Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Mitä lyhennysvapaa tarkoittaa? Katso, kuinka lainan takaisinmaksuun voi saada joustoa

12.9.2021

Lyhennysvapaa auttaa oman talouden hallinnassa yllättävien menojen ja elämänmuutosten edessä. Lue lisää lyhennysvapaasta ja kuinka sitä voi saada!

Miten lainan lyhennysvapaa toimii?

Lyhennysvapaa tarkoittaa taukoa lainan takaisinmaksussa pankille. Lyhennysvapaan aikana lainasta maksetaan vain korot ja mahdolliset muut kulut eli itse laina ei siis lyhene tänä aikana. Lyhennysvapaasta sovitaan aina etukäteen pankin kanssa, jolloin määritellään esimerkiksi lyhennysvapaan kesto.

Lyhennysvapaata voi hakea hieman pankista riippuen erilaisiin lainoihin, kuten asunto- tai opintolainaan sekä vakuudelliseen pankkilainaan. Lyhennysvapaata on monesti mahdollista saada myös vakuudettomiin kulutusluottoihin.

Lyhennysvapaan tarkoitus on helpottaa lainan takaisinmaksua yllättävissä tilanteissa. Erityisesti asuntolainoissa on pitkät laina-ajat, joiden aikana eteen voi tulla suuria elämänmuutoksia. Lyhyennysvapaa auttaakin siis tasapainottamaan omaa taloutta, kunnes lainan lyhentäminen on taas mahdollista.

Lyhennysvapaata hakiessa kannattaa huomioida, että lyhennysvapaa pidentää alkuperäistä laina-aikaa lyhennysvapaiden kuukausien verran.

Mikäli oman taloutesi tuloissa ja menoissa tapahtuu muutoksia, mutta haluaisit silti lyhentää lainaa, on pankkien kanssa usein mahdollista sopia myös kuukausittaisen maksuerän muuttamisesta uuteen taloudelliseen tilanteeseen paremmin sopivaksi.

Kuka voi saada lyhennysvapaata ja miten sitä haetaan?

Monilla pankeilla lyhennysvapaan hakeminen onnistuu kätevästi verkkopankin kautta, mikäli lainaan on mahdollista saada lyhennysvapaita kuukausia. Yleensä lyhennysvapaata voi hakea missä tahansa vaiheessa laina-aikaa.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Pankit arvioivat lyhennysvapaahakemukset tapauskohtaisesti. Suurimmassa osassa tapauksia lyhennysvapaa myönnetään, mikäli lainanottaja on hoitanut lainan takaisinmaksun ongelmitta. Joissakin tapauksissa esimerkiksi aiemmat lyhennysvapaat tai maksuhäiriöt voivat olla este lyhennysvapaan saamiselle.

Monesti pankeilla on määritelty maksimiaika, jolle lyhennysvapaata on mahdollista saada. Tyypillisesti lyhennysvapaata voi saada 1–12 kuukautta, kun taas pidemmistä vapaista neuvotellaan pankin kanssa erikseen. Myönnetyn lyhennysvapaan pituuteen vaikuttavat esimerkiksi laina-aika ja lainan vakuudet.

Kilpailuta asuntolainasi nyt kätevästi Etuan kautta!

Lue myös: Nimelliskorko, viitekorko ja todellinen vuosikorko – katso, mitä termit tarkoittavat

Lue seuraavaksi


Kulutusluotot ammattikunnittain: Lähihoitajat vertailun kärjessä

9.4.2024

Etua Oy selvitti, mitkä ammattikunnat hakevat eniten kulutusluottoja, kulutusluottohakemusten keskimääräiset summat ja niiden suuruus verrattuna ammattikunnan palkkaan.


Vaadittava asuntolainan käsiraha vaihtelee sen mukaan, onko ensiasunnon ostaja, ASP-lainaa tai muuta asuntolainaa hakeva henkilö.

Asuntolainan käsiraha – kuinka paljon käsirahaa asuntolainaan tarvitaan?

3.4.2024

Asuntolainan käsiraha on etukäteen säästetty summa asunnon ostohinnasta, sillä asuntoa ei voi hankkia kokonaan lainarahalla. Lue tästä, kuinka paljon käsirahaa asuntolainaa varten tarvitaan. Asuntolainan käsiraha eli omarahoitusosuus tarkoittaa riittäviä säästöjä tai muita vakuuksia […]


paljonko saan lainaa

Kuinka paljon lainaa saan tuloillani? – Asiantuntijoiden arviot

3.4.2024

Tulot eivät yksinään määritä sitä, paljonko saan lainaa. Lue tästä lisää, mitkä seikat vaikuttavat lainapäätökseen. Pankit ja muut lainayhtiöt arvioivat hakijan taloudellista tilannetta ja maksukäyttäytymistä monelta eri kulmalta ennen lainapäätöstä. Tulot ovat tärkeä […]


Copyright © 2024 Etua.fi