Jos olet työtön tai opiskelija, voitko saada lainaa?

|

Lainan tarve syntyy usein silloin, kun elämäntilanteessa tapahtuu muutoksia. Opiskelun aloittaminen, työttömyys tai pidempiaikainen sairastuminen vaikuttavat osaltaan säännöllisiin tuloihin.

Usein juuri tällöin syntyy tarve hakea lainaa, jonka avulla selvitä arjen pakollisista menoista. Joten, tarkastellaanpa vaihtoehtojasi, jos olet työtön lainanhakija tai lainaa hakeva opiskelija.

Saako työtön lainaa?

Työttömille lainaa tarjoavat jotkut pankit ja rahoitusyritykset tietäen, että asiaan liittyy tietty riski huonon työllisyystilanteen vuoksi. Jokainen lainahakemus käsitellään aina yksilöllisesti, joten mitään tiettyjä ehtoja lainan saamiseen ei voida antaa.

Lainapäätös ja lainan suuruus riippuu pankin omista luotonmyöntökriteereistä  ja hakijan perusteella tehdystä luottoarviosta. Tärkeintä on, että asiakkaan maksukyky riittää pakollisten menojen jälkeen myös lainan lyhentämiseen.

Huomioithan seuraavat asiat harkitessasi lainaa:

  • Hae lainaa yhdessä avo- tai aviopuolison kanssa. Yhdessä puolison kanssa jätetty hakemus auttaa sinua saamaan lainatarjouksia, vaikka olisit tällä hetkellä työtön.
  • Vakituisen työsuhteen puute voi vaikuttaa lainatarjousten määrään ja tarjottuun lainasummaan, mutta työttömyys ei ole ehdoton este lainan saannille.
  • Mikäli nykyisten lainojen hoitaminen tuottaa työttömyyden aikana vaikeuksia, kannattaa harkita lainojen yhdistämistä. Lainayritysten kanssa voi myös neuvotella uudesta maksuaikataulusta ja saada siten helpotusta kuukausierään.
  • Jos jäät työttömäksi kesken lainanlyhennyksen, kannattaa olla yhteydessä lainanantajaan ja sopia uusista maksujärjestelyistä.
  • Uutta lainaa ei kannata hakea, jos nykyisten lainojen kanssa on ongelmia. Lainamäärän lisääminen ainoastaan pahentaa tilannetta ja vaikeuttaa lainojen takaisinmaksua.

Saako opiskelija lainaa?

Opintolaina on yleisin tapa rahoittaa opintojen aikaisia kustannuksia. Jos haet vakuudetonta lainaa opiskelijana, niin samat vaatimukset koskevat  niin opiskelijoita kuin muitakin vakuudetonta lainaa hakevia. Hakemus käsitellään aina hakijakohtaisesti ja tärkeintä on, että lainaa kykenee maksamaan takaisin.

  • Pankit tarjoavat opintolainaa, jolle opiskelija hakee valtiontakauksen. Opiskelija hakee lainatakausta ja opintotukea Kelan kautta. Saatuasi lainatakauksen voit jättää opintolainahakemuksen omaan pankkiisi.
  • Opiskelija, joka käy opintojen ohella töissä, voi hakea myös vakuudetonta lainaa. Lainaa hakiessa kannattaa laskea tarkkaan, minkälaista kuukausilyhennystä on mahdollista maksaa nykyisistä tuloista.
  • Lainaa hakiessa kannattaa muistaa, että lainaa on mahdollista maksaa myös suunniteltua nopeammin takaisin. Tämä saattaa olla viisasta, jos opiskelijan tulot nousevat esimerkiksi valmistumisen jälkeen.

Vertaile lainoja ja säästä kuluissa

Etua.fi asiakkaana voit säästää jopa tuhansia euroja kilpailuttamalla asuntolainan tai kulutusluoton. Tee maksuton hakemus, et sitoudu mihinkään.

Voiko työtön tai opiskelija saada lainaa?

Työttömyys tai opiskelu eivät estä lainan saamista. Tärkeintä on kuitenkin sovittaa haettavan lainan kuukausilyhennykset omaan maksukykyyn sopivaksi. Lainaa täytyy pystyä lyhentämään joka kuukausi sovitusti.

Kun lainaa on maksettu ajallaan esimerkiksi 6 kuukautta, monet luontonmyöntäjät tarjoavat mahdollisuutta pitää yksi tai useampi lyhennysvapaa kuukausi. Tätä mahdollisuutta kannattaa käyttää harkiten, sillä lyhennysvapaan käyttö pidentää laina-aikaa ja lisää samalla kokonaiskustannuksia.

Työttömyyden tai opiskelun ajaksi menoja kannattaa myös yrittää karsia. Monet yritykset tarjoavat alennuksia näille ryhmille. Esimerkiksi liikuntapaikkojen ja julkisten kulkuvälineiden tarjoamat alennukset kannattaa hyödyntää.

Pankit kannattaa kilpailuttaa edullisimman vakuudettoman lainan löytämiseksi. Etua kilpailuttaa vakuudettomat kulutusluotot puolestasi täysin ilmaiseksi ja ilman velvoitteita. 

Lainavertailupalvelun avulla voit vertailla sinulle myönnettäviä lainatarjouksia. Tarkista ja vertaile, mikä tarjouksista on sinulle paras, ja tartu siihen. Onnea lainan hakuun!

Etua.fi -lainapalvelun tavoitteena on helpottaa kuluttajan arkipäivää kodin raha-asioissa. Palvelussa voit kilpailuttaa kulutusluotot ja asuntolainat ilmaiseksi.

Käyttöehdot päivittyvät: Uudet käyttöehdot 1.5.2022 alkaen »