Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Mitä asuntolainan suojaaminen maksaa?

21.11.2017

Helsingin Sanomat (19.11.2017) kirjoitti taloussivuilla asuntolainojen korkosuojauksesta. Viitekorot ovat pitkään pysytelleet ennätyksellisen alhaisina, ja tällä on ollut osaltaan vaikutusta myös asuntolainojen suojaukseen käytettävien lisätuotteiden hinnoitteluun. Asuntolainojen viitekorkojen ei ennusteta nousevan lähitulevaisuudessa kovinkaan nopeasti. OP:n liiketoiminta-alueen johtaja Päivi Jääskeläinen toteaa artikkelissa: ”Nyt markkinoiden yleinen odotus on, että lyhyet korot lähtevät parin vuoden kuluessa nousemaan, ja vuoden 2019 lopun vaiheilla kolmen kuukauden euribor voisi kääntyä positiiviseksi.” Kukaan ei kuitenkaan tiedä tarkalleen, milloin ja miten paljon korot tulevaisuudessa nousevat.

Mitä korkosuojaus sitten maksaa?

Helsingin Sanomien artikkelissa vertailtiin OP:n ja Nordean tarjoamaa korkosuojausta. Vertailun aluksi kannattaa huomata, että pankit tarjoavat hieman erilaisia ratkaisuja suojautua korkojen nousulta. Vertailua ei voi siis tehdä pelkän hinnan perusteella. Nordean tuote on korkoputki, jonka sisällä lainan kokonaiskorko pysyy suojauksen ajan. Putken alaraja on 0,6 %, joka on samalla suojauksen hinta. Asiakas maksaa siis pankille vähintään 0,6 %:n suuruista korkoa lainamarginaalin lisäksi, vaikka lainan viitekorkona käytetty 12 kuukauden euribor on pitkään pysytellyt negatiivisena. Korkoputken yläraja on 1,8 % lisättynä lainan marginaalilla. Mikäli viitekorko siis nousee yli 1,8 %, suojaa korkoputki laina-asiakasta lainakustannusten nousulta. Ensimmäisenä vuotena Nordean korkoputken hinnaksi tulee 150 000 €:n esimerkkilainalla 900 €.

OP:n korkokatto maksaa 0,45 % lainan pääomasta. Lainakatto suojaa korkokulujen nousulta, jos viitekorko nousee yli 1 %. 0,45 %:n lisämarginaali laskutetaan koko suojauksen ajan. Ensimmäisenä vuotena OP:n korkokatto maksaa esimerkkitapauksessa 675 €. Erona Nordean tuotteeseen on se, että OP:n tuote maksaa aina saman riippumatta, mikä on lainan viitekoron todellinen suuruus. Nordean tuote maksaa ylimääräistä vain niin pitkään, kun lainan viitekorko pysyttelee korkoputken alarajan 0,6 % alapuolella. Kun lainan korko nousee korkoputken alarajan kohdalle, asiakas maksaa normaalin viitekoron lisättynä pankin marginaalilla.

Kannattaako korkosuojaus ottaa?

Tähän kysymykseen on mahdotonta antaa tarkkaa vastausta. Korkosuojaus on käytännössä vakuutus, joka suojaa asiakasta tietyissä tilanteissa korkokulujen nousulta. Se, kannattiko vakuutus ottaa, selviää vasta vuosien kuluessa. Korkosuojauksen vaihtoehtona on laittaa vastaava summa säästöön ja käyttää kertyneet säästöt mahdollisen koron nousun aiheuttamiin kustannuksiin. Tämä vaihtoehto vaatii jonkin verran päättäväisyyttä, jotta korkosuojauksesta säästyneet rahat todella päätyvät säästöön eivätkä päivittäiseen kulutukseen. Korkosuojauksen etuna on myös se, että lainakustannukset ovat tiedossa useaksi vuodeksi eteenpäin. Tästä mielenrauhasta joutuu kuitenkin maksamaan vähintääkin satoja euroja vuodessa.

Hae asuntolainaa tästä.

Lue seuraavaksi


Lainan siirto toiseen pankkiin tarkoittaa nykyisen lainan vaihtamista vanhasta pankista uuteen.

Lainan siirto toiseen pankkiin

1.3.2023

Lainan siirto toiseen pankkiin voi kuulostaa vaivalloiselta, mutta se on yksinkertaisempaa kuin luuletkaan, onpa kyse sitten kulutusluottojen tai asuntolainan siirrosta.  Lue tästä lisää, mistä lainan siirrosta on oikein kyse. Lainan siirto tulee kyseeseen, […]


Järjestelylaina voi helpottaa arkea ja tuoda säästöä joka kuukausi.

Tuula haki järjestelylainaa ja yllättyi palvelun vaivattomuudesta – “Pääsin eroon hillittömistä koroista”

6.2.2023

Järjestelylaina voi helpottaa arkea ja tuoda säästöä joka kuukausi. Tuula haki järjestelylainaa Etuan kautta ja pääsi eroon korkeista koroista ja lainanhoitokuluista. Kotimaisen lainavertailuvertailupalvelun Etuan kautta monet suomalaiset ovat löytäneet keinon alentaa omia lainakulujaan. […]


Edullinen muutto- ja sisustuslaina oli helppo ja nopea ratkaisu Hannun tarpeisiin. Lue lisää kokemuksista Etua.fi:stä tästä.

Hannu tarvitsi lainaa muuttoon ja sisustukseen – sai heti lainaa, jonka takaisinmaksu on helppoa

30.1.2023

Helsinkiläinen Hannu tarvitsi nopeasti muutto- ja sisustuslainaa. Hannu löysi Etuan kautta parhaan lainatarjouksen vertaillessaan kulutusluottoja. Edullinen kulutusluotto oli helppo ja nopea ratkaisu rahan tarpeeseen. Arki on täynnä tilanteita, joissa tarvitaan yhtäkkiä ylimääräistä rahaa […]


Copyright © 2023 Etua.fi