Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Nyt voit saada energia-avustusta lämmityskulujen pienentämiseen – hyödynnä vinkit

30.10.2020
Energia-avustusta voi saada esimerkiksi ulkoseinien eristyksen parantamiseen

Omakotitalojen energiaremontti usein kannattaa. Pienentyneet lämmityskustannukset maksavat remontin hinnan takaisin ja asumisviihtyvyys paranee. Nyt energiaremonttiin on mahdollista saada valtiolta energia-avustusta.

Energia-avustusta myönnetään kaikkiin korjauksiin, joilla parannetaan pientalon energiatehokkuutta. Näitä remontteja voivat olla paitsi öljylämmityksestä luopuminen, myös esimerkiksi ikkunaremontti tai ulkoseinien eristyksen parantaminen.

Tukea saa niin ELY-keskukselta kuin Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAlta. Öljylämmityksen vaihtamiseen tukea myöntää Pirkanmaan ELY-keskus. Asuinrakennusten energiatehokkuuden parantamisen projekteihin voi puolestaan hakea avustusta ARAlta. Avustusta voi saada vuosien 2020–2022 aikana eikä se ole tulosidonnaista.

Avustusta ei myönnetä, jos samaan tarkoitukseen myönnetään muuta avustusta tai kotitalousvähennystä.

Energia-avustusta saa asuintalojen energiatehokkuuden parantamiseen

Energiaremonttiin saatavan avustuksen edellytyksenä on asuintalojen todistettu energiatehokkuuden paraneminen. ARA myöntää tukea kaikenikäisiin omakoti- ja paritaloihin sekä kerros- ja rivitaloyhtiöihin.

Energiatehokkuuden paraneminen täytyy osoittaa energiatodistuslaskelmilla. Alenema täytyy todentaa hakuvaiheessa asunnon energiatehokkuutta kuvaavalla E-luvulla, ja uudelleen tuen maksatusvaiheessa päivitetyllä energiatodistuksella. Kerros- ja rivitalossa täytyy energiatehokkuuden parantua vähintään 20 prosenttia, omakoti- ja paritalossa 30 prosenttia.

Normaaleissa energiakorjauksissa voi saada ARAlta avustusta 4000 euroa asuntoa kohden. Jos rakennus korjataan lähellä nollaenergiatasoa, avustusta voi saada 6000 euroa. Avustusta voi kuitenkin saada enintään 50 prosenttia kustannuksista. Energia-avustus maksetaan yhtenä eränä jälkikäteen.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 6%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Öljylämmityksen vaihtoon voi saada tukea jopa 4000 euroa

Pientalon omistajat ovat voineet hakea syyskuun 2020 alusta alkaen avustusta öljylämmitysjärjestelmän vaihtamiseen kestävämpään lämmitysmuotoon.

Avustusta voidaan myöntää öljylämmitysjärjestelmän poistamisesta ja lämmitysmuodon muuttamisesta aiheutuviin kustannuksiin, jotka ovat syntyneet 1.6.2020 jälkeen ja vuoden 2022 lopulle saakka. Tuki maksetaan päätöksen jälkeen kuitteja vastaan.

Avustusta myönnetään 4000 euroa, kun pientalossa siirrytään kaukolämpöön, maalämpöön tai ilma-vesilämpöpumppuun. Muita ei-fossiilisia lämmitysmuotoja avustetaan 2500 eurolla. Öljylämmitystä ei voi jättää osaksi lämmitysjärjestelmää.

Avustusta myönnetään ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien omakoti- ja paritalojen omistajille ja kuolinpesille. Asuntoyhtiömuotoinen paritalo tai pientalo voi saada tukea, jos sen lämmitys on taloyhtiön säännöissä merkitty osakkaan vastuulle.

Hyvin suunniteltu energiaremontti on puoliksi tehty

Energiaremontti alkaa suunnittelulla ja rahoitustavan miettimisellä. Mitä enemmän jaksaa suunnitella ja paneutua yksityiskohtiin, sitä helpompaa itse remontti on.

Oma lähtötilanne ratkaisee, eikä remontteihin ole välttämättä yhtä oikeaa ratkaisua. Eri lämmitysjärjestelmien ja tekniikoiden välillä on eroja. Tärkeää on miettiä, mikä juuri omaan taloon ja omaan tilanteeseen on paras ratkaisu. Kannattaa kysellä muiden kokemuksia ja pyytää ratkaisuvaihtoehtoja ja tarjouksia monelta yritykseltä. 

Tavallisimpia muutoskohteita pientaloissa ovat aurinkoenergian hyödyntäminen, maalämpöön siirtyminen tai ilmalämpöpumpun asennus muun lämmitysmuodon rinnalle. Myös öljylämmityksen muuttaminen kaukolämmöksi voi tulla kyseeseen, jos talon läheltä kulkee kaukolämmön runkoputki.

Maalämmön suosio on lisääntynyt Suomessa sen helppokäyttöisyyden ja ympäristöystävällisyyden vuoksi. Tyypilliseen omakotitaloon maalämmön asentaminen kaiken kaikkiaan maksaa noin 13000–20000 euroa. Maalämmön kustannukset muodostuvat pumpusta, porareiästä ja asennuksesta.

Aurinkopaneelien hinnat ovat viime vuosina laskeneet. Monet hankkivat aurinkopaneeleita esimerkiksi ilmalämpöpumppujen ja maalämmön tueksi. Tyypilliseen omakotitaloon asennettava aurinkosähköjärjestelmä maksaa 5000–10000 euroa asennuksineen.

Ilmalämpöpumppu asennuksineen maksaa noin 1700 euroa. Tästä asennuksen osuus on 500–700 euroa ja loput halutusta ilmalämpöpumpusta. On arvioitu, että ilmalämpöpumppu maksaa itsensä säästöinä lämmityskuluissa takaisin noin kolmessa vuodessa.

Energiaremontin voi maksaa kuukausierissä

Energiaremonttien hintahaitarit voivat olla suuria, joten kannattaa vertailla hintoja ja kilpailuttaa remontteja. Remonttikustannukset ja tarvittava lainamäärä on hyvä selvittää ennen lainan hakua.

Valtio tukee energiaremontteja, jos remontti pienentää asuinrakennuksen energiankulutusta. Remontteihin on mahdollista saada myös kotitalousvähennystä, mutta samaan korjaushankkeeseen ei voi saada sekä energia-avustusta että kotitalousvähennystä.

Lisäksi on hyvä muistaa, että eri remontteihin sopii erilainen laina. Isoihin ja kalliisiin remontteihin voi tiedustella pankista vakuudellista remonttilainaa. Pienemmät remonttilainat kannattaa kilpailuttaa. Lainantarjoajien lainaehdot voivat vaihdella paljonkin ja siksi edullisin laina löytyy vain kilpailuttamalla.

Kuluttajan kannattaa olla tarkkana eri rahoitusvaihtoehtoja punnitessaan eikä tarttua heti ensimmäiseen tarjoukseen. Luottokortilla maksaminen ja kauppojen tarjoamat osamaksut voivat muodostua kokonaiskustannuksiltaan paljon kalliimmaksi kuin kilpailutettu vakuudeton kulutusluotto.

Etua.fi-lainavertailupalvelun avulla voit kilpailuttaa ilmaiseksi sinulle sopivan lainan eikä saatu lainatarjous velvoita mihinkään. Kilpailuta remonttilaina ilmaiseksi tästä

Lue myös: Mistä löytyy edullisin remonttilaina

Lähteet: ARA, Motiva, Omakotitaloliitto, Pirkanmaan ELY-keskus, Urakkamaailma.fi

Lue seuraavaksi


Löydä osinkokalenterista kaikki Helsingin pörssissä listattujen osakkeiden osingot vuodelle 2024.

Osinkokalenteri

5.7.2024

Katso osinkokalenterista Helsingin pörssissä listattujen osakkeiden osingot vuodelle 2024. Näet mm. osingonmaksupäivät ja tuottoprosentit.


Verovähennykset kannattaa tarkistaa veroilmoituksesta ja hyödyntää ainakin yleisimmät verovähennykset.

Verovähennykset vuodelta 2023 – näitä kuluja voit vähentää verotuksessa

26.4.2024

Nyt on aika tarkistaa viime vuoden veroilmoituksen tiedot ja verovähennykset. Lue tästä, mitä kuluja voit vähentää verotuksessa. Viime vuoden esitäytetyistä veroilmoituksista kannattaa tarkistaa tulo- ja vähennystiedot. Esitäytetyssä veroilmoituksessa on laskettu verotuksen lopputulos niillä […]


Selvitys: Näissä kaupungeissa saat auton nopeiten huoltoon

15.4.2024

Etua Oy selvitti yhteistyössä AutoJerryn kanssa, kuinka nopeasti autolle saa huoltoaikoja vuoden eri kuukausina ja kuinka kauan huoltoaikojen saaminen kestää Suomen suurimmissa kaupungeissa.


Copyright © 2024 Etua.fi