Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Pikavippi vs kulutusluotto – kuinka nämä lainat eroavat toisistaan?

23.4.2021
Pikavippi vai kulutusluotto

Moni on kuullut pikavipeistä ja kulutusluotoista, mutta erot näiden välillä eivät välttämättä ole selkeitä. Tästä jutusta löydät lyhyet esittelyt molemmista sekä lainamuotojen vertailun!

Pienet pikavipit ovat nykyään harvinaisempia 

Korkeakorkoiset pikavipit olivat aiemmin suosittu tapa paikata yllättävää rahantarvetta, mutta nykyään niitä on tarjolla kuluttajamarkkinoilla vähemmän. Vaikka pikavipit tarjosivat nopeaa apua yllättävien menojen kanssa, niiden ongelmana olivat usein erittäin korkeat korot. Pikavippien todelliset vuosikorot saattoivat olla aiemmin jopa satoja prosentteja eikä asiakkailla aina ollut vipin nostohetkellä selkeää kuvaa lainan todellisista kuluista.

Pikavipeissä lainasumma on yleensä muutamia satoja euroja ja takaisinmaksuaika vaihtelee useimmiten parin viikon ja parin kuukauden välillä. Kyseessä on siis juuri lyhytaikaiseen rahantarpeeseen tarkoitettu lainamuoto. Osa pikavippiyhtiöistä tarjoaa myös suurempia lainasummia pidemmällä laina-ajalla.

Mikäli pikavipin takaisinmaksu toteutuu alkuperäisen maksusuunnitelman mukaan ajallaan, ovat lainakulut vipeissä vielä kohtuulliset. Takaisinmaksun viivästyessä tai asiakkaan siirtäessä takaisinmaksupäivää kertyy alkuperäisen lainasumman lisäksi usein nopeasti maksettavaksi isojakin summia korkoja ja muita erilaisia kuluja.

Kulutusluotto antaa joustoa reilummilla ehdoilla

Kulutusluotot ovatkin hiljalleen korvanneet lainamarkkinoilla pikavipit yllättävien menojen ja suurempien hankintojen rahoitusmuotona. Myös kuluttajille suunnatuille lainoille asetettu korkokatto on kohtuullistanut lainojen kuluja ja ohjannut kuluttajia pikavippejä vakaampien lainavaihtoehtojen suuntaan. Moni pikavippejä tarjonnut yritys on lopettanut vippien tarjoamisen lakimuutosten myötä.

Kulutusluotot ovat pikavippien tapaan vakuudettomia ja nopeimmillaan rahat voi saada tilille jopa samana päivänä. Kulutusluottoja tarjoavat pankit ja rahoitusyhtiöt kuitenkin tarkistavat asiakkaiden taloudellisen tilanteen ennen lainan myöntämistä ja esimerkiksi tarjottu lainasumma katsotaan asiakkaan arvioidun takaisinmaksukyvyn perusteella.

Kulutusluottoa voi hakea mihin tahansa rahoitustarpeeseen ja yleisimpiä käyttötarkoituksia ovat esimerkiksi remontit, auton ostaminen tai arjen muut suuret hankinnat. Kulutusluottoa myönnetään yleensä 500–60 000 euroa, mutta yli 40 000 euron lainoihin tarvitaan rinnakkaishakija. Laina-ajat ovat kulutusluotoissa huomattavasti pikavippejä pidemmät, sillä takaisinmaksuaikaa voi saada jopa lähes 20 vuotta riippuen lainasummasta. Kulutusluotto mahdollistaakin yllättäviin menoihin reagoimisen tai omien unelmien toteuttamisen järkevillä lainaehdoilla ja kohtuullisilla kuluilla. 

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Korvaa pikavipit edullisemmalla kulutusluotolla  

Kalliita pikavippejä nostaneet kuluttajat joutuivat monesti ottamaan uuden pikavipin maksaakseen aiemmat velat pois, mikä vuoksi monille on kertynyt isoja summia vanhoja lainoja. Jos lasku vanhoista pikavipeistä on kasvanut suureksi ja takaisinmaksu tuntuu ajoittain haastavalta, voi vanhat pikavipit olla järkevä korvata edullisemmalla kulutusluotolla.

Yhdistämällä useat vanhat lainat yhdeksi uudeksi lainaksi säästät huomattavasti kuukausittain esimerkiksi korkokuluissa ja erilaisissa käsittelymaksuissa. Useiden pikavippien korvaaminen yhdellä lainalla auttaa lisäksi hallitsemaan omaa taloutta paremmin ja pysymään helpommin perillä lyhennyksistä ja maksuista.

Edullisin kulutusluotto löytyy kilpailuttamalla, ja Etuan palvelun avulla vertailet kulutusluotot helposti ja luotettavasti. Lainahakemuksen täyttäminen on ilmaista ja vie vain hetken etkä sitoudu vielä mihinkään täyttämällä hakemuksen.

Vertaa jo tänään, kuinka paljon voisit säästää edullisemmalla kulutusluotolla!

Lue seuraavaksi


Selvitys: Näissä kaupungeissa saat auton nopeiten huoltoon

15.4.2024

Etua Oy selvitti yhteistyössä AutoJerryn kanssa, kuinka nopeasti autolle saa huoltoaikoja vuoden eri kuukausina ja kuinka kauan huoltoaikojen saaminen kestää Suomen suurimmissa kaupungeissa.


Kulutusluotot ammattikunnittain: Lähihoitajat vertailun kärjessä

9.4.2024

Etua Oy selvitti, mitkä ammattikunnat hakevat eniten kulutusluottoja, kulutusluottohakemusten keskimääräiset summat ja niiden suuruus verrattuna ammattikunnan palkkaan.


Kotitalousvähennys 2021 on merkittävä etu, joka kannattaa hyödyntää.

Kotitalousvähennys 2024 – kuinka haetaan ja milloin?

5.4.2024

Kotitalousvähennys on merkittävä etu, joka kannattaa hyödyntää. Kotitalousvähennyksen hakeminen on tärkeä osa taloudenhallintaa monelle suomalaiselle. Mutta miten tämä vähennys sitten haetaan? Verottajan sivuilla annettu ohjeistus on selkeä, mutta se saattaa silti herättää kysymyksiä. […]


Copyright © 2024 Etua.fi