Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Lainojen korkokatto 2021 – uusille kulutusluotoille väliaikainen 10 prosentin korkokatto

15.12.2020

Vakuudettomia kulutusluottoja koskeva tilapäinen 10 %:n korkokatto tulee voimaan 1.1.2021 ja on voimassa 30.9.2021 asti. Lainojen korkokattoa sovelletaan lain voimaantulon jälkeen tehtäviin sopimuksiin. Laki ei koske vanhoja lainoja, vaan kuluttajan on itse kilpailutettava ne uudelleen.

Eduskunta laski tilapäisesti viime heinäkuussa vakuudettomien kulutusluottojen korkokaton 20 prosentista 10 prosenttiin. Lain oli tarkoitus olla voimassa vuoden 2020 loppuun asti, mutta nyt laki saa jatkoa syyskuuhun 2021 asti. Lainojen korkokattoa sovelletaan lain voimaantulon jälkeen tehtäviin sopimuksiin.

Lain taustalla on hallituksen tavoite hillitä koronavirusepidemian aiheuttamasta taloustilanteen heikentymisestä johtuvaa kuluttajien velkaantumista.

Kulutusluottojen korot vaihtelevat lainasopimuksen ajankohdan mukaan

Vakuudettoman kulutusluoton korko voi määräytyä nyt monella eri tavalla riippuen siitä, milloin lainasopimus on tehty.

Ennen 1.9.2019 tehdyissä sopimuksissa alle 2000 euron lainoilla on 50 % korkokatto. Yli 2000 euron lainoilla korko voi olla tätä suurempi.

Jos lainasopimus on tehty 1.9.2019 – 30.6.2020, lainasta saa periä enintään 20 %:n korkoa. Lainanhoitokustannuksia saa periä korkeintaan 150 euroa vuodessa.

Jos lainasopimus on tehty 1.7. – 31.12.20, lainan korko voi nousta tammikuun 2021 alusta. Eli, jos lainasopimuksessa on sovittu yli 10 %:n korosta, niin lainanmyöntäjä saa periä tämän. Lainoista ei kuitenkaan saa periä yli 20 %:n nimelliskorkoa ja lainanhoitokustannukset saavat olla enintään 150 euroa vuodessa. Jos heinä-joulukuussa 2020 tehdyn lainasopimuksen korko on alle 10 %, ei lainan korko nouse vuoden 2021 alussa.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Jos lainasopimus tehdään 1.1. – 30.9.2021, niin lainasta saa periä korkoa enintään 10 % syyskuun 2021 loppuun asti. Lokakuun alusta lähtien lainasta saa taas periä lainasopimuksen mukaisen koron.

Luottokorteissa ja osamaksuissa korko saa olla yli 10 %, mutta enintään 20 %. Korkokatto ei siis koske hyödykesidonnaisia luottoja eli esimerkiksi verkkokauppojen, huonekalujen tai kodinkoneiden osamaksuja. Myös auto- ja asuntolainat jäävät korkokaton ulkopuolelle.

Huomioitavaa on, että lainojen korot eivät automaattisesti päivity uuden korkokatto 2021 lain piiriin, vaan kuluttajan täytyy itse kilpailuttaa vanhat lainat uudelleen vuoden 2021 alussa.

Korkokatto lakimuutos 2021:

  • Korkokatto lakimuutos 2021 on määräaikainen, jolloin vakuudettomien kulutusluottojen korkokatto on 10 %. Rajoitukset ovat voimassa
    1.1.-30.9.2021.
  • Rajoitukset eivät koske hyödykesidonnaisia luottoja, kuten kauppojen osamaksusopimuksia ja luottokortteja.
  • Laki rajoittaa ennen lain voimaantuloa tehtyjä jatkuvaa luottoa koskevia sopimuksia, jos kyse on uusista nostoista lain voimassaoloaikana.
  • Kulutusluottojen suoramarkkinointi kielletään syyskuun loppuun asti. Luottojen muu markkinointi sallitaan, esimerkiksi mainonta lehdissä ja netissä.  
  • Luotonmyöntäjät saavat edelleen tarjota lainoja, joiden korko ylittää 10 %, mutta 30.9.2021 loppuun asti korko saa olla enintään 10 prosenttia. Lainatarjouksen yhteydessä täytyy kertoa, jos korko nousee korkokaton päätyttyä.
  • Kulutusluoton korko voi määräytyä nyt monella eri tavalla riippuen siitä, milloin lainasopimus on tehty.
  • Vanhojen kulutusluottojen ehdot pysyvät ennallaan, sillä ennen 1.1.21 otettuihin lainoihin ei automaattisesti sovelleta uutta lakia.
  • Vanhat lainat, eli ennen 1.1.2021 nostetut lainat, täytyy itse kilpailuttaa uudelleen.

Lainojen korkokatto 2021 – Kilpailuta vanhat lainat vuoden 2021 alussa

Lainojen korkokatto 2021 tarkoittaa, että lain voimassaoloaikana eli 1.1.-30.9.21 otetuista vakuudettomista kulutusluotoista saa periä korkeintaan 10 %:n nimelliskorkoa syyskuun 2021 loppuun asti. Lainanhoitokustannuksia saa periä korkeintaan 150 euroa vuodessa.

Aiemmin tehdyt lainasopimukset, myös heinä-joulukuussa 2020 tehdyt sopimukset, jäävät sääntelyn ulkopuolelle.

Lakimuutokset ja sääntelyn monimutkaisuus tarkoittaa, että kuluttajan täytyy olla tarkkana lainaehdoissa. Erityisesti kannattaa olla tarkkana ennen 1.9.2019 sovittujen jatkuvien luottosopimusten kanssa.

Nyt kannattaa tarkistaa vanhojen lainasopimusten ehdot ja kilpailuttaa lainat uudestaan vuoden 2021 alussa!

Vertaile lainoja ja säästä kuluissa

Etua.fi asiakkaana voit säästää jopa tuhansia euroja kilpailuttamalla asuntolainan tai kulutusluoton. Tee maksuton hakemus, et sitoudu mihinkään.

Vertaile eri maksutapojen korkoja

Kuluttajan kannattaa myös vertailla eri maksutapojen hintaa. Verkkokauppojen ja muiden kauppojen tarjoamat osamaksut jäävät Korkokatto 2021 -sääntelyn ulkopuolelle. Osamaksuissa lainojen korot ovat tyypillisesti 20 %:n tietämillä, joten osamaksu voi olla kallein tapa rahoittaa isompi ostos.  

Myös luottokorttivelan korvaaminen uudella kulutusluotolla voi olla viisasta, sillä lakimuutos ei vaikuta jo käytössä olevan lainasaldon korkoon. Luottokorteissakin lainan korko voi olla yli 10 % ja siksi kilpailuttamalla osamaksun ja luottokorttivelan voi parhaimmillaan jopa puolittaa lainan koron!

Kuluttajan kannattaa kilpailuttaa lainat ja vertailla luottojen hintoja. Erityisesti luottokorttivelat ja osamaksusopimukset kannattaa kilpailuttaa.

Voit kilpailuttaa lainasi helposti ja ilmaiseksi tästä!

Lähde: Eduskunta

Lue seuraavaksi


remonttien hinnat remontin rahoitus

Mitä remontti maksaa? Katso tästä suosituimpien remonttien hinnat

2.6.2023

Mitä Suomessa remontoidaan eniten ja paljonko remonttiin tulisi varata rahaa? Katso tästä yleisempien remonttien hinnat. Suosituimpia remontteja ovat erilaiset asuntojen sisäremontit, joista kylpyhuoneremontti on yleisin. Myös keittiöremontteja tehdään paljon. Kesällä tehdään enemmän ulkotöitä, […]


Edullinen muutto- ja sisustuslaina oli helppo ja nopea ratkaisu Hannun tarpeisiin. Lue lisää kokemuksista Etua.fi:stä tästä.

Hannu tarvitsi lainaa muuttoon ja sisustukseen – sai heti lainaa, jonka takaisinmaksu on helppoa

30.1.2023

Helsinkiläinen Hannu tarvitsi nopeasti muutto- ja sisustuslainaa. Hannu löysi Etuan kautta parhaan lainatarjouksen vertaillessaan kulutusluottoja. Edullinen kulutusluotto oli helppo ja nopea ratkaisu rahan tarpeeseen. Arki on täynnä tilanteita, joissa tarvitaan yhtäkkiä ylimääräistä rahaa […]


luottokortit luottokortti

Milloin kannattaa maksaa luottokortilla ja milloin kulutusluotolla?

14.9.2022

Luottokortti on monen lompakosta löytyvä maksuväline, joka antaa joustoa omaan talouteen. Mutta milloin kannattaa käyttää luottokorttia ja milloin on järkevämpää harkita muita maksutapoja? Mitä tarkoittaa luottokortti? Luottokortti on maksuväline, jolla voi tehdä ostoksia […]


Copyright © 2023 Etua.fi