Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Nimelliskorko, viitekorko ja todellinen vuosikorko – katso, mitä termit tarkoittavat

30.3.2021
Kulutusluottojen ja asuntolainojen korot

Tiedätkö erot eri korkojen välillä? Lue tästä lyhyet selitykset, jotta tiedät mihin kiinnittää huomiota lainaa hakiessa.

Erityisesti ensi kertaa lainaa tai kulutusluottoa hakevalle kuluttajalle erilaiset lainaan liittyvät korkotermit saattavat kuulostaa vierailta ja jopa hämmentäviltä. Kokosimme tähän artikkeliin perustiedot eri koroista ja niiden merkityksistä, jotta pystyt vertailemaan lainatarjoukset helposti ja löytämään sinulle edullisimman vaihtoehdon.  

Nimelliskorko

Nimelliskorko on korko, jonka kuluttaja maksaa pankille korvauksena lainasta. Korko on yleensä jokaiselle asiakkaalle eri, sillä se muodostuu pankin käyttämästä viitekorosta sekä pankin asiakkaalle määrittelemästä henkilökohtaisesta marginaalista.

Pankki laskee jokaiselle lainaa hakevalle asiakkaalle henkilökohtaisen marginaalin, jolla se on valmis tarjoamaan lainaa. Marginaalin suuruuteen vaikuttavat esimerkiksi asiakkaan taloudellinen tilanne ja pankin tekemä arvio asiakkaan takaisinmaksukyvystä.

Tarjottu nimelliskorko voi siis vaihdella suuresti hakijasta riippuen ja nimelliskorko kulutusluotoissa liikkuu yleensä noin 5–20 prosentissa. Mitä pienemmäksi pankki näkee rahan lainaamiseen liittyvät riskit, sitä edullisemman marginaalikoron asiakas saa.

Viitekorko

Viitekorot ovat pankkien julkisia korkoja, joita pankit käyttävät lainatuotteidensa hinnoittelussa. Viitekorko on yleensä joko yleinen markkinakorko tai pankin oma prime-korko.

Euribor on euroalueen rahamarkkinoilla yleisesti käytetty viitekorko, jota käytetään lainojen lisäksi myös erilaisiin talletuksiin. Euribor-korkoja hallinnoi Euroopan rahamarkkinainstituutti EMMI ja korko julkaistaan joka päivä 1 viikon, 1, 3, 6 ja 12 kuukauden ajanjaksoille.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Suomessa yleisin asuntolainoissa käytetty viitekorko on 12 kuukauden euribor. Tämä tarkoittaa, että lainan korko pysyy samana 12 kuukauden ajan, jonka jälkeen korko tarkistetaan. Kulutusluotoissa käytetään yleisesti myös yhden tai kolmen kuukauden euriboria.

Todellinen vuosikorko

Todellinen vuosikorko tarkoittaa korkoprosenttia, johon on sisällytetty kaikki lainaan ja sen lyhentämiseen liittyvät kulut. Näitä kuluja ovat nimelliskoron lisäksi esimerkiksi avaus- ja palvelumaksut, tilinhoitomaksut sekä erilaiset käsittelykulut.

Lainaa hakiessa onkin tärkeää katsoa nimelliskoron lisäksi aina myös todellista vuosikorkoa, sillä lainaan liittyvät kulut saattavat vaihdella suuresti eri pankkien ja rahoitusyhtiöiden välillä.

Nimelliskorkon perusteella edulliselta vaikuttava laina voi siis tulla kalliiksi, jos lainaan liittyykin paljon muita kuluja, jotka nostavat todellisen vuosikoron muiden tarjoajien vaihtoehtoja kalliimmaksi. Vertailemalla lainat todellista vuosikorkoa katsoen löydät varmemmin juuri sinulle sopivan lainavaihtoehdon.

Haluatko löytää lainan edullisella korolla? Kilpailuta lainasi nyt Etuan kautta!

Lue seuraavaksi


lainojen yhdistäminen

Lainojen yhdistäminen on järkevää – yhdistelylaina tuo Juhalle satoja euroja säästöä

24.5.2024

Lainojen yhdistäminen yhdeksi isommaksi lainaksi on usein järkevää. Kuopiolainen Juha kilpailutti 15 000 euron yhdistelylainan Etua.fi-lainavertailupalvelun avulla ja säästää nyt satoja euroja lainakuluissa. Kuljetusalalla työskentelevälle 39-vuotiaalle Juhalle oli kertynyt luottokorttivelkoja ja osamaksuja auton […]


Löydä osinkokalenterista kaikki Helsingin pörssissä listattujen osakkeiden osingot vuodelle 2024.

Osinkokalenteri

20.5.2024

Katso osinkokalenterista Helsingin pörssissä listattujen osakkeiden osingot vuodelle 2024. Näet mm. osingonmaksupäivät ja tuottoprosentit.


Järjestelylaina voi helpottaa arkea ja tuoda säästöä joka kuukausi.

Tuula haki järjestelylainaa ja yllättyi Etuan palvelun vaivattomuudesta

16.5.2024

Järjestelylaina voi helpottaa arkea ja tuoda säästöä joka kuukausi. Tuula haki järjestelylainaa Etuan kautta ja pääsi eroon korkeista koroista ja lainanhoitokuluista. Kotimaisen lainavertailuvertailupalvelun Etuan kautta monet suomalaiset ovat löytäneet keinon alentaa omia lainakulujaan. […]


Copyright © 2024 Etua.fi