Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Kesämökkikauppa käy ennätystahtiin

16.9.2020

Kesämökkikauppa ja vapaa-ajan asuntojen kysyntä on tänä vuonna ollut ennätysmäistä. Kesämökkien kauppamäärät ovat kasvaneet lähes kaikkialla Suomessa.

Erityisesti suositut mökkiseudut ja suurten kaupunkien ja järvien lähellä sijaitsevat mökit houkuttavat. Perinteisten kesämökkien lisäksi ostajat ovat olleet kiinnostuneita talviasuttavista mökeistä ja vapaa-ajan asuntokäyttöön muutettavista vanhoista omakotitaloista.

Eniten kauppoja on lyöty lukkoon Etelä-Savossa. Nopeinta kasvu on kuitenkin ollut Lohjalla, missä prosentuaalisesti mitattuna mökkikauppojen määrä kasvoi jopa 86 prosenttia. Myös Kuopiossa, Mikkelissä, Savonlinnassa, Paraisilla ja Kuusamossa on kesämökkikaupoissa ollut kymmenen prosenttien kasvua.

Yhä useampi haluaa tehdä etätöitä kesämökiltä käsin

Kiinteistövälittäjien mukaan mökkibuumille löytyy kaksi syytä. Koronakriisin sulkiessa maan rajat, ihmiset kiinnostuivat kotimaan matkailusta ja kesämökin omasta rauhasta. Lisäksi etätöiden yleistyessä monet ovat huomanneet, että töitä voi tehdä kesämökiltäkin.   

Kesämökkien ostajakunnassa on nuoria aikuisia selvästi enemmän kuin esimerkiksi 10 vuotta sitten. Tämä kertoo työperäisen mökkeilyn kasvusta.

Kesämökkien ostajat ovatkin aiempaa useammin kiinnostuneita kesämökin tietoliikenne- ja internetyhteyksistä. Monelle on siis tärkeää, että kesämökillä on hyvä tietoliikenneverkko ja että etätöitä voi tehdä mökiltä käsin.

Kesämökkien hinnat maakunnittain

Kesämökkikaupassa pätevät asuntomarkkinoiden lainalaisuudet. Kasvukeskusten lähellä olevat vapaa-ajan asunnot ovat kalleimpia ja myös myyntiajat lyhyimpiä. Keskihinta mökeissä on ollut 117 000 euroa, mutta mökkien hintahaitari on suuri.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Etuovi.com selvitti toukokuussa 2020 kesämökkien keskihinnat maakunnittain. Kalleimmat mökit löytyvät Uudellamaalla, jossa rantamökkien keskihinta on 190 000 euroa. Kaikkien kesämökkien keskihinta, mukaan lukien kuivan maan mökit, on Uudellamaalla 130 000 euroa. Seuraavaksi kalleimmat mökit löytyvät Varsinais-Suomesta, missä rantamökin keskihinta on 170 000 euroa.

Pohjoisempaan mentäessä kesämökkien hinnat alenevat. Etelä-Savossa rantamökin keskihinta on 125 000 euroa, Keski-Suomessa 120 000 euroa ja Lapissa noin 84 000 euroa.

Jos etsii modernia, talviasuttavaa mökkiä, voi joutua pulittamaan jopa omakotitalon hinnan verran. 2000-luvulla rakennetuista rantamökeistä pyydettiin Uudellamaalla keskimäärin 340 000 euroa.  Seuraavaksi kalleimmat keskihinnat moderneille rantamökeille oli Päijät-Hämeessä (287 500 euroa), Varsinais-Suomessa (249 000 euroa) ja Satakunnassa
(231 500 euroa).

Eniten tarjontaa moderneista rantamökeistä on lukumäärällisesti ollut Etelä-Savossa, jossa niiden keskimääräinen pyyntihinta oli 188 500 euroa. Keskimäärin halvimmat 2000-luvulla rakennetut rantamökit löytyvät Pohjois-Karjalasta (100 000 euroa), Kainuusta (112 000 euroa) ja Lapista (125 000 euroa).

Mökkilaina kannattaa kilpailuttaa

Mökkilainojen vertailu ja kilpailutus kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen mökkikaupoille suuntaamista. Pankit voivat antaa alustavan lainatarjouksen tai lainalupauksen, vaikka ostettavan mökin tiedot eivät ole vielä varmistuneet.

Lainalupausta varten riittää arvio mökin hinnasta sekä tieto asiakkaan omarahoitusosuudesta. Mökin tietojen lisäksi pankit tarvitsevat tiedot hakijan taloudellisesta tilanteesta maksuvaran laskemista varten.

Helpoiten mökkilainan kilpailutus käy täyttämällä maksuton lainahakemus Etua.fi-lainapalvelussa. Yhdellä hakemuksella saat tarjouksia useilta pankeilta eikä hakemuksen jättäminen velvoita mitenkään. Voit rauhassa tutustua pankkien tekemiin lainatarjouksiin ja valita niistä itsellesi parhaimman tarjouksen.

Asuntolainalaskuristamme voit hahmotelle sinulle sopivaa lainaa.

Lähteet: Etuovi.com, Iltasanomat, Yle.fi

Lue seuraavaksi


Vaadittava asuntolainan käsiraha vaihtelee sen mukaan, onko ensiasunnon ostaja, ASP-lainaa tai muuta asuntolainaa hakeva henkilö.

Asuntolainan käsiraha – kuinka paljon käsirahaa asuntolainaan tarvitaan?

3.4.2024

Asuntolainan käsiraha on etukäteen säästetty summa asunnon ostohinnasta, sillä asuntoa ei voi hankkia kokonaan lainarahalla. Lue tästä, kuinka paljon käsirahaa asuntolainaa varten tarvitaan. Asuntolainan käsiraha eli omarahoitusosuus tarkoittaa riittäviä säästöjä tai muita vakuuksia […]


Ensiasunnon ostajan etuja on monia, kuten varainsiirtoverosta vapautuminen.

Ensiasunnon ostajan edut – neljä rahanarvoista vinkkiä

7.1.2024

Ensiasunnon ostaja kohtaa monia rahoitukseen ja verotukseen liittyviä kysymyksiä. Kokosimme neljä vinkkiä, joiden avulla ensiasunnon ostaja voi säästää rahaa. Lue ensiasunnon ostajan eduista ja muista rahanarvoisista vinkeistä tästä. 1. Pienempi ensiasunnon ostajan omarahoitusosuus […]


Ensiasunnon ostajan opas

Ensiasunnon ostajan opas

6.1.2024

Suunnitteletko ensimmäisen oman asunnon ostoa? Lue tästä, mitä ensikertalaisen on hyvä tietää asuntokaupoista! Asunnon ostaminen on iso päätös, johon liittyy paljon huomioitavia asioita. Tähän oppaaseen ovat koottuna yleisimmät kysymykset, joita ensiostajan mielessä liikkuu, […]


Copyright © 2024 Etua.fi