Oletko kuullut käänteisestä asuntolainasta? Lue faktat, jotka sinunkin kannattaa tietää

|

Käänteinen asuntolaina

Käänteinen asuntolaina on harvalle vielä tuttu. Tästä jutusta löydät yleisimmät kysymykset ja nopeat vastaukset lainamuotoon liittyen!

Mikä on käänteinen asuntolaina?

Käänteinen asuntolaina tarkoittaa pankista haettavaa lainaa, jonka vakuutena toimii kokonaan tai osittain velaton asunto. Vaikka lainamuoto on vielä harvalle tuttu, tarjoavat sitä Suomessa jo useat pankit, kuten Aktia, Nordea, Hypo, Danske Pank ja Osuuspankki. Osa pankeista käyttää lainasta eri nimeä, kuten kotilaina tai kodinomistajan laina.

Käänteistä asuntolainaa voivat siis hakea henkilöt, joille on kertynyt asuntovarallisuutta. Se on suosittu erityisesti eläkeläisten keskuudessa, joilla on velaton asunto, mutta pieni eläke ei välttämättä riitä kattamaan suuria tai yllättäviä kuluja arjessa.

Lainaa myönnetään yleensä enintään noin 50 prosenttia asunnon arvosta, mutta summa voi myös olla tätä pienempi tai suurempi. Pankeilla on monesti erilaisia ehtoja liittyen vakuutena käytettävään asuntoon, kuten asunnon sijainti tai asunnon arvon nouseminen tulevaisuudessa. Kaikkia asuntoja ei siis ole mahdollista käyttää vakuutena käänteistä asuntolainaa varten.

Mihin käänteistä asuntolainaa voi käyttää?

Käänteistä asuntolainaa, kuten muitakin lainoja, käytetään yleensä rahoittamaan suuria menoja, joihin esimerkiksi omat säästöt tai muu varallisuus eivät riitä. Yksi yleisimmistä syistä nostaa käänteistä asuntolainaa ovat kalliit remontit, joita omaan asuntoon on teetettävä.

Jokainen voi kuitenkin käyttää lainan haluamallaan tavalla. Muita tyypillisiä käyttötarkoituksia lainalle ovat esimerkiksi sijoitusasunnon tai lomaosakkeen hankinta, arjen yllättävät menot ja omien unelmien, kuten kalliimman lomamatkan, toteuttaminen.

Eläkeläiset käyttävät lainaa myös esimerkiksi yksityisten lääkärikäyntien kulujen kattamiseen tai eläkkeen lisänä, jolloin arjen raha-asioissa on enemmän joustovaraa ja mahdollisuus mukavuuksiin, joita pienillä tuloilla ei pystyisi rahoittamaan.

Miten käänteinen asuntolaina nostetaan ja maksetaan takaisin?

Käänteisessä asuntolainassa lainasumma nostetaan tyypillisesti kerralla. Jos laina on tarkoitus käyttää pienemmissä erissä, kuten kuukausittaisena lisänä eläkkeeseen, nostetaan laina usein erilliselle tilille, josta tehdään automaattinen siirto käyttötilille joka kuukausi.

Monista muista lainoista poiketen käänteisessä asuntolainassa käytetään kertalyhennystä eli laina maksetaan kerralla pois. Laina-aikana maksetaan ainoastaan korkokuluja, mutta joskus myös korot maksetaan vasta lainapääoman kanssa.

Tyypillinen laina-aika käänteisessä lainassa on 10 tai 20 vuotta, mutta lainan voi yleensä halutessaan maksaa pois nopeamminkin. Erityisesti 10 vuoden lainoissa on laina-aikaa mahdollista myös pidentää tarpeen vaatiessa.

Lue myös: Lainaa voit hakea kätevästi myös etänä – näin teet lainahakemuksen netissä

 

Käyttöehdot päivittyvät: Uudet käyttöehdot 1.5.2022 alkaen »