Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Ylimääräinen lainanlyhennys – milloin se kannattaa? 

15.5.2024

Ylimääräinen lainanlyhennys on tehokas tapa hallita ja nopeuttaa velan maksua, mutta sen hyödyntäminen vaatii ymmärrystä ja strategiaa. Tässä artikkelissa käymme läpi ylimääräisen lainanlyhennyksen eri aspektit. 

Mikä on ylimääräinen lainanlyhennys?

Ylimääräinen lainanlyhennys on ylimääräinen maksusuoritus, joka kohdistetaan lainan pääomaan sovitun kuukausierän lisäksi. Tämä voi vähentää kokonaiskorkokustannuksia ja lyhentää laina-aikaa. 

Hyödyt ylimääräisestä lainanlyhennyksestä: 

  • Korkokustannusten väheneminen: Mitä nopeammin lainapääoma pienenee, sitä vähemmän korkoa kertyy. 
  • Laina-ajan lyhentyminen: Voit maksaa lainasi etuajassa pois ja vapauttaa näin varoja muihin tarkoituksiin. 
  • Joustavuus taloudenhallinnassa: Voit tehdä ylimääräisiä lyhennyksiä silloin, kun sinulla on siihen varaa. 

Mitä ottaa huomioon ennen ylimääräistä lainanlyhennystä: 

  • Lisäkulut: Jotkut lainantarjoajat saattavat periä maksun ylimääräisistä lyhennyksistä. 
  • Sijoitustuottojen menetys: Jos sijoitustesi tuotto on suurempi kuin lainan korko, ylimääräinen lyhennys ei välttämättä ole paras vaihtoehto. 
  • Lainaehtojen tarkistaminen: Varmista, että lainassasi ei ole rajoituksia tai maksuja ylimääräisistä lyhennyksistä. 
  • Taloudellinen tilanne: Arvioi, onko sinulla varaa ylimääräiseen lyhennykseen ilman, että se vaarantaa muut taloudelliset tavoitteesi. 

Kannattaako ylimääräinen lainanlyhennys? 

Kulutusluoton ylimääräinen lainalyhennys pienentää kulutusluoton kustannuksia ja mahdollistaa lainan nopean takaisinmaksun. Se voi olla käytännöllinen tapa parantaa omaa taloustilannetta pitkällä aikavälillä. On hyvä varmistaa, että omat varat riittävät muihin menoihin ylimääräisen lainanlyhennyksen jälkeen ja toisaalta onko jokin kalliimpi laina, joka kannattaisi maksaa ensin pois. 

Esimerkki kulutusluoton nopeasta takaisinmaksusta: Oletetaan, että sinulla on 5000 euron kulutusluotto, jonka korko on 7 % ja takaisinmaksuaika on 3 vuotta. Kuukausieräsi on tällöin noin 154,36 euroa. 

Jos päätät maksaa ylimääräisen 2000 euron lyhennyksen ensimmäisen vuoden jälkeen, uusi kuukausieräsi olisi noin 111,29 euroa, ja laina-aika lyhenisi vuoden ja 2 kuukautta. Tällöin uusi laina-aika olisi vuosi ja 10 kuukautta. Alla oleva laskelma on teoreettinen esimerkki, jonka tarkoitus on selventää ylimääräisen lainanlyhennyksen potentiaalisia vaikutuksia lainanmaksuun.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Lainan tyyppi Alkuperäinen pääoma Ylimääräinen lyhennys Uusi pääoma Alkuperäinen kuukausierä Uusi kuukausierä Laina-ajan lyhennys 
Kulutusluotto 5 000 € 2 000 € 3 000 € 154,36 € 111,29 € 1 vuosi 2 kuukautta 

Asuntolainan ylimääräinen lainanlyhennys 

Asuntolainan ylimääräinen lainanlyhennys on pätevä keino korkokulujen säästämiseen ja laina-ajan lyhentämiseen. Kun maksat asuntolainaa ylimääräisillä lyhennyksillä, lainapääoma pienenee nopeammin, mikä vähentää kertyvää korkoa ja lyhentää laina-aikaa. 

Esimerkkilaskelma: Sinulla on 100 000 euron asuntolaina 2 % korolla 20 vuoden ajan, jolloin kuukausieräsi on 505 €. Jos päätät maksaa 100 € ylimääräisen lainanlyhennyksen kuukausittain (605 €/kk), laina-aika lyhenee vuosilla ja säästät tuhansia korkokuluissa. 

Lainan alkuperäinen kesto Uusi laina-aika ylimääräisellä lyhennyksellä Säästetty korko 
20 vuotta 17 vuotta ja 2 kuukautta 4 980 € 

Ylhäällä nähtävä laskelma on esimerkki ja olettaa, että korko pysyy samana koko laina-ajan ja että ylimääräisiä lyhennyksiä tehdään säännöllisesti joka kuukausi. Todelliset luvut voivat vaihdella lainan ehtojen, korkotason muutosten ja muiden tekijöiden mukaan. Tämä esimerkki antaa kuitenkin hyvän kuvan siitä, miten ylimääräiset lyhennykset voivat vaikuttaa lainan kestoon ja kokonaiskorkokuluihin. 

Yhteenveto

Ylimääräiset lainanlyhennykset voivat olla tehokas tapa säästää korkokuluissa ja nopeuttaa velan maksua, mutta niiden toteuttaminen vaatii huolellista suunnittelua ja taloudellista harkintaa. Ennen ylimääräisen lyhennyksen tekemistä on tärkeää arvioida oma taloudellinen tilanne ja varmistaa, että se ei vaaranna muita taloudellisia tavoitteita tai tarpeellista taloudellista puskuria. 

Lue seuraavaksi


Lainan kilpailutus Etuan avulla auttoi Sannaa saamaan 20 000 euron lainan, kun tavallinen pankki ei myöntänyt.

Sanna sai 20 000 euron lainan ulkomaan asuntoon Etuan avulla: ”Tavallinen pankki ei myöntänyt lainaa”

15.5.2024

Uudellamaalla asuva 29-vuotias Sanna päätti puolisonsa kanssa hankkia vapaa-ajan asunnon ulkomailta. Kun täydellinen kohde löytyi, he hakivat pankista 20 000 euron lainaa asunnon panttia varten. Tavallinen pankki ei kuitenkaan myöntänyt lainaa, joten Sanna […]


Ylimääräinen lainanlyhennys – milloin se kannattaa? 

15.5.2024

Ylimääräinen lainanlyhennys on ylimääräinen maksusuoritus, joka kohdistetaan lainan pääomaan sovitun kuukausierän lisäksi.


Selvitys: Näissä kaupungeissa saat auton nopeiten huoltoon

15.4.2024

Etua Oy selvitti yhteistyössä AutoJerryn kanssa, kuinka nopeasti autolle saa huoltoaikoja vuoden eri kuukausina ja kuinka kauan huoltoaikojen saaminen kestää Suomen suurimmissa kaupungeissa.


Copyright © 2024 Etua.fi