Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Asuntolainojen lainakatto muuttuu – jatkossa 10 % omarahoitus riittää

1.7.2020
Asuntolainojen lainakatto muuttuu ja jatkossa omaa rahaa tarvitaan asuntolainaan vähemmän

Asuntolainan lainakatto palautuu 90 prosenttiin. Heinäkuun alusta omaa rahaa tai muita vakuuksia vaaditaan aiempaa vähemmän asuntolainaan.

Finanssivalvonta on pienentänyt asuntolainan omarahoitusvaatimuksia ja nostanut lainakaton 85 prosentista 90 prosenttiin. Jatkossa ostettavaa asuntoa vastaan voi saada jopa 90 prosentia lainaa ja omarahoitusosuus putoaa 15 prosentista 10 prosenttiin. Muutos ei koske ensiasunnon ostajian, joiden lainakatto säilyy 95 prosentissa.

Finanssivalvonta haluaa päätöksellään tukea asuntomarkkinoiden toimivuutta ja helpottaa uuden asunnon ostoa harkitsevien rahoitusmahdollisuuksia. Koronapandemian tuoma epävarmuus on hiljentänyt asuntokauppaa eikä asuntomarkkinoilla ole nähtävissä ylikuumentumisen merkkejä.

Päätös tehtiin Finassivalvonnan johtokunnan kokouksessa 29.6.2020 ja se astuu voimaan heti. Aikaisempi 85 prosentin lainakatto säädettiin maaliskuussa 2018 hillitsemään asuntolainojen kasvua.

Asuntolainojen lainakaton muutos helpottaa asunnon ostoa

Lainakaton muutos helpottaa uutta asuntolainaa hakevan omarahoitusvaatimuksia. Esimerkiksi 300 000 euron asuntoa ostavan olisi aikaisemman 85 prosentin lainakaton aikana pitänyt kerryttää säästöjä tai muita vakuuksia yhteensä 45 000 euron edestä. Lainakaton noston myötä omarahoitusosuus on 30 000 euroa. Mikäli kyseessä on ensiasunnon ostaja, omarahoitusvaatimus on edelleen 5 prosenttia eli tässä esimerkkitapauksessa 15 000 euroa.

Pankki varmistaa asiakkaan maksukyvyn ja käytetyt vakuudet osana lainaprosessia. Asiakkaan ei siis tarvitse erikseen pyytää pankkia huomioimaan lainakaton muutosta.

Vertaile lainoja ja säästä kuluissa

Etua.fi asiakkaana voit säästää jopa tuhansia euroja kilpailuttamalla asuntolainan tai kulutusluoton. Tee maksuton hakemus, et sitoudu mihinkään.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Asuntolaina kannattaa kilpailuttaa

Asunnon ostoa suunnittelevan kannattaa kilpailuttaa eri pankkien lainatarjoukset ja vertailla lainan marginaalia ja muita kustannuksia ennen ostopäätöstä. Kilpailutus voi tuoda jopa tuhansien euron säästön koko laina-ajalta.

Helpoiten asuntolainan kilpailutus käy täyttämällä asuntolainahakemus sivuillamme. Hakemus on maksuton eikä velvoita mitenkään.

Asuntolainalaskurin avulla voit laskea asuntolainan kuukausierän ja vertailla eri lainasummia ja laina-aikoja.

Lähde: Finanssivalvonta Makrovakauspäätös

Lue seuraavaksi


Vaadittava asuntolainan käsiraha vaihtelee sen mukaan, onko ensiasunnon ostaja, ASP-lainaa tai muuta asuntolainaa hakeva henkilö.

Asuntolainan käsiraha – kuinka paljon käsirahaa asuntolainaan tarvitaan?

3.4.2024

Asuntolainan käsiraha on etukäteen säästetty summa asunnon ostohinnasta, sillä asuntoa ei voi hankkia kokonaan lainarahalla. Lue tästä, kuinka paljon käsirahaa asuntolainaa varten tarvitaan. Asuntolainan käsiraha eli omarahoitusosuus tarkoittaa riittäviä säästöjä tai muita vakuuksia […]


Ensiasunnon ostajan etuja on monia, kuten varainsiirtoverosta vapautuminen.

Ensiasunnon ostajan edut – neljä rahanarvoista vinkkiä

7.1.2024

Ensiasunnon ostaja kohtaa monia rahoitukseen ja verotukseen liittyviä kysymyksiä. Kokosimme neljä vinkkiä, joiden avulla ensiasunnon ostaja voi säästää rahaa. Lue ensiasunnon ostajan eduista ja muista rahanarvoisista vinkeistä tästä. 1. Pienempi ensiasunnon ostajan omarahoitusosuus […]


Ensiasunnon ostajan opas

Ensiasunnon ostajan opas

6.1.2024

Suunnitteletko ensimmäisen oman asunnon ostoa? Lue tästä, mitä ensikertalaisen on hyvä tietää asuntokaupoista! Asunnon ostaminen on iso päätös, johon liittyy paljon huomioitavia asioita. Tähän oppaaseen ovat koottuna yleisimmät kysymykset, joita ensiostajan mielessä liikkuu, […]


Copyright © 2024 Etua.fi