Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Miten säästää rahaa? 6 helppoa tapaa tehdä arjen säästöä

20.9.2023
Miten säästää rahaa

Haluaisitko, että sinulle jäisi enemmän rahaa käteen joka kuukausi? Näillä helpoilla vinkeillä voit kerryttää säästöä joka kuukausi – kokeile heti!

1. Ole tarkkana ruokaostoksilla ja vältä hävikkiä

Kotitalouksissa syntyy paljon ruokahävikkiä, mikä tarkoittaa, että rahaa menee ruoan muodossa roskiin enemmän kuin moni osaisi varmasti kuvitellakaan.

Helppo tapa säästää rahaa arjessa onkin kiinnittää huomiota ruokaostoksiin ja kuinka hankitut tuotteet tulee kotona käytettyä. Suunnittele ateriat ennakkoon ja tee joka kerta ennen kauppaan lähtöä tarkka lista tuotteista, jotka tarvitset näiden aterioiden valmistamiseen. Ostoslistaa noudattamalla varmistat, ettei ostoskoriin päädy ylimääräisiä tuotteita ja hankit vain ne tuotteet, joita todella tarvitset.

Suunnittelu auttaa myös vähentämään käyntikertoja kaupassa, kun hankit kerralla useamman päivän ruoat. Mitä useammin kaupassa käyt, sitä enemmän mahdollisuuksia sinulla on sortua heräteostoksiin, joten tee kerralla isommat ruokaostokset.

Jos haluat säästää ruokakuluissa enemmän, suunnittele aterioita, joissa hyödynnät esimerkiksi kauden vihanneksia, jotka ovat yleensä edullisempia. Mikäli käyt kaupassa usein iltaisin, kannattaa myös katsoa löytyykö kaupasta alennettuja tuotteita, joiden päiväys on umpeutumassa. Vaikka et käyttäisi näitä tuotteita heti, on monet niistä mahdollista pakastaa ja ottaa käyttöön myöhemmin.

2. Tee tarkka budjetti joka kuukaudelle

Kun olet tietoinen kuukausittaisista tuloistasi ja menoistasi, on säästäminen huomattavasti helpompaa ja näet selkeästi, millaisiin asioihin käytät rahaa joka kuukausi. Seuraa siis esimerkiksi kuukauden verran millaisiin asioihin sinulla kuluu pakollisten menojen jälkeen rahaa.

Onko sinulla suuria kuukausittaisia menoja, kuten shoppailua tai ravintolassa syömisiä, joita voisit vähentää ja kerryttää näin rahaa enemmän säästöön? Suunnittelemalla budjetin joka kuulle pidät ylimääräiset menot kurissa ja rahaa jää enemmän käteen.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Budjetti on helppo aloittaa listaamalla ylös kaikki kuukausittaiset pakolliset menot, kuten vuokra tai asuntolainan lyhennys sekä laskut. Tämän jälkeen voit jakaa jäljelle jääneen summan erilaisen muiden menojen kesken. Summasta kannattaa budjetoida heti myös pieni osa säästöön laitettavaksi, sillä muutamakin sivuun laitettu euro kuukaudessa kerryttää pitkällä aikavälillä säästöjäsi.

3. Hankkiudu eroon turhista tilauksista

Moni maksaa kuukausittain erilaisia tilausmaksuja esimerkiksi erilaisista musiikin tai elokuvien suoratoistopalveluista, joista kaikista saattaa yhteen laskettuna kertyä melkoinen menoerä. Usein näiden palvelujen kuukausimaksut menevät suoraveloituksena tililtä, jolloin aina ei tule edes huomattua, miten paljon niihin todellisuudessa menee rahaa joka kuukausi.

Jos sinulla on käytössäsi useampi suoratoistopalvelu, kannattaa laskea, kuinka paljon sinulla kuluu näihin rahaa yhteensä kuukausitasolla ja miettiä tarvitsetko kaikkia niitä samanaikaisesti. Jo yhden palvelun karsiminen kuukausittaisista menoista voi tuoda yli sadan euron säästön vuositasolla.

4. Kilpailuta vanha asuntolaina uudelleen

Lyhennätkö kuukausittaisin asuntolainaa, jonka olet nostanut useita vuosia sitten? Kilpailuttamalla vanhan lainan ja pyytämällä asuntolainapankeista uudet lainatarjoukset, voit löytää edullisemman lainavaihtoehdon ja pienentää kuukausittain lyhennykseen kuluvaa rahasummaa.

Asuntolainan marginaalit ovat aina asiakaskohtaisia ja niihin vaikuttavat esimerkiksi pankin arvio asiakkaan taloudellisesta tilanteesta ja takaisinmaksukyvystä. Jos olet siis esimerkiksi vuosien varrella kerryttänyt varallisuutta tai saanut parempi palkkaisen työn, voi sinulla olla mahdollisuus saada selkeästi parempi marginaalitarjous kuin lainan alkuperäisellä nostohetkellä.

Kilpailuta vanha asuntolainasi heti!

5. Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena

Tarvitsetko esimerkiksi harrastusvälineitä tai tavaroita kotia varten? Ennen kuin suuntaat kauppaan ostoksille, kannattaa selvittää, voisitko löytää tarvitsemasi tavarat edullisemmin käytettynä.

Monet myyvät esimerkiksi netissä ja Facebookissa vanhoja tavaroita, joiden joukosta voit löytää juuri sen mitä tarvitset. Käytetty tavara ei tarkoita huonokuntoista tai vanhalta näyttävää, vaan nettikirpputoreilta ja somesta on mahdollista löytää lähes uusia tavaroita huomattavasti kauppojen hintoja edullisemmin.

6. Yhdistä aiemmat luotot ja lainat edullisemmaksi lainaksi

Onko sinulle kertynyt aiempia lainoja tai mahdollista luottokorttivelkaa, joita lyhennät joka kuukausi? Mikäli vastauksesi on kyllä, on mahdollista, että pystyt säästämään näissä lyhennyskuluissa vaihtamalla vanhat lainat ja luotot uuteen edullisempaan lainaan.

Yhdistämällä vanhat lainat uudeksi edullisemmaksi lainaksi säästät korkokulujen lisäksi myös erilaisissa tilinhoito- ja kuukausimaksuissa, joihin kuluu vuodessa yllättävän iso summa, jos lainoja on useampia. Myös isomman luottokorttivelan kuittaaminen pois uudella lainalla voi tulla edullisemmaksi, mikäli lainassa on luottokorttia matalampi korko.

Tee siis laskelma, kuinka paljon sinulla menee kuussa rahaa lainojen tai luottokorttivelan lyhentämiseen ja kuinka suuren lainan tarvitsisit näiden yhdistämiseen. Voit hyödyntää laskuissasi apuna Etuan yhdistelylainalaskuria, josta näet suuntaa antavasti, millainen kuukausierä lainasta tulisi lyhennettäväksi.

Lainojen kilpailuttaminen ja lainatarjouksien pyytäminen Etuan kautta on ilmaista eikä sido sinua vielä mihinkään, joten voit huoletta kokeilla, minkälaisella korolla pankit olisivat valmiita myöntämään sinulle lainaa.

 

Lue seuraavaksi


lainojen yhdistäminen

Lainojen yhdistäminen on järkevää – yhdistelylaina tuo Juhalle satoja euroja säästöä

24.5.2024

Lainojen yhdistäminen yhdeksi isommaksi lainaksi on usein järkevää. Kuopiolainen Juha kilpailutti 15 000 euron yhdistelylainan Etua.fi-lainavertailupalvelun avulla ja säästää nyt satoja euroja lainakuluissa. Kuljetusalalla työskentelevälle 39-vuotiaalle Juhalle oli kertynyt luottokorttivelkoja ja osamaksuja auton […]


Löydä osinkokalenterista kaikki Helsingin pörssissä listattujen osakkeiden osingot vuodelle 2024.

Osinkokalenteri

20.5.2024

Katso osinkokalenterista Helsingin pörssissä listattujen osakkeiden osingot vuodelle 2024. Näet mm. osingonmaksupäivät ja tuottoprosentit.


Järjestelylaina voi helpottaa arkea ja tuoda säästöä joka kuukausi.

Tuula haki järjestelylainaa ja yllättyi Etuan palvelun vaivattomuudesta

16.5.2024

Järjestelylaina voi helpottaa arkea ja tuoda säästöä joka kuukausi. Tuula haki järjestelylainaa Etuan kautta ja pääsi eroon korkeista koroista ja lainanhoitokuluista. Kotimaisen lainavertailuvertailupalvelun Etuan kautta monet suomalaiset ovat löytäneet keinon alentaa omia lainakulujaan. […]


Copyright © 2024 Etua.fi