Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Näin remontoit mökin talviasuttavaksi – katso, mitä kannattaa huomioida ennen projektin aloittamista

31.10.2021
Mökki talviasuttavaksi

Haluatko nauttia lomahetkistä mökillä myös talvikaudella? Katso, kuinka mökin laittaminen talvikuntoon onnistuu!

Erityisesti koronapandemian aikana kesämökkien kysyntä on kasvanut, ja moni on hankkinut itselleen lomapaikan esimerkiksi luonnon ääreltä. Mökkeily keskittyy pääasiassa kesäkaudelle, ja koska Suomen kesä on melko lyhyt, voi mökin käyttö jäädä yllättävän vähäiseksi.

Remontoimalla mökistä talviasuttavan pystyy mökkilomista nauttimaan ympäri vuoden. Jos suunnittelet remonttia mökille, tästä jutusta löydät vinkit, joilla pääset alkuun mökin talviasuttavaksi remontoimisessa!

Kuinka mökistä tehdään talviasuttava?

Suurimmat muutokset mökin talviasuttavaksi remontoimisessa liittyvät yleensä lämmitykseen, vesijärjestelmään, jäteveden käsittelyyn ja mökin lämmöneritykseen.

Talviasuttavuuden kannalta on tärkeää hoitaa mökkiin lämmitys ja sähköt, mikäli mökissä ei vielä ole sähköjä. Mökin sähköverkkoon liittämisen hinta riippuu esimerkiksi mökin etäisyydestä sähkölinjaan sekä tontin ja mökin sähkötöiden laajuudesta. Mikäli sähköverkkoon liittäminen osoittautuu erittäin kalliiksi, voi vaihtoehtona miettiä esimerkiksi aurinkosähköä, jos sähkön kulutus on melko kohtuullista. Ympärivuotiseen käyttöön tarkoitetussa mökissä paras valinta on usein sähkölämmitys, jota voi täydentää esimerkiksi takalla.

Mökin lämmöneristyksestä huolehtiminen auttaa pitämään lämmön sisällä pidempään ja parantaa näin mökin energiatehokkuutta. Erityisesti vanhat ikkunat ja ovet saattavat päästää ulos runsaasti lämpöä, joten niiden vaihtaminen parantaa eristystä jo huomattavasti. Myös rakennuksen ulkoseinät ja yläpohja voivat tarvita lisäeristystä.

Kesäkaudella mökillä pärjää helposti myös ilman juoksevaa vettä, erityisesti rantatonteilla. Jotta mökkeilystä voisi nauttia myös talvella, tarvitaan mökkiin yleensä vesijohtovesi. Myös sisätiloissa sijaitseva kylpyhuone ja vessa ovat mukavuuksia, joihin voi olla tarpeellista panostaa talviasuttavassa mökissä. Juoksevan veden mökille saa joko käyttämällä mahdollisesti mökin omaa kaivoa tai liittämällä mökin kunnan vesiverkkoon.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Ympärivuotisessa käytössä olevassa mökissä jäteveden määrä voi nousta vähäisestä suureksi, jolloin sen käsittely tulee järjestää sitä koskevia säädöksiä noudattaen. Erityisesti jos mökkiin rakennetaan vesivessa, nousevat vaatimukset jätevesien käsittelyä koskien. Mikäli mökissä on kuivakäymälä ja jätevesi lähinnä pesuvettä, selviää usein edullisemmalla jäteveden käsittelyjärjestelmällä.

Ota huomioon luvat ja verotus

Remonttisuunnitelmia aloitellessa on hyvä muistaa, että tarvitset luultavasti rakennusluvan mökin talviasuttavaksi muuttamiseen. Rakennuslupa tarvitaan, kun rakennuksen käyttötarkoitus muuttuu tai rakennukseen tehdään merkittäviä muutoksia. Esimerkiksi kantaviin rakenteisiin, lämmöneristykseen tai vesi- ja lämpöjärjestelmiin tehtävät muutokset vaativat aina luvan.

Lain mukaan voit olla velvollinen myös ilmoittamaan muutostöistä mökin naapureille, jos kyseessä on merkittävä muutos jo olemassa olevaan rakennukseen. Käytännöt kuitenkin vaihtelevat hieman eri paikkakunnilla, joten ota selvää paikallisista säädöksistä ennen remonttiprojektia.

Ennen remonttia kannattaa huomioida myös remontin vaikutus mökin kiinteistöverotukseen. Talviasuttavuus nostaa mökin verotusarvoa, minkä vuoksi mökistä maksettava kiinteistövero nousee myös.

Kuinka paljon mökin remontoiminen ympärivuotiseen käyttöön maksaa?

Mökin talviasuttavaksi muuttamisen kustannuksiin vaikuttavat esimerkiksi mökin kunto, ikä, koko ja rakennustapa. Mitä enemmän muutettavaa ja remontoitavaa on, sitä korkeammaksi kustannuksetkin luonnollisesti nousevat.

Remonttia suunnitellessa kannattaa rahaa budjetoida mieluummin yläkanttiin, sillä hinta voi nousta helposti tuhansiin ja jopa kymmeniin tuhansiin euroihin. Arvioitujen remonttikustannuksien lisäksi voi olla hyvä varata remonttikassaan hieman ylimääräistä mahdollisten yllätysten varalle.

Vaikka remontin hinta saattaisi aluksi hirvittää, kannattaa remontti teettää huolella noudattaen säännöksiä ja hyödyntäen ammattilaisten osaamista. Huolimattomasti tai liian halvalla toteutettu remontti saattaa lopulta koitua paljon kalliimmaksi, jos myöhemmin joutuu tekemään runsaasti korjauksia. Hyvin tehty mökkiremontti nostaa myös mökin jälleenmyyntiarvoa.

Mökkiremonttiin lisärahoitusta lainasta

Erityisesti kalliimpaan remonttiin saattaa tarvita hieman lisärahoitusta, sillä harvalla on säästössä kymmeniä tuhansia remonttirahaa. Remonttikuluja varten voikin hakea joko vakuudellista tai vakuudetonta lainaa. Vakuudellista lainaa voit hakea, mikäli sinulla on varallisuutta tarjota pankille lainan vakuudeksi.

Jos sinulla ei ole vakuuksia, on vakuudeton laina toinen vaihtoehto rahoittaa mökin remonttikuluja. Vakuudettoman lainan etuna on sen lyhyt käsittelyaika ja helppo hakuprosessi netissä. Lainaa voi hakea valitsemalleen summalle 500 eurosta aina jopa 60 000 euroon saakka. Kun sinulla on siis tiedossa, kuinka paljon remontti tulee maksamaan, voit hakea lainaa juuri oikean summan.  

Mökin remonttilaina kannattaa aina kilpailuttaa, jotta löydät juuri sinulle ehdoiltaan sopivimman ja edullisimman lainan. Etuan lainavertailu hoitaa kilpailuttamisen kätevästi puolestasi, sillä yhdellä hakemuksella saat nähtäville useita lainatarjouksia eri pankeilta.

Lainahakemuksen täyttäminen Etuan sivuilla on aina ilmaista eikä sen lähettäminen sido sinua ottamaan lainaa. Kokeile myös lainalaskuria, jota hyödyntämällä näet, millaisella kuukausittaisella summalla sinun tulisi lyhentää lainaa.

Hae edullista lainaa mökkiremonttiin heti!

Lue myös: Remonttilaina kannattaa aina kilpailuttaa – löydä edullisin rahoitus remontillesi

Lue seuraavaksi


Edullinen muutto- ja sisustuslaina oli helppo ja nopea ratkaisu Hannun tarpeisiin. Lue lisää kokemuksista Etua.fi:stä tästä.

Hannu tarvitsi lainaa muuttoon ja sisustukseen – sai heti lainaa, jonka takaisinmaksu on helppoa

30.1.2023

Helsinkiläinen Hannu tarvitsi nopeasti muutto- ja sisustuslainaa. Hannu löysi Etuan kautta parhaan lainatarjouksen vertaillessaan kulutusluottoja. Edullinen kulutusluotto oli helppo ja nopea ratkaisu rahan tarpeeseen. Arki on täynnä tilanteita, joissa tarvitaan yhtäkkiä ylimääräistä rahaa […]


luottokortit luottokortti

Milloin kannattaa maksaa luottokortilla ja milloin kulutusluotolla?

14.9.2022

Luottokortti on monen lompakosta löytyvä maksuväline, joka antaa joustoa omaan talouteen. Mutta milloin kannattaa käyttää luottokorttia ja milloin on järkevämpää harkita muita maksutapoja? Mitä tarkoittaa luottokortti? Luottokortti on maksuväline, jolla voi tehdä ostoksia […]


remonttien hinnat remontin rahoitus

Mitä remontti maksaa? Katso tästä suosituimpien remonttien hinnat

23.6.2022

Mitä Suomessa remontoidaan eniten ja paljonko remonttiin tulisi varata rahaa? Katso tästä yleisempien remonttien hinnat. Suosituimpia remontteja ovat erilaiset asuntojen sisäremontit, joista kylpyhuoneremontti on yleisin. Myös keittiöremontteja tehdään paljon. Kesällä tehdään enemmän ulkotöitä, […]


Copyright © 2023 Etua.fi