Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Asuntokauppa palautuu nopeasti koronakeväästä

20.8.2020
Asuntokauppa elpyy nopeasti koronakevään pudotuksesta.

Asuntokauppa toipuu koronakeväästä nopeasti. Esimerkiksi vanhojen osakeasuntojen kauppoja tehtiin kesäkuussa saman verran kuin viime vuonna vastaavaan aikaan ja lähes 30 prosenttia enemmän kuin toukokuussa.

Myös kuluttajien luottamus ylitti heinäkuussa keskiarvonsa. Tilastokeskuksen mukaan lainanottoa harkitsi heinäkuussa tavallista useampi kuluttaja ja moni aikoo ostaa asunnon seuraavan 12 kuukauden aikana.

Asuntokauppa on normalisoitunut kesän aikana

Kiinteistövälityskeskusliiton mukaan vanhojen asuntojen kauppa kasvoi 2020 heinäkuussa 1,8 % viime vuoden heinäkuuhun verrattuna, mikä jatkoi kesäkuusta alkanutta asuntokaupan elpymistä.

Rivitaloasuntojen myynti kasvoi noin 6 % ja kerrostaloasuntojen 1 %. Omakotitaloja myytiin heinäkuussa lähes viime vuoden tahtiin, kauppamäärän jäädessä vain 0,5 % viime vuodesta.

– Olemme kaikki helpottuneita siitä, että asuntokauppa palautui kesällä normaalille tasolle kevään pudotuksen jälkeen, toteaa Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Annukka Mickelsson.

Asuntolainoja nostettiin vilkkaasti

Myös Suomen Pankin tilastot kertovat asuntokaupan elpymisestä. Uusia asuntolainoja nostettiin 1,8 mrd. euron edestä kesäkuussa 2020, mikä on 40 milj. euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Viimeksi asuntolainoja nostettiin enemmän kesäkuun aikana vuonna 2016. Uusien asuntolainojen sovittu vuosikorko oli kesäkuussa 0,73 %.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Kokonaisuudessaan uusia asuntolainoja nostettiin tammi-kesäkuussa vain hieman vähemmän (0,4 %) kuin edellisvuonna vastaavana aikana.

Asuntojen hintojen eriytyminen jatkuu

Suomen asuntomarkkinoilla sijainti ratkaisee. Eri puolilla maata vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat viime vuosina laskeneet, mutta huomioitava on suuret alueittaiset ja kaupunkien sisäiset erot hintakehityksessä ja hintatasoissa.

Tilastokeskuksen mukaan esimerkiksi Jyväskylässä vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat laskeneet vuodesta 2015 noin
9 prosenttia. Jyväskylän keskusta-alueella hinnat ovat laskeneet noin kaksi prosenttia, kun taas kauempana keskustasta ne ovat laskeneet 15 prosenttia. Myös esimerkiksi Helsingin sisällä erot hintakehityksessä ovat suuret.

Suurista kaupungeista vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat viime vuoteen verrattuna Turussa, Vantaalla, Helsingissä ja Oulussa ja laskivat hieman Espoossa ja Tampereella. Hinnat laskivat eniten Itä-Suomessa ja kehyskunnissa.

Asuntolainan kilpailutus kannattaa

Jos harkitset asunnon ostoa, kannattaa kilpailuttaa pankit ja vertailla asuntolainan ehtoja. Pienetkin erot lainamarginaalissa tuovat merkittäviä säästöjä laina-aikana.

Helpoiten asuntolainan kilpailutus käy täyttämällä asuntolainahakemus sivuillamme. Hakemus on maksuton eikä velvoita mitenkään.

Asuntolainalaskurin avulla voit laskea asuntolainan kuukausierän ja vertailla eri lainasummia ja laina-aikoja.Lähteet: Kauppalehti, Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto, Suomen Pankki, Tilastokeskus

Lue seuraavaksi


Vaadittava asuntolainan käsiraha vaihtelee sen mukaan, onko ensiasunnon ostaja, ASP-lainaa tai muuta asuntolainaa hakeva henkilö.

Asuntolainan käsiraha – kuinka paljon käsirahaa asuntolainaan tarvitaan?

3.4.2024

Asuntolainan käsiraha on etukäteen säästetty summa asunnon ostohinnasta, sillä asuntoa ei voi hankkia kokonaan lainarahalla. Lue tästä, kuinka paljon käsirahaa asuntolainaa varten tarvitaan. Asuntolainan käsiraha eli omarahoitusosuus tarkoittaa riittäviä säästöjä tai muita vakuuksia […]


Ensiasunnon ostajan etuja on monia, kuten varainsiirtoverosta vapautuminen.

Ensiasunnon ostajan edut – neljä rahanarvoista vinkkiä

7.1.2024

Ensiasunnon ostaja kohtaa monia rahoitukseen ja verotukseen liittyviä kysymyksiä. Kokosimme neljä vinkkiä, joiden avulla ensiasunnon ostaja voi säästää rahaa. Lue ensiasunnon ostajan eduista ja muista rahanarvoisista vinkeistä tästä. 1. Pienempi ensiasunnon ostajan omarahoitusosuus […]


Ensiasunnon ostajan opas

Ensiasunnon ostajan opas

6.1.2024

Suunnitteletko ensimmäisen oman asunnon ostoa? Lue tästä, mitä ensikertalaisen on hyvä tietää asuntokaupoista! Asunnon ostaminen on iso päätös, johon liittyy paljon huomioitavia asioita. Tähän oppaaseen ovat koottuna yleisimmät kysymykset, joita ensiostajan mielessä liikkuu, […]


Copyright © 2024 Etua.fi