Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Suomen kunnat luottoluokiteltiin asuntomarkkinoiden perusteella

24.2.2021

Suomen kunnat on luokiteltu asuntorahoittajan silmin. Yksikään kunnista ei yllä parhaaseen AAA-luokkaan.

Asuntorahoittamiseen erikoistunut Hypoteekkiyhdistys on tarkastellut manner-Suomen kuntien asuntomarkkinoita niihin liittyvän riskitason mukaan. Uuden Hypo-luottoluokituksen tavoitteena on antaa tarkempaa tietoa alueellisista asuntomarkkinoista asunnon ostajille ja muille asuntomarkkinoiden osapuolille.

Hypon mukaan asunnot ja kiinteistöt ovat yleensä haettavan asuntolainan vakuutena, ja niiden arvonkehitys antaa raamit asuntorahoituksen tulevaisuudelle Suomessa.

-Tarjoamme tietoa ja turvaa kansalaisille, kun he suunnittelevat asuntokauppaa. Ehkä Hypo-luokitus myös kirittää kuntapäättäjiä parantamaan alueellisia asuntomarkkinoita, pohtii Hypon ekonomisti Juhana Brotherus tiedotteessa.

Suomen asuntomarkkinat on luottoluokiteltu niihin liittyvän riskitason mukaan.

Alueellinen asuntomarkkinaluokitus

Asuntoluottoluokituksessa on luottoluokitusmaailmasta tuttu kymmenportainen asteikko parhaasta AAA-luokasta heikoimpaan D-luokkaan. Yksikään Suomen 290 kunnista ei yllä ylimpään AAA-luokkaan. Helsinki on arvioitu toiseksi parhaaseen AA-luokkaan. 11 kuntaa yltää A-tasolle eli Espoo, Kaarina, Lempäälä, Liminka, Naantali, Oulu, Pirkkala, Sipoo, Tampere, Turku ja Vantaa.

32 kuntaa yltää vähäriskiselle BBB-luokituksen tasolle. Kyseisissä kunnissa asuu noin puolet Suomen väestöstä. Puolet Suomen kunnista on C-sarjassa. Mikään Suomen kunnista ei jää kahteen alimpaan mahdolliseen C- tai D- luokkaan.

100 kuntaa on hyvän ja heikon välillä, kuten esimerkiksi kasvukeskuksina pidetyt Kuopio, Lahti ja Lappeenranta. Joukkoon kuuluvat myös muun muassa Kotka, Kouvola ja Mikkeli.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Suuret kunnat ovat pääsääntöisesti vahvoja asuntoluottoluokituksessa. Koko tuo turvaa ja väestörakenne selittää asuntomarkkinoiden ja kuntatalouden mittareiden positiivista kehitystä.

Pieni voi silti olla paras omassa sarjassaan. Kaarina ja Pirkkala ovat pienemmästä asukasluvustaan huolimatta Hypon luokituksessa elinvoimaisia kuntia. Ensin mainittu saa saman luokituksen kuin naapurinsa Turku. Sama pätee Pirkkalan ja Tampereen kohdalla. Vastaavalla tavalla kokoonsa nähden vireitä kuntia ovat mm. Lempäälä, Naantali, Liminka ja Sipoo.

Kasvukolmion rinnalla Suomessa on myös taantuva kolmio, joka yltää Keski-Suomen pohjoisosista Etelä-Savon kautta Itä-Lappiin. Erityisesti kolmion kärjen lähialueet pärjäävät huonoiten asuntorahoituksen mittareilla, ja pienen koon lisäksi näkymä näyttää vieläkin pienempään suuntaan.

Luokituksessa yhdistetään asuntovakuuksien nykytila ja kehitysnäkymät

Hypo-luokituksessa tarkastellaan maksukykyä, likviditeettiä, vakuusarvoa, kuntataloutta, turvallisuutta, terveyttä, muuttoliikettä ja tulevaisuutta. Tilastotietojen valossa luokituksessa huomioidaan asuntovakuudellisen rahoituksen riskejä, joita ovat muun muassa velallisen maksukykyyn, asuntovakuuden likviditeettiin ja asunnon arvonkehitykseen liittyvät riskit.

Näiden pääteemojen kautta Hypo pyrkii tunnistamaan myös vaikeammin havaittavia trendejä, jotka vaikuttavat asuntovakuuden arvoon asuntolainan usein pitkänä takaisinmaksuaikana. Alueen tulevaa elinvoimaa arvioidaan mm. pitkän aikavälin väestökehityksen tunnusluvuin, kuntatalouden mittarein ja rikostilastojen avulla.

Hypon asuntoluottoluokitus vahvistaa jo aikaisempaa tietoa Suomen asuntomarkkinoiden jakautumista kasvaviin ja taantuviin alueisiin. Nyt Hypo-luokitus esiteltiin ensimmäistä kertaa ja jatkossa tietoja päivitetään kerran vuodessa.

Etua.fi -lainapalvelun tavoitteena on helpottaa kuluttajan arkipäivää kodin raha-asioissa. Palvelussa voit kilpailuttaa asuntolainat, kulutusluotot, remonttilainat, matkalainat , lainat ilman vakuuksia ilmaiseksi.

Etuan kautta kilpailutat asuntolainat helposti ja luotettavasti, sillä Etua on Finanssivalvonnan hyväksymä asuntoluottovälittäjä. Lainahakemuksen täyttäminen vie vain muutaman minuutin ja saat yhdellä hakemuksella useita lainatarjouksia.

Kilpailuta asuntolainasi jo tänään!

Lähde: Hypo – asuntomarkkinakatsaus helmikuu 2021

Lue seuraavaksi


Asuntolainan korko on keskeinen osa asuntolaina kustannuksia.

Asuntolainan korko 2023 – kiinteä vai vaihtuva korko?

24.8.2023

Asuntovelallisen yksi keskeisempiä päätöksiä on, mihin viitekorkoon asuntolainansa sitoo. Lue lisää asuntolainan korosta 2023 ja eri korkovaihtoehdoista tästä. Asuntolainan korkokulujen noustessa moni asuntovelallinen pohtii, mihin viitekorkoon asuntolaina kannattaa sitoa lainamenojen vähentämiseksi. Kiinteän ja […]


Asuntolainojen marginaalit ovat nousemaan päin, mutta pankki tekee aina asiakaskohtaisen tarjouksen.

Asuntolainat kallistumassa – tällaisia asuntolainojen marginaaleja pankit tarjoavat pääkaupunkiseudulla

13.1.2023

Asuntolainojen marginaalit ovat vielä matalalla, jos vertaa nykyistä tilannetta vaikkapa viisi vuotta sitten vallinneeseen. Rahoitusmarkkinat ovat kuitenkin kiristymässä, mikä tarkoittaa hintapainetta myös asuntolainoihin. Kauppalehden (2.1.23) mukaan asuntolainojen marginaaleissa on tänä vuonna nousupainetta. Asuntoluototukseen […]


asuntolainan koron nousu

Näin asuntolainan koron nousu vaikuttaa

19.8.2022

Asuntolainan koron nousu merkitsee suurempia lainan takaisinmaksueriä. Lue lisää, mitä koron nousu asuntolainassa käytännössä tarkoittaa ja miten siihen voi varautua. Asuntolainan korot ovat olleet pitkään alhaisia, mutta nyt ne ovat kääntyneet selvään nousuun […]


Sopimusehdot päivittyvät: Uudet sopimusehdot 1.10.2023 alkaen »
Copyright © 2023 Etua.fi