Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Asuntolainojen marginaalit laskivat entisestään

10.10.2017
Asuntolainojen marginaalit helmikuu 2022

Myös vanhaa lainaa kannattaa kilpailuttaa

Suomen Rahatieto selvitti eri pankkien tarjoamien asuntolainojen lainamarginaaleja. Selvityksessä kävi ilmi, että asuntolainojen keskimarginaali oli lokakuussa 0,96 % ja laskua edellisestä kuukaudesta tuli 0,01 %. Koska kaikki asuntolainojen viitekorkoina käytettävät euriborkorot ovat edelleen negatiivisia, muodostuu lainan korko pelkästään pankin perimästä lainamarginaalista.

Myös vanhan asuntolainan kilpailutus kannattaa tehdä säännöllisin väliajoin. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla Rahatiedon keräämän tiedon mukaan pankkien tarjoamat lainamarginaalit vaihtelivat 0,75–1 %:n välillä.Osalle asiakkaista lainaa myönnetään vielä selvästi tätäkin edullisemmalla korolla.

Huomioi asuntolainan kilpailutuksessa

Vanhan asuntolainan kilpailutuksessa kannattaa huomioida muutama erityisasia. Nykyisin lainan viitekoroksi tarjotaan yleisemmin 12 kuukauden euriboria. Aikaisemmin laina oli mahdollista sitoa myös 3 tai 6 kuukauden euriboriin, jotka ovat 0,1–0,15 % alhaisemmat kuin 12 kuukauden euribor. Viitekoron vaihto merkitsee siis pientä korotusta kokonaiskorkoon.

Toinen merkittävä seikka on negatiivisen viitekoron huomioiminen. Vanhoissa sopimuksissa ei tyypillisesti ole rajoituksia negatiivisen koron osalta. Uusiin sopimuksiin kirjataan yleensä ehto, että viitekorko on vähintään 0 %. Nykyisten negatiivisten viitekorkojen aikana tämä sopimusehdon muutos merkitsee 0,2–0,3 %:n muutosta kokonaiskorkoon.

Edellä esitetyt seikat huomioiden uuden asuntolainan marginaalin pitäisi olla noin 0,3 % edullisempi kuin nykyisen asuntolainan, jotta säästöä alkaisi syntyä. Nykyisen lainan ehtoihin kannattaa aina tutustua huolella ennen asuntolainan kilpailutusta. Asuntolainan ehdot löytyvät lainasopimuksen lisäksi myös asiakkaan nettipankista.

Pienikin lainamarginaalin muutos tuo kuitenkin jo mukavasti säästöä vuodessa. Esimerkiksi 150 000 euron lainan korkokulut laskevat useita satoja euroja vuodessa, kun lainamarginaali laskee 0,2 prosenttiyksikköä.

Pankkien välinen kilpailutilanne vaihtelee eri paikkakunnilla ja ajankohtina. Halvin pankki riippuu myös asiakkaan tilanteesta ja tarpeista. Jos asiakkaalla on esimerkiksi säätöjä tai sijoituksia, jotka siirretään uuteen pankkiin, niin pankit ovat halukkaampia joustamaan lainamarginaalin suhteen. Lainan turvaksi otettu vakuutus, esimerkiksi korkokatto tai korkoputki, saattavat myös vaikuttaa asiakkaalle tarjottavaan marginaaliin.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Yhteenvetona voidaan sanoa, että asuntolainan hinta riippuu aina useasta eri tekijästä ja itselle parhaan asuntolainan saa vain kilpailuttamalla pankit. Asuntolainan kilpailuttaminen netissä on kätevää ja vie aikaa vain muutaman minuutin. Siirry täyttämään asuntolainahakemus.

Yhdellä maksuttomalla hakemuksella kilpailutat useita pankkeja. Lainahakemuksen jättäminen ei sido mitenkään, vaan voit aina rauhassa tutustua eri pankkien tarjouksiin ja päättää, haluatko hyväksyä sinulle tehdyn lainatarjouksen.

Mikäli tarjouskilpailun jälkeen päädyt vaihtamaan uuteen pankkiin, käy pankin vaihto nykyisin vaivattomasti. Uusi pankki huolehtii sinun puolesta vanhan lainan poismaksamisesta ja sopii lainavakuuden siirrosta.

Lähde: Taloussanomat

Lue seuraavaksi


Nainen shoppailee Black Friday 2023 aikaan ja etsii parhaita alennuksia.

Black Friday 2023: Nämä hinnoitteluun liittyvät asiat sinun tulee tietää

22.11.2023

Hintojen vertailu ja hintahistorian seuraaminen pidemmältä ajalta takaa parhaiden alennusten löytämisen. Tuotteita voi saada hyvällä alennuksella Black Friday 2023 -aikana, mutta kaikki tarjoukset eivät välttämättä ole yhtä hyviä kuin miltä ne aluksi näyttävät. […]


Selvitys: Näistä syistä eri palkkaluokat hakevat kulutusluottoja

10.11.2023

Lainavertailupalvelu Etua analysoi vuoden 2023 lainahakemukset ja selvitti lainahakemusten määrät ja syyt palkkaluokittain.


Laskin, kolikoita ja pieni talo pöydällä.

Ensiasunnon ostajien varainsiirtoverovapaus poistumassa – vielä ehdit hyödyntää veroedun

25.10.2023

Varainsiirtovero laskee, eikä ensiasunnon ostaja hyödy enää kyseiseen veroon liittyvästä veroedusta vuoden 2024 jälkeen.


Copyright © 2023 Etua.fi