Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Asuntolainojen marginaalit laskivat entisestään

10.10.2017
Asuntolainojen marginaalit helmikuu 2022

Myös vanhaa lainaa kannattaa kilpailuttaa.

Suomen Rahatieto selvitti eri pankkien tarjoamien asuntolainojen lainamarginaaleja. Selvityksessä kävi ilmi, että asuntolainojen keskimarginaali oli lokakuussa 0,96 % ja laskua edellisestä kuukaudesta tuli 0,01 %. Koska kaikki asuntolainojen viitekorkoina käytettävät euriborkorot ovat edelleen negatiivisia, muodostuu lainan korko pelkästään pankin perimästä lainamarginaalista.

Myös vanhan asuntolainan kilpailutus kannattaa tehdä säännöllisin väliajoin. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla Rahatiedon keräämän tiedon mukaan pankkien tarjoamat lainamarginaalit vaihtelivat 0,75–1 %:n välillä.Osalle asiakkaista lainaa myönnetään vielä selvästi tätäkin edullisemmalla korolla.

Vanhan asuntolainan kilpailutuksessa kannattaa huomioida muutama erityisasia. Nykyisin lainan viitekoroksi tarjotaan yleisemmin 12 kuukauden euriboria. Aikaisemmin laina oli mahdollista sitoa myös 3 tai 6 kuukauden euriboriin, jotka ovat 0,1–0,15 % alhaisemmat kuin 12 kuukauden euribor. Viitekoron vaihto merkitsee siis pientä korotusta kokonaiskorkoon.

Toinen merkittävä seikka on negatiivisen viitekoron huomioiminen. Vanhoissa sopimuksissa ei tyypillisesti ole rajoituksia negatiivisen koron osalta. Uusiin sopimuksiin kirjataan yleensä ehto, että viitekorko on vähintään 0 %. Nykyisten negatiivisten viitekorkojen aikana tämä sopimusehdon muutos merkitsee 0,2–0,3 %:n muutosta kokonaiskorkoon.

Edellä esitetyt seikat huomioiden uuden asuntolainan marginaalin pitäisi olla noin 0,3 % edullisempi kuin nykyisen asuntolainan, jotta säästöä alkaisi syntyä. Nykyisen lainan ehtoihin kannattaa aina tutustua huolella ennen asuntolainan kilpailutusta. Asuntolainan ehdot löytyvät lainasopimuksen lisäksi myös asiakkaan nettipankista.

Pienikin lainamarginaalin muutos tuo kuitenkin jo mukavasti säästöä vuodessa. Esimerkiksi 150 000 euron lainan korkokulut laskevat useita satoja euroja vuodessa, kun lainamarginaali laskee 0,2 prosenttiyksikköä.

Pankkien välinen kilpailutilanne vaihtelee eri paikkakunnilla ja ajankohtina. Halvin pankki riippuu myös asiakkaan tilanteesta ja tarpeista. Jos asiakkaalla on esimerkiksi säätöjä tai sijoituksia, jotka siirretään uuteen pankkiin, niin pankit ovat halukkaampia joustamaan lainamarginaalin suhteen. Lainan turvaksi otettu vakuutus, esimerkiksi korkokatto tai korkoputki, saattavat myös vaikuttaa asiakkaalle tarjottavaan marginaaliin.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Yhteenvetona voidaan sanoa, että asuntolainan hinta riippuu aina useasta eri tekijästä ja itselle parhaan asuntolainan saa vain kilpailuttamalla pankit. Asuntolainan kilpailuttaminen netissä on kätevää ja vie aikaa vain muutaman minuutin. Siirry täyttämään asuntolainahakemus.

Yhdellä maksuttomalla hakemuksella kilpailutat useita pankkeja. Lainahakemuksen jättäminen ei sido mitenkään, vaan voit aina rauhassa tutustua eri pankkien tarjouksiin ja päättää, haluatko hyväksyä sinulle tehdyn lainatarjouksen.

Mikäli tarjouskilpailun jälkeen päädyt vaihtamaan uuteen pankkiin, käy pankin vaihto nykyisin vaivattomasti. Uusi pankki huolehtii sinun puolesta vanhan lainan poismaksamisesta ja sopii lainavakuuden siirrosta.

Lähde: Taloussanomat

Lue seuraavaksi


Lainan siirto toiseen pankkiin tarkoittaa nykyisen lainan vaihtamista vanhasta pankista uuteen.

Lainan siirto toiseen pankkiin

1.3.2023

Lainan siirto toiseen pankkiin voi kuulostaa vaivalloiselta, mutta se on yksinkertaisempaa kuin luuletkaan, onpa kyse sitten kulutusluottojen tai asuntolainan siirrosta.  Lue tästä lisää, mistä lainan siirrosta on oikein kyse. Lainan siirto tulee kyseeseen, […]


Järjestelylaina voi helpottaa arkea ja tuoda säästöä joka kuukausi.

Tuula haki järjestelylainaa ja yllättyi palvelun vaivattomuudesta – “Pääsin eroon hillittömistä koroista”

6.2.2023

Järjestelylaina voi helpottaa arkea ja tuoda säästöä joka kuukausi. Tuula haki järjestelylainaa Etuan kautta ja pääsi eroon korkeista koroista ja lainanhoitokuluista. Kotimaisen lainavertailuvertailupalvelun Etuan kautta monet suomalaiset ovat löytäneet keinon alentaa omia lainakulujaan. […]


Edullinen muutto- ja sisustuslaina oli helppo ja nopea ratkaisu Hannun tarpeisiin. Lue lisää kokemuksista Etua.fi:stä tästä.

Hannu tarvitsi lainaa muuttoon ja sisustukseen – sai heti lainaa, jonka takaisinmaksu on helppoa

30.1.2023

Helsinkiläinen Hannu tarvitsi nopeasti muutto- ja sisustuslainaa. Hannu löysi Etuan kautta parhaan lainatarjouksen vertaillessaan kulutusluottoja. Edullinen kulutusluotto oli helppo ja nopea ratkaisu rahan tarpeeseen. Arki on täynnä tilanteita, joissa tarvitaan yhtäkkiä ylimääräistä rahaa […]


Copyright © 2023 Etua.fi