Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Asunnonostaja: huomioi nämä asiat uusien asuntojen hinnoissa ja myynti-ilmoituksissa

25.9.2019
Ensiasunnon ostajan opas

Uusien asuntojen todellisen hinnan hahmottaminen asuntojen myynti-ilmoituksista on aiempaa vaikeampaa. Asunnot ovat kalliita ja rakennuttajat haluavat houkutella ostajia mahdollisimman edullisen näköisillä hinnoilla.

Helsingin Sanomat kävi läpi uusien asuntojen myynti-ilmoituksia. Näissä asunto vaikuttaa usein todellisuutta halvemmalta. 

Asuntojen näennäistä myyntihintaa on laskettu kahdella tavalla: taloyhtiölainoilla ja vuokratonteilla. Taloyhtiön lainalla asunnon myyntihinta näyttää todellista halvemmalta ja osakkaan henkilökohtainen velka pienemmältä. Jossain vaiheessa taloyhtiön osuus yhtiön lainasta kuitenkin lankeaa osakkaan maksettavaksi ja taloyhtiön laina voi olla kalliimpaa kuin oma asuntolaina.

Toinen tapa painaa asunnon hintaa todellisuutta halvemmaksi on vuokratontille rakentaminen. Asunnon myyntihintaa on näin painettu alas, mutta asukkaat maksavat tonttivuokraa, joka voi nousta yllättävästikin.

Helsingin Sanomien selvityksessä myynti-ilmoitusten puutteita ilmeni sekä kiinteistövälittäjien että rakentajien ilmoituksissa. Esimerkiksi Espoossa 43 neliön asunnon myynti-ilmoituksessa 211 000 euron velaton hinta kattaa myyntihinnan ja osuuden yhtiölainasta, mutta ei vuokratontin lunastusosuutta.

Asunnon ostajan tulisikin huomioida ainakin seuraavat asiat myynti-ilmoituksissa:

Uudisasunnon todellinen hinta

Asuntojen hintoja vertaillessa ja omaa maksukykyä arvioitaessa kannattaa katsoa asunnon velatonta hintaa. Tosin velattomassa hinnassa ei ole huomioitu sitä, onko asunto omalla tontilla vai vuokratontilla.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Uusien asuntojen myynti-ilmoituksissa ilmoitetaan tavallisesti asunnon myyntihinta ja velaton hinta. Näiden erotus on asunnon osuus taloyhtiölainasta. Esimerkiksi jos velaton hinta on 242 000 euroa ja myyntihinta 73 000 euroa, osuus taloyhtiölainasta on 169 000 euroa. Tällöin yhtiölainan suuruus on 70 prosenttia.

Suuren yhtiölainan riskinä on, että jos joku osakas ei kykene maksamaan lainaansa, jää se kaikkien osakkeiden vastuulle.

Asunnon todellinen rahoitusvastike

Rahoitusvastike kertoo asunnon osuuden taloyhtiölainan lyhennyksistä. Yhtiölainoissa on tavallista, että ensimmäiset vuodet ovat lyhennysvapaita vuosia, joiden aikana taloyhtiölainasta maksetaan vain korkoja.

Rahoitusvastike ilmoitetaan myynti-ilmoituksissa näiden ensimmäisten vuosien mukaan. Näin asumiskulut saadaan näyttämään todellista pienemmiltä.

Lyhennysvapaiden vuosien loputtua astuu voimaan varsinainen rahoitusvastike, joka voi olla moninkertainen alkuvuosiin verrattuna. Jossain ilmoituksissa alennusvuosien jälkeinen rahoitusvastike on ilmoitettu lisätiedot-kohdassa, mutta kaikissa ei.

Jos varsinaista rahoitusvastiketta ei ole ilmoitettu myynti-ilmoituksissa, se täytyy etsiä rakentajan verkkosivuilta tai kysyä asunnon myyjältä.

Tiedot tontin omistuksesta ja vuokrasopimuksesta

Tiedot taloyhtiön tontin omistuksesta on usein puutteellisia, vaikka tieto siitä on ostajalle tärkeä. Vuokratontilla olevan talon osakkaat maksavat tontista joka kuukausi vuokraa ja tämä lisää asumisen kustannuksia.

Vuokratontin omistaa joko kunta tai tonttirahasto. Tontin omistaja on joskus merkitty myynti-ilmoituksiin, mutta ei läheskään aina. Omistajalla voi olla merkitystä siihen, miten tontin vuokra kehittyy.

Jossain myynti-ilmoituksissa mainitaan tontin olevan valinnainen vuokratontti. Tällöin asunnon ostajalla on oikeus lunastaa oma osuutensa vuokratontista itselleen eikä hänen tarvitse maksaa tonttivuokraa. Vuokratontin lunastushinta on usein merkitty myynti-ilmoitukseen, mutta ei aina. Kaikissa tonteissa tätä lunastusoikeutta ei edes ole.

Kun asunnon velattomaan hintaan lisätään tontin lunastusosuus, saa asunnon hinnan, jota voi vertailla omalla tontilla sijaitsevan asunnon velattomaan hintaan.

Asunnon ostajan on hyvä tutustua myös tonttien vuokrasopimuksiin, jotka ovat kirjavia. Tavallisesti vuokrankorotukset on sidottu elinkustannusindeksiin, mutta osassa sopimuksia on korotuspykäliä, jotka voivat nostaa tontin vuokraa enemmänkin.

Tietoja vuokratontin omistajasta tai vuokrasopimuksen ehdoista voi olla hankala löytää, sillä niitä ei aina ilmoiteta asunnon myyntiesitteissäkään.

Hoitovastikkeen suuruus

Uudiskohteissa rakennuttaja ilmoittaa hoitovastikearvion ja todellinen hoitovastike voi selvitä vasta myöhemmin. Uudiskohteissa onkin hyvä arvioida itse hoitovastikkeen realistisuutta esimerkiksi selvittämällä vastaavien kohteiden toteutuneita yhtiövastikkeita.

Myynti-ilmoituksessa ilmoitettu hoitovastike on siis lähtökohta, jota voidaan yhtiökokouksessa muuttaa. Kuluihin vaikuttavat yleinen kustannustason kehitys ja taloyhtiön hallituksen päätökset.

Hoitovastike voi sisältää tontin vuokran, mutta ei aina. Jossain myynti-ilmoituksissa tontin vuokra on ilmoitettu erikseen ja joskus tontin vuokraa ei ole ilmoitettu lainkaan.

Etua.fi kilpailuttaa asuntolainan puolestasi usean pankin kesken. Kilpailuta nykyinen tai uusi asuntolainasi tästä.

Lähde: Helsingin Sanomat

Lue seuraavaksi


Vertailu: Remonttihinnat Suomen suurimmissa kaupungeissa 

21.2.2024

Etua Oy selvitti yhteistyössä Urakkamaailman kanssa, kuinka paljon eri remontit maksavat Suomen suurimmissa kaupungeissa. Remontit jaoteltiin kuuteen eri kategoriaan: kylpyhuoneremontti, seinän maalaus, huoneistoremontti, ilmalämpöpumpun asennus, ulkomaalaus ja peltikattoremontti. Hintatiedot ovat toteutuneista urakoista vuosilta […]


Moottoripyörälaina auttaa rahoittamaan uuden tai käytetyn pyörän joustavilla maksuehdoilla.

Moottoripyörälaina – kilpailuta edullinen moottoripyörärahoitus Etuan avulla

1.2.2024

Moottoripyörälainalla rahoitat uuden tai käytetyn pyörän joustavilla maksuehdoilla. Lue lisää tästä. Moottoripyörälainalla voit hankkia uuden tai käytetyn moottoripyörän ja sen varusteet. Voit hakea moottoripyörärahoitusta myös pyörän ylläpitoon liittyviin kustannuksiin. Etuan kautta löydät nopeasti […]


Nainen lepuuttamassa jalkojaan takan ääressä. Tunnelmakuva Airbnb Helsinki ja muiden majoituskuntien selvitykseen.

Näin majoittajat tienasivat 2023: Airbnb Helsinki ja muut Suomen kunnat

8.1.2024

Etua Oy selvitti, miten paljon Airbnb-majoittajat tienasivat Suomessa vuonna 2023.


Copyright © 2024 Etua.fi