Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Suomen kunnat luottoluokiteltiin asuntomarkkinoiden perusteella

24.2.2021

Suomen kunnat on luokiteltu asuntorahoittajan silmin. Yksikään kunnista ei yllä parhaaseen AAA-luokkaan.

Asuntorahoittamiseen erikoistunut Hypoteekkiyhdistys on tarkastellut manner-Suomen kuntien asuntomarkkinoita niihin liittyvän riskitason mukaan. Uuden Hypo-luottoluokituksen tavoitteena on antaa tarkempaa tietoa alueellisista asuntomarkkinoista asunnon ostajille ja muille asuntomarkkinoiden osapuolille.

Hypon mukaan asunnot ja kiinteistöt ovat yleensä haettavan asuntolainan vakuutena, ja niiden arvonkehitys antaa raamit asuntorahoituksen tulevaisuudelle Suomessa.

-Tarjoamme tietoa ja turvaa kansalaisille, kun he suunnittelevat asuntokauppaa. Ehkä Hypo-luokitus myös kirittää kuntapäättäjiä parantamaan alueellisia asuntomarkkinoita, pohtii Hypon ekonomisti Juhana Brotherus tiedotteessa.

Suomen asuntomarkkinat on luottoluokiteltu niihin liittyvän riskitason mukaan.

Alueellinen asuntomarkkinaluokitus

Asuntoluottoluokituksessa on luottoluokitusmaailmasta tuttu kymmenportainen asteikko parhaasta AAA-luokasta heikoimpaan D-luokkaan. Yksikään Suomen 290 kunnista ei yllä ylimpään AAA-luokkaan. Helsinki on arvioitu toiseksi parhaaseen AA-luokkaan. 11 kuntaa yltää A-tasolle eli Espoo, Kaarina, Lempäälä, Liminka, Naantali, Oulu, Pirkkala, Sipoo, Tampere, Turku ja Vantaa.

32 kuntaa yltää vähäriskiselle BBB-luokituksen tasolle. Kyseisissä kunnissa asuu noin puolet Suomen väestöstä. Puolet Suomen kunnista on C-sarjassa. Mikään Suomen kunnista ei jää kahteen alimpaan mahdolliseen C- tai D- luokkaan.

100 kuntaa on hyvän ja heikon välillä, kuten esimerkiksi kasvukeskuksina pidetyt Kuopio, Lahti ja Lappeenranta. Joukkoon kuuluvat myös muun muassa Kotka, Kouvola ja Mikkeli.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Suuret kunnat ovat pääsääntöisesti vahvoja asuntoluottoluokituksessa. Koko tuo turvaa ja väestörakenne selittää asuntomarkkinoiden ja kuntatalouden mittareiden positiivista kehitystä.

Pieni voi silti olla paras omassa sarjassaan. Kaarina ja Pirkkala ovat pienemmästä asukasluvustaan huolimatta Hypon luokituksessa elinvoimaisia kuntia. Ensin mainittu saa saman luokituksen kuin naapurinsa Turku. Sama pätee Pirkkalan ja Tampereen kohdalla. Vastaavalla tavalla kokoonsa nähden vireitä kuntia ovat mm. Lempäälä, Naantali, Liminka ja Sipoo.

Kasvukolmion rinnalla Suomessa on myös taantuva kolmio, joka yltää Keski-Suomen pohjoisosista Etelä-Savon kautta Itä-Lappiin. Erityisesti kolmion kärjen lähialueet pärjäävät huonoiten asuntorahoituksen mittareilla, ja pienen koon lisäksi näkymä näyttää vieläkin pienempään suuntaan.

Luokituksessa yhdistetään asuntovakuuksien nykytila ja kehitysnäkymät

Hypo-luokituksessa tarkastellaan maksukykyä, likviditeettiä, vakuusarvoa, kuntataloutta, turvallisuutta, terveyttä, muuttoliikettä ja tulevaisuutta. Tilastotietojen valossa luokituksessa huomioidaan asuntovakuudellisen rahoituksen riskejä, joita ovat muun muassa velallisen maksukykyyn, asuntovakuuden likviditeettiin ja asunnon arvonkehitykseen liittyvät riskit.

Näiden pääteemojen kautta Hypo pyrkii tunnistamaan myös vaikeammin havaittavia trendejä, jotka vaikuttavat asuntovakuuden arvoon asuntolainan usein pitkänä takaisinmaksuaikana. Alueen tulevaa elinvoimaa arvioidaan mm. pitkän aikavälin väestökehityksen tunnusluvuin, kuntatalouden mittarein ja rikostilastojen avulla.

Hypon asuntoluottoluokitus vahvistaa jo aikaisempaa tietoa Suomen asuntomarkkinoiden jakautumista kasvaviin ja taantuviin alueisiin. Nyt Hypo-luokitus esiteltiin ensimmäistä kertaa ja jatkossa tietoja päivitetään kerran vuodessa.

Etua.fi -lainapalvelun tavoitteena on helpottaa kuluttajan arkipäivää kodin raha-asioissa. Palvelussa voit kilpailuttaa asuntolainat, kulutusluotot, remonttilainat, matkalainat , lainat ilman vakuuksia ilmaiseksi.

Etuan kautta kilpailutat asuntolainat helposti ja luotettavasti, sillä Etua on Finanssivalvonnan hyväksymä asuntoluottovälittäjä. Lainahakemuksen täyttäminen vie vain muutaman minuutin ja saat yhdellä hakemuksella useita lainatarjouksia.

Kilpailuta asuntolainasi jo tänään!

Lähde: Hypo – asuntomarkkinakatsaus helmikuu 2021

Lue seuraavaksi


Vaadittava asuntolainan käsiraha vaihtelee sen mukaan, onko ensiasunnon ostaja, ASP-lainaa tai muuta asuntolainaa hakeva henkilö.

Asuntolainan käsiraha – kuinka paljon käsirahaa asuntolainaan tarvitaan?

3.4.2024

Asuntolainan käsiraha on etukäteen säästetty summa asunnon ostohinnasta, sillä asuntoa ei voi hankkia kokonaan lainarahalla. Lue tästä, kuinka paljon käsirahaa asuntolainaa varten tarvitaan. Asuntolainan käsiraha eli omarahoitusosuus tarkoittaa riittäviä säästöjä tai muita vakuuksia […]


Ensiasunnon ostajan etuja on monia, kuten varainsiirtoverosta vapautuminen.

Ensiasunnon ostajan edut – neljä rahanarvoista vinkkiä

7.1.2024

Ensiasunnon ostaja kohtaa monia rahoitukseen ja verotukseen liittyviä kysymyksiä. Kokosimme neljä vinkkiä, joiden avulla ensiasunnon ostaja voi säästää rahaa. Lue ensiasunnon ostajan eduista ja muista rahanarvoisista vinkeistä tästä. 1. Pienempi ensiasunnon ostajan omarahoitusosuus […]


Ensiasunnon ostajan opas

Ensiasunnon ostajan opas

6.1.2024

Suunnitteletko ensimmäisen oman asunnon ostoa? Lue tästä, mitä ensikertalaisen on hyvä tietää asuntokaupoista! Asunnon ostaminen on iso päätös, johon liittyy paljon huomioitavia asioita. Tähän oppaaseen ovat koottuna yleisimmät kysymykset, joita ensiostajan mielessä liikkuu, […]


Copyright © 2024 Etua.fi