Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Bullet-lainoja käytetään yhä – oletko kuullut tästä nykyisin melko harvinaisesta lainamuodosta?

6.4.2021
Bullet-laina

Bullet-laina on nykyisin harvemmin käytetty lainamuoto, mutta osa pankeista myöntää sitä edelleen väliaikaiseen rahoitustarpeeseen. 

Mitä bullet-laina tarkoittaa?

Bullet-laina tarkoittaa kerralla lyhennettävää lainaa eli laina maksetaan kerralla pois laina-ajan päätyttyä. Laina-aikana bullet-lainasta maksetaan ainoastaan korkoja.

Kerralla lyhennettävät lainat ovat harvinaisempia, sillä tavallisin lyhennysmuoto esimerkiksi kulutusluotoissa ja asuntolainoissa on maksaa lainaa takaisin kuukausittain. Tällöin joka kuukausi lainaa lyhennetään pienellä summalla, minkä lisäksi lyhennyserä sisältää myös korkokuluja.

Korko on usein kertalyhenteisessä lainassa suurempi muihin lainamuotoihin verrattuna, sillä korko maksetaan koko lainapääomasta, joka pysyy koko laina-ajan samansuuruisena. Laina-ajan kulut ovat kuitenkin bullet-lainassa muuten matalammat, koska lyhennyksiä ei tehdä säännöllisesti.

Bullet-lainat olivat yleisempiä 80- ja 90-luvuilla, ja nykyisin niitä käytetään selkeästi vähemmän. Osa pankeista kuitenkin myöntää bullet-lainoja edelleen, vaikka niitä harvoin aktiivisesti markkinoidaan kuluttajille. Sopiva lainamuoto arvioidaan aina asiakaskohtaisesti, jotta lopullinen valinta on sekä kuluttajalle että pankille sopivin.

Mihin bullet-lainaa käytetään?

Bullet-lainaa käytetään yleensä väliaikaiseen rahoitustarpeeseen. Esimerkiksi sijoitustoiminta kuuluu yleisimpiin syihin nostaa bullet-lainaa. Myös yrityksillä on usein tarve väliaikaiselle rahoitukselle, johon bullet-laina on sopiva vaihtoehto.

Koska kertalyhenteistä lainaa hyödynnetään juuri väliaikaiseen rahantarpeeseen, voi laina-aika bullet-lainassa olla perinteisiä lainamuotoja lyhyempi.  

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Joskus bullet-lainaa voidaan käyttää uuden asunnonoston yhteydessä, jos uusi asunto on jo tiedossa, mutta vanhaa ei ole vielä saatu kaupaksi. Tällöin laina maksetaan pois, kunhan aiempi asunto on myyty.

Myös käänteinen asuntolaina, jossa lainan vakuutena toimii omistusasunto, voidaan laskea bullet-lainaksi. Käänteisessä asuntolainassa lainan lyhennys tapahtuu yleensä laina-ajan päätyttyä myymällä vakuutena käytetty asunto.

Bullet-lainan ottamista kannattaa harkita huolella, sillä kerralla pois maksettava laina voi kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta, mutta se sisältää myös riskejä. Lainanottajan on huolehdittava, että hänellä on varmasti laina-ajan päätyttyä tarpeeksi pääomaa maksaa koko lainasumma pois.

Haluatko löytää tarpeisiisi sopivan lainan parhaalla mahdollisella korolla? Kilpailuta nyt lainasi Etuan kautta ja vertaile lainatarjoukset helposti!

Lue seuraavaksi


Asuntolainan korko on keskeinen osa asuntolaina kustannuksia.

Asuntolainan korko 2023 – kiinteä vai vaihtuva korko?

24.8.2023

Asuntovelallisen yksi keskeisempiä päätöksiä on, mihin viitekorkoon asuntolainansa sitoo. Lue lisää asuntolainan korosta 2023 ja eri korkovaihtoehdoista tästä. Asuntolainan korkokulujen noustessa moni asuntovelallinen pohtii, mihin viitekorkoon asuntolaina kannattaa sitoa lainamenojen vähentämiseksi. Kiinteän ja […]


Asuntolainojen marginaalit ovat nousemaan päin, mutta pankki tekee aina asiakaskohtaisen tarjouksen.

Asuntolainat kallistumassa – tällaisia asuntolainojen marginaaleja pankit tarjoavat pääkaupunkiseudulla

13.1.2023

Asuntolainojen marginaalit ovat vielä matalalla, jos vertaa nykyistä tilannetta vaikkapa viisi vuotta sitten vallinneeseen. Rahoitusmarkkinat ovat kuitenkin kiristymässä, mikä tarkoittaa hintapainetta myös asuntolainoihin. Kauppalehden (2.1.23) mukaan asuntolainojen marginaaleissa on tänä vuonna nousupainetta. Asuntoluototukseen […]


asuntolainan koron nousu

Näin asuntolainan koron nousu vaikuttaa

19.8.2022

Asuntolainan koron nousu merkitsee suurempia lainan takaisinmaksueriä. Lue lisää, mitä koron nousu asuntolainassa käytännössä tarkoittaa ja miten siihen voi varautua. Asuntolainan korot ovat olleet pitkään alhaisia, mutta nyt ne ovat kääntyneet selvään nousuun […]


Sopimusehdot päivittyvät: Uudet sopimusehdot 1.10.2023 alkaen »
Copyright © 2023 Etua.fi