Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Oletko kuullut käänteisestä asuntolainasta? Lue faktat, jotka sinunkin kannattaa tietää

6.12.2020

Käänteinen asuntolaina

Käänteinen asuntolaina on harvalle vielä tuttu. Tästä jutusta löydät yleisimmät kysymykset ja nopeat vastaukset lainamuotoon liittyen!

Mikä on käänteinen asuntolaina?

Käänteinen asuntolaina tarkoittaa pankista haettavaa lainaa, jonka vakuutena toimii kokonaan tai osittain velaton asunto. Vaikka lainamuoto on vielä harvalle tuttu, tarjoavat sitä Suomessa jo useat pankit, kuten Aktia, Nordea, Hypo, Danske Pank ja Osuuspankki. Osa pankeista käyttää lainasta eri nimeä, kuten kotilaina tai kodinomistajan laina.

Käänteistä asuntolainaa voivat siis hakea henkilöt, joille on kertynyt asuntovarallisuutta. Se on suosittu erityisesti eläkeläisten keskuudessa, joilla on velaton asunto, mutta pieni eläke ei välttämättä riitä kattamaan suuria tai yllättäviä kuluja arjessa.

Lainaa myönnetään yleensä enintään noin 50 prosenttia asunnon arvosta, mutta summa voi myös olla tätä pienempi tai suurempi. Pankeilla on monesti erilaisia ehtoja liittyen vakuutena käytettävään asuntoon, kuten asunnon sijainti tai asunnon arvon nouseminen tulevaisuudessa. Kaikkia asuntoja ei siis ole mahdollista käyttää vakuutena käänteistä asuntolainaa varten.

Mihin käänteistä asuntolainaa voi käyttää?

Käänteistä asuntolainaa, kuten muitakin lainoja, käytetään yleensä rahoittamaan suuria menoja, joihin esimerkiksi omat säästöt tai muu varallisuus eivät riitä. Yksi yleisimmistä syistä nostaa käänteistä asuntolainaa ovat kalliit remontit, joita omaan asuntoon on teetettävä.

Jokainen voi kuitenkin käyttää lainan haluamallaan tavalla. Muita tyypillisiä käyttötarkoituksia lainalle ovat esimerkiksi sijoitusasunnon tai lomaosakkeen hankinta, arjen yllättävät menot ja omien unelmien, kuten kalliimman lomamatkan, toteuttaminen.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Eläkeläiset käyttävät lainaa myös esimerkiksi yksityisten lääkärikäyntien kulujen kattamiseen tai eläkkeen lisänä, jolloin arjen raha-asioissa on enemmän joustovaraa ja mahdollisuus mukavuuksiin, joita pienillä tuloilla ei pystyisi rahoittamaan.

Miten käänteinen asuntolaina nostetaan ja maksetaan takaisin?

 

Lue seuraavaksi


Vaadittava asuntolainan käsiraha vaihtelee sen mukaan, onko ensiasunnon ostaja, ASP-lainaa tai muuta asuntolainaa hakeva henkilö.

Asuntolainan käsiraha – kuinka paljon käsirahaa asuntolainaan tarvitaan?

3.4.2024

Asuntolainan käsiraha on etukäteen säästetty summa asunnon ostohinnasta, sillä asuntoa ei voi hankkia kokonaan lainarahalla. Lue tästä, kuinka paljon käsirahaa asuntolainaa varten tarvitaan. Asuntolainan käsiraha eli omarahoitusosuus tarkoittaa riittäviä säästöjä tai muita vakuuksia […]


Ensiasunnon ostajan etuja on monia, kuten varainsiirtoverosta vapautuminen.

Ensiasunnon ostajan edut – neljä rahanarvoista vinkkiä

7.1.2024

Ensiasunnon ostaja kohtaa monia rahoitukseen ja verotukseen liittyviä kysymyksiä. Kokosimme neljä vinkkiä, joiden avulla ensiasunnon ostaja voi säästää rahaa. Lue ensiasunnon ostajan eduista ja muista rahanarvoisista vinkeistä tästä. 1. Pienempi ensiasunnon ostajan omarahoitusosuus […]


Ensiasunnon ostajan opas

Ensiasunnon ostajan opas

6.1.2024

Suunnitteletko ensimmäisen oman asunnon ostoa? Lue tästä, mitä ensikertalaisen on hyvä tietää asuntokaupoista! Asunnon ostaminen on iso päätös, johon liittyy paljon huomioitavia asioita. Tähän oppaaseen ovat koottuna yleisimmät kysymykset, joita ensiostajan mielessä liikkuu, […]


Copyright © 2024 Etua.fi