Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Asuntokauppa palautuu nopeasti koronakeväästä

20.8.2020
Asuntokauppa elpyy nopeasti koronakevään pudotuksesta.

Asuntokauppa toipuu koronakeväästä nopeasti. Esimerkiksi vanhojen osakeasuntojen kauppoja tehtiin kesäkuussa saman verran kuin viime vuonna vastaavaan aikaan ja lähes 30 prosenttia enemmän kuin toukokuussa.

Myös kuluttajien luottamus ylitti heinäkuussa keskiarvonsa. Tilastokeskuksen mukaan lainanottoa harkitsi heinäkuussa tavallista useampi kuluttaja ja moni aikoo ostaa asunnon seuraavan 12 kuukauden aikana.

Asuntokauppa on normalisoitunut kesän aikana

Kiinteistövälityskeskusliiton mukaan vanhojen asuntojen kauppa kasvoi 2020 heinäkuussa 1,8 % viime vuoden heinäkuuhun verrattuna, mikä jatkoi kesäkuusta alkanutta asuntokaupan elpymistä.

Rivitaloasuntojen myynti kasvoi noin 6 % ja kerrostaloasuntojen 1 %. Omakotitaloja myytiin heinäkuussa lähes viime vuoden tahtiin, kauppamäärän jäädessä vain 0,5 % viime vuodesta.

– Olemme kaikki helpottuneita siitä, että asuntokauppa palautui kesällä normaalille tasolle kevään pudotuksen jälkeen, toteaa Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Annukka Mickelsson.

Asuntolainoja nostettiin vilkkaasti

Myös Suomen Pankin tilastot kertovat asuntokaupan elpymisestä. Uusia asuntolainoja nostettiin 1,8 mrd. euron edestä kesäkuussa 2020, mikä on 40 milj. euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana.

Viimeksi asuntolainoja nostettiin enemmän kesäkuun aikana vuonna 2016. Uusien asuntolainojen sovittu vuosikorko oli kesäkuussa 0,73 %.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Kokonaisuudessaan uusia asuntolainoja nostettiin tammi-kesäkuussa vain hieman vähemmän (0,4 %) kuin edellisvuonna vastaavana aikana.

Asuntojen hintojen eriytyminen jatkuu

Suomen asuntomarkkinoilla sijainti ratkaisee. Eri puolilla maata vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat viime vuosina laskeneet, mutta huomioitava on suuret alueittaiset ja kaupunkien sisäiset erot hintakehityksessä ja hintatasoissa.

Tilastokeskuksen mukaan esimerkiksi Jyväskylässä vanhojen osakeasuntojen hinnat ovat laskeneet vuodesta 2015 noin
9 prosenttia. Jyväskylän keskusta-alueella hinnat ovat laskeneet noin kaksi prosenttia, kun taas kauempana keskustasta ne ovat laskeneet 15 prosenttia. Myös esimerkiksi Helsingin sisällä erot hintakehityksessä ovat suuret.

Suurista kaupungeista vanhojen osakeasuntojen hinnat nousivat viime vuoteen verrattuna Turussa, Vantaalla, Helsingissä ja Oulussa ja laskivat hieman Espoossa ja Tampereella. Hinnat laskivat eniten Itä-Suomessa ja kehyskunnissa.

Asuntolainan kilpailutus kannattaa

Jos harkitset asunnon ostoa, kannattaa kilpailuttaa pankit ja vertailla asuntolainan ehtoja. Pienetkin erot lainamarginaalissa tuovat merkittäviä säästöjä laina-aikana.

Helpoiten asuntolainan kilpailutus käy täyttämällä asuntolainahakemus sivuillamme. Hakemus on maksuton eikä velvoita mitenkään.

Asuntolainalaskurin avulla voit laskea asuntolainan kuukausierän ja vertailla eri lainasummia ja laina-aikoja.Lähteet: Kauppalehti, Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto, Suomen Pankki, Tilastokeskus

Lue seuraavaksi


Laskin, kolikoita ja pieni talo pöydällä.

Ensiasunnon ostajien varainsiirtoverovapaus poistumassa – vielä ehdit hyödyntää veroedun

25.10.2023

Varainsiirtovero laskee, eikä ensiasunnon ostaja hyödy enää kyseiseen veroon liittyvästä veroedusta vuoden 2024 jälkeen.


Asuntolainan korko on keskeinen osa asuntolaina kustannuksia.

Asuntolainan korko 2023 – kiinteä vai vaihtuva korko?

24.8.2023

Asuntovelallisen yksi keskeisempiä päätöksiä on, mihin viitekorkoon asuntolainansa sitoo. Lue lisää asuntolainan korosta 2023 ja eri korkovaihtoehdoista tästä. Asuntolainan korkokulujen noustessa moni asuntovelallinen pohtii, mihin viitekorkoon asuntolaina kannattaa sitoa lainamenojen vähentämiseksi. Kiinteän ja […]


Asuntolainojen marginaalit ovat nousemaan päin, mutta pankki tekee aina asiakaskohtaisen tarjouksen.

Asuntolainat kallistumassa – asuntolainojen marginaalit pääkaupunkiseudulla

13.1.2023

Asuntolainojen marginaalit ovat vielä matalalla, jos vertaa nykyistä tilannetta vaikkapa viisi vuotta sitten vallinneeseen. Rahoitusmarkkinat ovat kuitenkin kiristymässä, mikä tarkoittaa hintapainetta myös asuntolainoihin. Kauppalehden (2.1.23) mukaan asuntolainojen marginaaleissa on tänä vuonna nousupainetta. Asuntoluototukseen […]


Copyright © 2023 Etua.fi