntolainalaskurilla, miten lainamarginaali ja muut lainaehdot vaikuttavat asuntolainan lyhennykseen.

Lähde: Asumismenot 2020 -selvitys

Lue seuraavaksi


Selvitys: Näissä kaupungeissa saat auton nopeiten huoltoon

15.4.2024

Etua Oy selvitti yhteistyössä AutoJerryn kanssa, kuinka nopeasti autolle saa huoltoaikoja vuoden eri kuukausina ja kuinka kauan huoltoaikojen saaminen kestää Suomen suurimmissa kaupungeissa.


Kulutusluotot ammattikunnittain: Lähihoitajat vertailun kärjessä

9.4.2024

Etua Oy selvitti, mitkä ammattikunnat hakevat eniten kulutusluottoja, kulutusluottohakemusten keskimääräiset summat ja niiden suuruus verrattuna ammattikunnan palkkaan.


Kotitalousvähennys 2021 on merkittävä etu, joka kannattaa hyödyntää.

Kotitalousvähennys 2024 – kuinka haetaan ja milloin?

5.4.2024

Kotitalousvähennys on merkittävä etu, joka kannattaa hyödyntää. Kotitalousvähennyksen hakeminen on tärkeä osa taloudenhallintaa monelle suomalaiselle. Mutta miten tämä vähennys sitten haetaan? Verottajan sivuilla annettu ohjeistus on selkeä, mutta se saattaa silti herättää kysymyksiä. […]


Copyright © 2024 Etua.fi