Osamaksun korvaaminen kulutusluotolla tuo satojen eurojen säästön

|

Kaupat mainostavat osamaksuja edullisena ja vaivattomana tapana saada joustoa maksuihin. Moni myös maksaa ostoksensa luottokortilla. Harva tulee kuitenkaan huomioineeksi osamaksun tai luottokortin kaikkia kustannuksia – uusi sohva tai kodinkone voi tulla yllättävän kalliiksi.

Tiedäthän tilanteen, kun sinulla on parhaat päivänsä nähnyt sohva tai rikkinäinen kodinkone. Vertailet eri liikkeiden tuotteita ja hintoja ja kun on maksun aika, tartut myyjän tarjoamaan mahdollisuuteen maksaa ostos pienissä erissä. 

Tai maksat ostoksesi luottokortilla, onhan se kätevä tapa maksaa äkillisiä menoja ja luottokortin korkokin on matala.

Ei välttämättä kannattaisi. Etua.fi selvitti Suomen suurempien huonekalu- ja kodinkoneliikkeiden tarjoamien osamaksujen hinnoittelua. Vertailu osoitti, että osamaksu on varsin kallis tapa maksaa ostoksensa. Myös luottokortilla maksaminen voi tulla yllättävän kalliiksi.

Luottojen hinnoissa on eroja satojen eurojen verran

Selvityksessä vertailtiin osamaksun, luottokorttivelan ja kulutusluoton kuluja 1500 euron ostokselle kolmen vuoden maksuajalla. Vertailuun valittiin Suomen suurempien huonekaluliikkeiden mainostamia osamaksuja. Lisäksi vertailtiin yleisempiä Suomen luottokorttien kustannuksia sekä Etua.fi lainapalvelun kautta saatuja tyypillisiä lainatarjouksia 1500 euron lainasummalle.

Osamaksulla maksaessa 1500 euron luotolle kertyi kokonaishintaa 2006,83 euroa ja luottokortilla maksaessa 2204,56 euroa. Kulutusluotossa 1500 euron lainan kokonaissummaksi muodostui 1819,47 euroa. Säästöä kalleimpaan vaihtoehtoon verrattuna kertyi lähes 400 euroa. Myös osamaksuun verrattuna kulutusluotto oli lähes 200 euroa edullisempi vaihtoehto.

MaksutapaKokonaissumma €Lainan kulut €Todellinen vuosikorko
Luottokortti 1500 €2204,56704,5630,60 %
Osamaksu 1500 €2006,83506,8321,94 %
Kulutusluotto 1500 €1819,47319,4713,80 %

Huomioi luoton kokonaishinta

Osamaksulla ja luottokortilla maksamisen kokonaiskustannukset voivat siis yllättää.

Myös osamaksu on kulutusluotto. Osamaksussa tehdään sopimus luottoyhtiön kanssa, ei kaupan kanssa. Ja vaikka luoton saisikin korottomalla maksuajalla, on se voimassa vain tietyn aikaa, esimerkiksi 14 tai 30 päivää, jonka jälkeen luotosta aletaan periä korkoa.

Luottokorttimaksuissakin on sudenkuoppansa: Luottokortin nimellinen korko voi olla matala, mutta kaikki lainan kulut sisältämä todellinen vuosikorko suuri. Lisärahoitusta tarvittaessa kannattaa kiinnittää huomiota luoton kokonaishintaan. Todellinen vuosikorko sisältää kaikki lainaan liittyvät kulut.

Kilpailuta kulutusluottosi ja voit säästää satoja euroja

Kulutusluotto on usein edullisempi vaihtoehto rahoittaa isommat menot kuin luottokorttivelka tai osamaksu. Kun sinulla on suurempi hankinta edessä, kilpailuta kulutusluottosi etukäteen ja vertaa hintoja. Jos sinulla on jo luottokorttivelkaa tai osamaksusopimuksia, voit kilpailuttaa ne uudestaan muutamassa minuutissa.

Palvelun käyttö on aina ilmaista eikä velvoita mihinkään.

Tarkista nykyisten luottojesi korot ja maksa pois kalliit lainasi.

Lue lisää kulutusluotoista!