Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Asuntolainojen lainakatto muuttuu – jatkossa 10 % omarahoitus riittää

1.7.2020
Asuntolainojen lainakatto muuttuu ja jatkossa omaa rahaa tarvitaan asuntolainaan vähemmän

Asuntolainan lainakatto palautuu 90 prosenttiin. Heinäkuun alusta omaa rahaa tai muita vakuuksia vaaditaan aiempaa vähemmän asuntolainaan.

Finanssivalvonta on pienentänyt asuntolainan omarahoitusvaatimuksia ja nostanut lainakaton 85 prosentista 90 prosenttiin. Jatkossa ostettavaa asuntoa vastaan voi saada jopa 90 prosentia lainaa ja omarahoitusosuus putoaa 15 prosentista 10 prosenttiin. Muutos ei koske ensiasunnon ostajian, joiden lainakatto säilyy 95 prosentissa.

Finanssivalvonta haluaa päätöksellään tukea asuntomarkkinoiden toimivuutta ja helpottaa uuden asunnon ostoa harkitsevien rahoitusmahdollisuuksia. Koronapandemian tuoma epävarmuus on hiljentänyt asuntokauppaa eikä asuntomarkkinoilla ole nähtävissä ylikuumentumisen merkkejä.

Päätös tehtiin Finassivalvonnan johtokunnan kokouksessa 29.6.2020 ja se astuu voimaan heti. Aikaisempi 85 prosentin lainakatto säädettiin maaliskuussa 2018 hillitsemään asuntolainojen kasvua.

Asuntolainojen lainakaton muutos helpottaa asunnon ostoa

Lainakaton muutos helpottaa uutta asuntolainaa hakevan omarahoitusvaatimuksia. Esimerkiksi 300 000 euron asuntoa ostavan olisi aikaisemman 85 prosentin lainakaton aikana pitänyt kerryttää säästöjä tai muita vakuuksia yhteensä 45 000 euron edestä. Lainakaton noston myötä omarahoitusosuus on 30 000 euroa. Mikäli kyseessä on ensiasunnon ostaja, omarahoitusvaatimus on edelleen 5 prosenttia eli tässä esimerkkitapauksessa 15 000 euroa.

Pankki varmistaa asiakkaan maksukyvyn ja käytetyt vakuudet osana lainaprosessia. Asiakkaan ei siis tarvitse erikseen pyytää pankkia huomioimaan lainakaton muutosta.

Vertaile lainoja ja säästä kuluissa

Etua.fi asiakkaana voit säästää jopa tuhansia euroja kilpailuttamalla asuntolainan tai kulutusluoton. Tee maksuton hakemus, et sitoudu mihinkään.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Asuntolaina kannattaa kilpailuttaa

Asunnon ostoa suunnittelevan kannattaa kilpailuttaa eri pankkien lainatarjoukset ja vertailla lainan marginaalia ja muita kustannuksia ennen ostopäätöstä. Kilpailutus voi tuoda jopa tuhansien euron säästön koko laina-ajalta.

Helpoiten asuntolainan kilpailutus käy täyttämällä asuntolainahakemus sivuillamme. Hakemus on maksuton eikä velvoita mitenkään.

Asuntolainalaskurin avulla voit laskea asuntolainan kuukausierän ja vertailla eri lainasummia ja laina-aikoja.

Lähde: Finanssivalvonta Makrovakauspäätös

Lue seuraavaksi


Asuntolainan korko on keskeinen osa asuntolaina kustannuksia.

Asuntolainan korko 2023 – kiinteä vai vaihtuva korko?

24.8.2023

Asuntovelallisen yksi keskeisempiä päätöksiä on, mihin viitekorkoon asuntolainansa sitoo. Lue lisää asuntolainan korosta 2023 ja eri korkovaihtoehdoista tästä. Asuntolainan korkokulujen noustessa moni asuntovelallinen pohtii, mihin viitekorkoon asuntolaina kannattaa sitoa lainamenojen vähentämiseksi. Kiinteän ja […]


Asuntolainojen marginaalit ovat nousemaan päin, mutta pankki tekee aina asiakaskohtaisen tarjouksen.

Asuntolainat kallistumassa – tällaisia asuntolainojen marginaaleja pankit tarjoavat pääkaupunkiseudulla

13.1.2023

Asuntolainojen marginaalit ovat vielä matalalla, jos vertaa nykyistä tilannetta vaikkapa viisi vuotta sitten vallinneeseen. Rahoitusmarkkinat ovat kuitenkin kiristymässä, mikä tarkoittaa hintapainetta myös asuntolainoihin. Kauppalehden (2.1.23) mukaan asuntolainojen marginaaleissa on tänä vuonna nousupainetta. Asuntoluototukseen […]


asuntolainan koron nousu

Näin asuntolainan koron nousu vaikuttaa

19.8.2022

Asuntolainan koron nousu merkitsee suurempia lainan takaisinmaksueriä. Lue lisää, mitä koron nousu asuntolainassa käytännössä tarkoittaa ja miten siihen voi varautua. Asuntolainan korot ovat olleet pitkään alhaisia, mutta nyt ne ovat kääntyneet selvään nousuun […]


Sopimusehdot päivittyvät: Uudet sopimusehdot 1.10.2023 alkaen »
Copyright © 2023 Etua.fi