Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Oletko kuullut käänteisestä asuntolainasta? Lue faktat, jotka sinunkin kannattaa tietää

6.12.2020

Käänteinen asuntolaina

Käänteinen asuntolaina on harvalle vielä tuttu. Tästä jutusta löydät yleisimmät kysymykset ja nopeat vastaukset lainamuotoon liittyen!

Mikä on käänteinen asuntolaina?

Käänteinen asuntolaina tarkoittaa pankista haettavaa lainaa, jonka vakuutena toimii kokonaan tai osittain velaton asunto. Vaikka lainamuoto on vielä harvalle tuttu, tarjoavat sitä Suomessa jo useat pankit, kuten Aktia, Nordea, Hypo, Danske Pank ja Osuuspankki. Osa pankeista käyttää lainasta eri nimeä, kuten kotilaina tai kodinomistajan laina.

Käänteistä asuntolainaa voivat siis hakea henkilöt, joille on kertynyt asuntovarallisuutta. Se on suosittu erityisesti eläkeläisten keskuudessa, joilla on velaton asunto, mutta pieni eläke ei välttämättä riitä kattamaan suuria tai yllättäviä kuluja arjessa.

Lainaa myönnetään yleensä enintään noin 50 prosenttia asunnon arvosta, mutta summa voi myös olla tätä pienempi tai suurempi. Pankeilla on monesti erilaisia ehtoja liittyen vakuutena käytettävään asuntoon, kuten asunnon sijainti tai asunnon arvon nouseminen tulevaisuudessa. Kaikkia asuntoja ei siis ole mahdollista käyttää vakuutena käänteistä asuntolainaa varten.

Mihin käänteistä asuntolainaa voi käyttää?

Käänteistä asuntolainaa, kuten muitakin lainoja, käytetään yleensä rahoittamaan suuria menoja, joihin esimerkiksi omat säästöt tai muu varallisuus eivät riitä. Yksi yleisimmistä syistä nostaa käänteistä asuntolainaa ovat kalliit remontit, joita omaan asuntoon on teetettävä.

Jokainen voi kuitenkin käyttää lainan haluamallaan tavalla. Muita tyypillisiä käyttötarkoituksia lainalle ovat esimerkiksi sijoitusasunnon tai lomaosakkeen hankinta, arjen yllättävät menot ja omien unelmien, kuten kalliimman lomamatkan, toteuttaminen.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Eläkeläiset käyttävät lainaa myös esimerkiksi yksityisten lääkärikäyntien kulujen kattamiseen tai eläkkeen lisänä, jolloin arjen raha-asioissa on enemmän joustovaraa ja mahdollisuus mukavuuksiin, joita pienillä tuloilla ei pystyisi rahoittamaan.

Miten käänteinen asuntolaina nostetaan ja maksetaan takaisin?

 

Lue seuraavaksi


Laskin, kolikoita ja pieni talo pöydällä.

Ensiasunnon ostajien varainsiirtoverovapaus poistumassa – vielä ehdit hyödyntää veroedun

25.10.2023

Varainsiirtovero laskee, eikä ensiasunnon ostaja hyödy enää kyseiseen veroon liittyvästä veroedusta vuoden 2024 jälkeen.


Asuntolainan korko on keskeinen osa asuntolaina kustannuksia.

Asuntolainan korko 2023 – kiinteä vai vaihtuva korko?

24.8.2023

Asuntovelallisen yksi keskeisempiä päätöksiä on, mihin viitekorkoon asuntolainansa sitoo. Lue lisää asuntolainan korosta 2023 ja eri korkovaihtoehdoista tästä. Asuntolainan korkokulujen noustessa moni asuntovelallinen pohtii, mihin viitekorkoon asuntolaina kannattaa sitoa lainamenojen vähentämiseksi. Kiinteän ja […]


Asuntolainojen marginaalit ovat nousemaan päin, mutta pankki tekee aina asiakaskohtaisen tarjouksen.

Asuntolainat kallistumassa – asuntolainojen marginaalit pääkaupunkiseudulla

13.1.2023

Asuntolainojen marginaalit ovat vielä matalalla, jos vertaa nykyistä tilannetta vaikkapa viisi vuotta sitten vallinneeseen. Rahoitusmarkkinat ovat kuitenkin kiristymässä, mikä tarkoittaa hintapainetta myös asuntolainoihin. Kauppalehden (2.1.23) mukaan asuntolainojen marginaaleissa on tänä vuonna nousupainetta. Asuntoluototukseen […]


Copyright © 2023 Etua.fi