Käytettyjä autoja tuodaan Suomeen yhä enemmän

|

KKäytetty auto, tuontiauto, auto Ruotsista, auto Saksastaäytettyjen henkilöautojen tuonti ulkomailta Suomeen on noussut ennätyslukemiin. Kasvua oli tammi-kesäkuussa 21 prosenttia. Eniten käytettyjä henkilöautoja tuodaan Ruotsista ja Saksasta. Samalla uusien henkilöautojen myynti Suomessa on laskussa.

Tammi-kesäkuussa 2019 on tuotu eniten Mersuja, Volvoja ja Bemareita. Kärkikolmikon osuus kaikesta käytettyjen henkilöautojen tuonnista on puolet. Käytettyjen tuontilistan häntäpäästä löytyy harvinaisempia merkkejä, esimerkiksi yksi Rolls-Royce ja kaksi Wartburgia.

Autoja tuovat paitsi yksityiset ostajat, mutta myös autoliikkeet ja yritykset itse. Yksityishenkilöiden osuus käytettyjen henkilöautojen tuonnista on noin 40 prosenttia ja yritysten osuus noin 60 prosenttia.

Tuontiautoista Diesel-autot ovat ostetuimpia

Käytetyt maahantuodut autot ovat keskimäärin 6–7 vuotta vanhoja. Suomalainen vie keskimäärin noin 18 000 euroa ulkomaille hankkiessaan käytetyn auton sieltä. Sen lisäksi hän maksaa siitä autoveroa keskimäärin 5 000 euroa.

Eniten on tuotu dieseleitä. Niitä oli lähes puolet kaikista, vaikka niiden osuus on laskussa. Bensiiniautojen tuonti kasvoi 39 prosenttia ja osuus nousi 36 prosenttiin.

Eniten kasvua on ladattavissa hybrideissä. Niiden tuonti lähes kolminkertaistui viime vuodesta ja osuus tuoduista käytetyistä nousi 13 prosenttiin. Sähköautojen tuonti kaksinkertaistui ja niitä tuotiin 171 kappaletta.

Auton hankinta Ruotsista on nyt suositumpaa kuin auto Saksasta

Auton tuonti Saksasta oli pitkään suosittua, mutta viime vuonna hakusuosikki vaihtui Ruotsiksi. Tänä vuonna Ruotsin osuus autojen hakumaana on kasvanut.

Ruotsin ja Saksan osuus tuoduista autoista on yhteensä 80 prosenttia. Seuraavina tulevat Alankomaat, Viro, Italia ja Yhdysvallat. Auton alkuperämaalla ei ole kuitenkaan niin merkitystä, vaan millainen auto on ja erityisesti sen varustetaso.

Tammi-kesäkuussa selvästi yli puolet käytetyistä autoista haettiin Ruotsista. Syynä on muun muassa maan alhainen kurssi verrattuna euroon. Se on halventanut osaltaan Ruotsi-autojen hintoja suomalaisten näkökulmasta. Lisäksi Ruotsissa on viime vuosina myyty paljon uusia autoja. Tämä on vapauttanut vaihtoautoja myyntiin.

Käytettyjä autoja ostetaan noin 800 miljoonalla eurolla

Käytettyjen autojen tuonti on jo niin suurta, että sillä alkaa olla merkitystä niin valtiontalouteen kuin autokauppaan. Käytettyjä henkilöautoja ostetaan tänä vuonna ulkomailta yhteensä noin 800 miljoonalla eurolla. Maahantuoduista autoista maksetaan autoveroa Suomeen, mutta arvonlisävero jää ensirekisteröintimaahan.

Tarvitsetko rahoitusta autoasi varten? Kilpailuta ja vertaa autolainat vaivattomasti Etua.fi-lainapalvelussa. Saat lainapäätöksen välittömästi. Lainan kilpailutus on ilmaista eikä sido mihinkään.

Lähde:Yle