Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Kannattaako asuntolainalle hankkia korkosuojaus?

23.11.2018

Asuntolainan korkosuojaus  ja siitä saatava hyöty riippuu korkojen nousun tasosta.Korkosuojaus suojaa asuntovelallista korkojen nousulta. Suojauksen hyöty riippuu korkojen nousun tasosta.

Pankkien korkosuojat ovat nostaneet suosiotaan asuntovelallisten keskuudessa. Tähän on vaikuttanut pankkien varoittelut asuntolainojen korkojen noususta ja ihmisten tietoisuuden lisääntyminen oman talouden riskeistä. Valtaosa suomalaisten asuntolainoista on sidottu vaihtuvaan korkoon ja jos korot nousevat, myös monien asuntolainojen lyhennyserät kasvavat.

Helsingin Sanomat tiedusteli pankeilta, mitä korkosuojaa pankit suosittelisivat, jos asiakas ottaa uutta asuntolainaa 120 000 euroa ja laina-aika on 20 vuotta. Annuiteettilaina sidotaan 12 kuukauden euriboriin ja marginaali on 0,8 prosenttia. Tiedot pyydettiin lokakuussa 2018 Nordealta, Danske Bankilta ja OP:ltä.

Nordea ja Danske Bank suosittelevat korkoputkea, joka määrittää lainalle enimmäis- ja vähimmäiskorkoprosentin. Nordea suosittelee esimerkin asuntolainalle seitsemän vuoden korkoputkea, jossa lattia on 0,75 prosenttia ja katto 2,0 prosenttia. Tällöin korkosuoja alkaa vaikuttamaan, kun 12 kuukauden euribor nousee yli 2,00 prosentin.

Danske Bank tarjoaa myös esimerkin lainalle seitsemän vuoden korkoputkea, jossa lattia on 0,6 prosenttia ja katto 1,75 prosenttia. Esimerkin lainassa korkosuoja alkaa vaikuttamaan, kun 6 kuukauden euribor nousee yli 1,75 prosentin.

OP suosittelee yhden prosentin korkokattoa 10 vuodelle. Esimerkin lainassa korkosuoja alkaa vaikuttamaan, kun 12 kuukauden euribor nousee yli 1,0 prosentin.

Kannattaako korkosuojaus?

Korkosuojaus turvaa mahdolliselta asuntolainan koron nousulta, mutta sen hyöty riippuu paljolti siitä, miten paljon korot nousevat.  Pankkien mukaan lainanottaja saa rahojensa vastineeksi mielenrauhaa ja turvallisuutta, kun tietää, ettei korko pääse nousemaan sopimuksen voimassaoloaikana.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Pankkien korkosuojaus toimii siis kuin vakuutus. Jos korot eivät nouse niin paljoa, pankki hyötyy. Jos korot nousevat yllättäen roimasti, pankit kärsivät tappiota. Se, miten nopeasti markkinakorot nousevat, riippuu paljon siitä, mitä maailmantaloudessa ja markkinoilla tapahtuu. Tällä hetkellä korkojen odotetaan nousevan maltillisesti.

Korkosuojauksen voi ottaa vain osaan lainasta ja sen saa myös vanhaan lainaan. Jos korkosuojan haluaa ottaa asuntolainalleen, sen saa halvemmalla alhaisten korkojen aikana. Jos korot nousevat, myös korkosuojauksen hinnat nousevat.

Korkojen nousuun voi varautua monella tavalla

Korkojen nousuun voi varautua muillakin keinoilla kuin korkosuojalla. Lainaa voi lyhentää mahdollisimman paljon matalien korkojen aikana. Osan lainasta voi ottaa myös kiinteällä korolla, jolloin korko pysyy samana sovitun ajan. Lisäksi koronnousun vaikutuksia voi ennakoida säästämällä kuukausittain itselleen sopivan summan vararahastoksi.

Pankkien lainalaskureilla voi testata omaa korkojen nousun sietokykyä. Laskurilla voi katsoa, miten paljon lainanhoitokustannukset kasvavat, jos korko nousee esimerkiksi 2 prosenttiyksikköä. Laskurin paljastamien kustannusten ja nykyisten lainankustannusten erotuksen voi sitten laittaa säästöön.

Asuntolainan kilpailuttaminen on myös yksi vaihtoehto. Vanha asuntolainakin kannattaa kilpailuttaa silloin tällöin. Pienikin säästö lainamarginaalissa voi tuoda satojen eurojen säästön vuodessa.

Etua.fi -lainapalvelun avulla voit kilpailuttaa asuntolainasi. Hakemuksemme täyttäminen ei sido sinua mitenkään, vaan voit rauhassa tutustua eri pankkien tarjouksiin ja vertailla niitä nykyiseen asuntolainaasi.

Kilpailuta nykyisen lainasi marginaali tai hae uutta asuntolainaa maksutta.

Lähteet: Aktia, Helsingin Sanomat, Maaseudun Tulevaisuus

Lue seuraavaksi


Lainan siirto toiseen pankkiin tarkoittaa nykyisen lainan vaihtamista vanhasta pankista uuteen.

Lainan siirto toiseen pankkiin

1.3.2023

Lainan siirto toiseen pankkiin voi kuulostaa vaivalloiselta, mutta se on yksinkertaisempaa kuin luuletkaan, onpa kyse sitten kulutusluottojen tai asuntolainan siirrosta.  Lue tästä lisää, mistä lainan siirrosta on oikein kyse. Lainan siirto tulee kyseeseen, […]


Järjestelylaina voi helpottaa arkea ja tuoda säästöä joka kuukausi.

Tuula haki järjestelylainaa ja yllättyi palvelun vaivattomuudesta – “Pääsin eroon hillittömistä koroista”

6.2.2023

Järjestelylaina voi helpottaa arkea ja tuoda säästöä joka kuukausi. Tuula haki järjestelylainaa Etuan kautta ja pääsi eroon korkeista koroista ja lainanhoitokuluista. Kotimaisen lainavertailuvertailupalvelun Etuan kautta monet suomalaiset ovat löytäneet keinon alentaa omia lainakulujaan. […]


Edullinen muutto- ja sisustuslaina oli helppo ja nopea ratkaisu Hannun tarpeisiin. Lue lisää kokemuksista Etua.fi:stä tästä.

Hannu tarvitsi lainaa muuttoon ja sisustukseen – sai heti lainaa, jonka takaisinmaksu on helppoa

30.1.2023

Helsinkiläinen Hannu tarvitsi nopeasti muutto- ja sisustuslainaa. Hannu löysi Etuan kautta parhaan lainatarjouksen vertaillessaan kulutusluottoja. Edullinen kulutusluotto oli helppo ja nopea ratkaisu rahan tarpeeseen. Arki on täynnä tilanteita, joissa tarvitaan yhtäkkiä ylimääräistä rahaa […]


Copyright © 2023 Etua.fi