Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Mitä lyhennysvapaa tarkoittaa? Katso, kuinka lainan takaisinmaksuun voi saada joustoa

12.9.2021

Lyhennysvapaa auttaa oman talouden hallinnassa yllättävien menojen ja elämänmuutosten edessä. Lue lisää lyhennysvapaasta ja kuinka sitä voi saada!

Miten lainan lyhennysvapaa toimii?

Lyhennysvapaa tarkoittaa taukoa lainan takaisinmaksussa pankille. Lyhennysvapaan aikana lainasta maksetaan vain korot ja mahdolliset muut kulut eli itse laina ei siis lyhene tänä aikana. Lyhennysvapaasta sovitaan aina etukäteen pankin kanssa, jolloin määritellään esimerkiksi lyhennysvapaan kesto.

Lyhennysvapaata voi hakea hieman pankista riippuen erilaisiin lainoihin, kuten asunto- tai opintolainaan sekä vakuudelliseen pankkilainaan. Lyhennysvapaata on monesti mahdollista saada myös vakuudettomiin kulutusluottoihin.

Lyhennysvapaan tarkoitus on helpottaa lainan takaisinmaksua yllättävissä tilanteissa. Erityisesti asuntolainoissa on pitkät laina-ajat, joiden aikana eteen voi tulla suuria elämänmuutoksia. Lyhyennysvapaa auttaakin siis tasapainottamaan omaa taloutta, kunnes lainan lyhentäminen on taas mahdollista.

Lyhennysvapaata hakiessa kannattaa huomioida, että lyhennysvapaa pidentää alkuperäistä laina-aikaa lyhennysvapaiden kuukausien verran.

Mikäli oman taloutesi tuloissa ja menoissa tapahtuu muutoksia, mutta haluaisit silti lyhentää lainaa, on pankkien kanssa usein mahdollista sopia myös kuukausittaisen maksuerän muuttamisesta uuteen taloudelliseen tilanteeseen paremmin sopivaksi.

Kuka voi saada lyhennysvapaata ja miten sitä haetaan?

Monilla pankeilla lyhennysvapaan hakeminen onnistuu kätevästi verkkopankin kautta, mikäli lainaan on mahdollista saada lyhennysvapaita kuukausia. Yleensä lyhennysvapaata voi hakea missä tahansa vaiheessa laina-aikaa.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Pankit arvioivat lyhennysvapaahakemukset tapauskohtaisesti. Suurimmassa osassa tapauksia lyhennysvapaa myönnetään, mikäli lainanottaja on hoitanut lainan takaisinmaksun ongelmitta. Joissakin tapauksissa esimerkiksi aiemmat lyhennysvapaat tai maksuhäiriöt voivat olla este lyhennysvapaan saamiselle.

Monesti pankeilla on määritelty maksimiaika, jolle lyhennysvapaata on mahdollista saada. Tyypillisesti lyhennysvapaata voi saada 1–12 kuukautta, kun taas pidemmistä vapaista neuvotellaan pankin kanssa erikseen. Myönnetyn lyhennysvapaan pituuteen vaikuttavat esimerkiksi laina-aika ja lainan vakuudet.

Kilpailuta asuntolainasi nyt kätevästi Etuan kautta!

Lue myös: Nimelliskorko, viitekorko ja todellinen vuosikorko – katso, mitä termit tarkoittavat

Lue seuraavaksi


Edullinen muutto- ja sisustuslaina oli helppo ja nopea ratkaisu Hannun tarpeisiin. Lue lisää kokemuksista Etua.fi:stä tästä.

Hannu tarvitsi lainaa muuttoon ja sisustukseen – sai heti lainaa, jonka takaisinmaksu on helppoa

30.1.2023

Helsinkiläinen Hannu tarvitsi nopeasti muutto- ja sisustuslainaa. Hannu löysi Etuan kautta parhaan lainatarjouksen vertaillessaan kulutusluottoja. Edullinen kulutusluotto oli helppo ja nopea ratkaisu rahan tarpeeseen. Arki on täynnä tilanteita, joissa tarvitaan yhtäkkiä ylimääräistä rahaa […]


Asuntolainojen marginaalit ovat nousemaan päin, mutta pankki tekee aina asiakaskohtaisen tarjouksen.

Asuntolainat kallistumassa – tällaisia asuntolainojen marginaaleja pankit tarjoavat pääkaupunkiseudulla

13.1.2023

Asuntolainojen marginaalit ovat vielä matalalla, jos vertaa nykyistä tilannetta vaikkapa viisi vuotta sitten vallinneeseen. Rahoitusmarkkinat ovat kuitenkin kiristymässä, mikä tarkoittaa hintapainetta myös asuntolainoihin. Kauppalehden (2.1.23) mukaan asuntolainojen marginaaleissa on tänä vuonna nousupainetta. Asuntoluototukseen […]


luottokortit luottokortti

Milloin kannattaa maksaa luottokortilla ja milloin kulutusluotolla?

14.9.2022

Luottokortti on monen lompakosta löytyvä maksuväline, joka antaa joustoa omaan talouteen. Mutta milloin kannattaa käyttää luottokorttia ja milloin on järkevämpää harkita muita maksutapoja? Mitä tarkoittaa luottokortti? Luottokortti on maksuväline, jolla voi tehdä ostoksia […]


Copyright © 2023 Etua.fi