Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Asuntolainojen ehtoja kiristetään – ostajalla oltava enemmän rahaa

21.3.2018

Finanssivalvonta kiristää asuntoluottojen lainakattoa eli enimmäisluototussuhdetta viidellä prosenttiyksiköllä. Heinäkuun alusta alkaen uudet asuntolainat voivat olla enintään 85 prosenttia asunnon arvosta. Asunnon ostajalla täytyy siis olla vähintään 15 prosenttia omia säästöjä tai riittävästi muita vakuuksia asuntolainaa hakiessa. Viiden prosenttiyksikön lisäys tarkoittaa esimerkiksi 200 000€ lainassa 10 000€ lisäsäätöjä tai muita vakuuksia.

Ensiasunnonostajien lainakatto pysyy ennallaan 95 prosentissa. Päätöksellä halutaan ylläpitää ensiasunnon ostajien pääsyä asuntomarkkinoille.

Asuntolainojen katon kiristämisellä pyritään hillitsemään kotitalouksien velkaantuneisuuden kasvua. Velkaantumistahtia voivat kiihdyttää nopeutunut talouskasvu, poikkeuksellisen matalat korot ja kuluttajien vahva luottamus. Finanssivalvonta arvio, että kotitalouksien velkaantuneisuuden korkea taso on merkittävä rahoitusjärjestelmän haavoittuvuus. Tämä lisää riskejä sekä asuntomarkkinoilla että kokonaistaloudessa.

Uutta asuntolainaa harkitsevan kannattaa huomioida tämä muuutos ja sopeuttaa ostettavan asunnon hinta käytettävissä oleviin säästöihin ja lisävakuuksiin. Pankkien kanssa voi aina keskustella erilaisista vaihtoehdoista, jos omat säästöt eivät kokonaan kata uuden sääntelyn mukaista osuutta asunnon ostohinnasta. Tärkeintä on selvittää oma tilanne hyvissä ajoin ennen mahdollista ostotarjousta uudesta asunnosta. Kannattaa myös huomioida, että uusi sääntely ei vaikuta nykyisiin asuntolainoihin. Niiden vakuusvaatimukset eivät muutu.

Palvelumme avulla tavoitat useita pankkeja ja voit kilpailuttaa kätevästi uuden tai nykyisen asuntolainan. Lainamarginaalin lisäksi kannattaa vertailla myös muita kustannuksia ja lainan ehtoja. Tärkeintä on kuitenkin kysyä tarjoukset useammalta pankilta. Aloita asuntolainan kilpailutus täältä.

Lähde: Finanssivalvonta

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Lue seuraavaksi


Lainavertailu näyttää, mistä löytyy kulutusluotto tai yhdistelylaina

Kasaantuvatko laskut? Lainavertailu näyttää, mistä löytyy laina edullisella korolla.

24.1.2023

Loppuvuoden menot ovat nakertaneet monen rahapussiin ison loven, ja vuoden alussa kerääntyy paljon laskuja. Yhdistelylainasta tai kulutusluotosta on hyötyä, kun tarvitset apua välttämättömien menojen kanssa. Lainavertailun avulla löydät lainan nopeasti. Monen huolenaiheena on […]


Asuntolainojen marginaalit ovat nousemaan päin, mutta pankki tekee aina asiakaskohtaisen tarjouksen.

Asuntolainat kallistumassa – tällaisia asuntolainojen marginaaleja pankit tarjoavat pääkaupunkiseudulla

13.1.2023

Asuntolainojen marginaalit ovat vielä matalalla, jos vertaa nykyistä tilannetta vaikkapa viisi vuotta sitten vallinneeseen. Rahoitusmarkkinat ovat kuitenkin kiristymässä, mikä tarkoittaa hintapainetta myös asuntolainoihin. Kauppalehden (2.1.23) mukaan asuntolainojen marginaaleissa on tänä vuonna nousupainetta. Asuntoluototukseen […]


Lainan kilpailutus kannattaa

Lainan kilpailutus säästää selvää rahaa

5.3.2021

Lainan kilpailutus kannattaa. Pienikin ero lainakuluissa voi säästää pitkän pennin. Auton korjaus, kodin remontti, kodinkone tai muu isompi hankinta tulee usein rahoitettua luottokortilla, osamaksulla tai muulla kaupan tarjoamalla rahoituksella. Lainarahoitus voi kuitenkin tulla […]


Copyright © 2023 Etua.fi