Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Asuntolainojen ehtoja kiristetään – ostajalla oltava enemmän rahaa

21.3.2018

Finanssivalvonta kiristää asuntoluottojen lainakattoa eli enimmäisluototussuhdetta viidellä prosenttiyksiköllä. Heinäkuun alusta alkaen uudet asuntolainat voivat olla enintään 85 prosenttia asunnon arvosta. Asunnon ostajalla täytyy siis olla vähintään 15 prosenttia omia säästöjä tai riittävästi muita vakuuksia asuntolainaa hakiessa. Viiden prosenttiyksikön lisäys tarkoittaa esimerkiksi 200 000€ lainassa 10 000€ lisäsäätöjä tai muita vakuuksia.

Ensiasunnonostajien lainakatto pysyy ennallaan 95 prosentissa. Päätöksellä halutaan ylläpitää ensiasunnon ostajien pääsyä asuntomarkkinoille.

Asuntolainojen katon kiristämisellä pyritään hillitsemään kotitalouksien velkaantuneisuuden kasvua. Velkaantumistahtia voivat kiihdyttää nopeutunut talouskasvu, poikkeuksellisen matalat korot ja kuluttajien vahva luottamus. Finanssivalvonta arvio, että kotitalouksien velkaantuneisuuden korkea taso on merkittävä rahoitusjärjestelmän haavoittuvuus. Tämä lisää riskejä sekä asuntomarkkinoilla että kokonaistaloudessa.

Uutta asuntolainaa harkitsevan kannattaa huomioida tämä muuutos ja sopeuttaa ostettavan asunnon hinta käytettävissä oleviin säästöihin ja lisävakuuksiin. Pankkien kanssa voi aina keskustella erilaisista vaihtoehdoista, jos omat säästöt eivät kokonaan kata uuden sääntelyn mukaista osuutta asunnon ostohinnasta. Tärkeintä on selvittää oma tilanne hyvissä ajoin ennen mahdollista ostotarjousta uudesta asunnosta. Kannattaa myös huomioida, että uusi sääntely ei vaikuta nykyisiin asuntolainoihin. Niiden vakuusvaatimukset eivät muutu.

Palvelumme avulla tavoitat useita pankkeja ja voit kilpailuttaa kätevästi uuden tai nykyisen asuntolainan. Lainamarginaalin lisäksi kannattaa vertailla myös muita kustannuksia ja lainan ehtoja. Tärkeintä on kuitenkin kysyä tarjoukset useammalta pankilta. Aloita asuntolainan kilpailutus täältä.

Lähde: Finanssivalvonta

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Lue seuraavaksi


Lainan kilpailutus Etuan avulla auttoi Sannaa saamaan 20 000 euron lainan, kun tavallinen pankki ei myöntänyt.

Sanna sai 20 000 euron lainan ulkomaan asuntoon Etuan avulla: ”Tavallinen pankki ei myöntänyt lainaa”

15.5.2024

Uudellamaalla asuva 29-vuotias Sanna päätti puolisonsa kanssa hankkia vapaa-ajan asunnon ulkomailta. Kun täydellinen kohde löytyi, he hakivat pankista 20 000 euron lainaa asunnon panttia varten. Tavallinen pankki ei kuitenkaan myöntänyt lainaa, joten Sanna […]


Ylimääräinen lainanlyhennys – milloin se kannattaa? 

15.5.2024

Ylimääräinen lainanlyhennys on ylimääräinen maksusuoritus, joka kohdistetaan lainan pääomaan sovitun kuukausierän lisäksi.


Selvitys: Näissä kaupungeissa saat auton nopeiten huoltoon

15.4.2024

Etua Oy selvitti yhteistyössä AutoJerryn kanssa, kuinka nopeasti autolle saa huoltoaikoja vuoden eri kuukausina ja kuinka kauan huoltoaikojen saaminen kestää Suomen suurimmissa kaupungeissa.


Copyright © 2024 Etua.fi