Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Vuokratontit hämärtävät asumisen kustannuksia

12.4.2019

Tonttirahastojen omistamat vuokratontit voivat antaa väärän kuvan asumiskustannuksistaSuomen Pankki varoittaa tonttirahastojen omistamista vuokratonteista, jotka voivat antaa väärän kuvan asumiskustannuksista. Tonttirahaston vuokratontti ei ole taloyhtiön oma, vaan se vuokraa sitä rahastolta, joka omistaa tontin.

Viime vuosina tonttirahastot ovat yleistyneet. Ne ostavat kaupungilta tai rakennusliikkeiltä asuntojen uudistuotannon tontteja.

Rahastoja kiinnostavat kaupunkikeskukset, joissa on kysyntää asunnoista ja hyvät liikenneyhteydet. Vuokralla olevien tonttien määrä on lisääntynyt uusissa taloyhtiöissä.

Tonttirahastojen taustalla on yleensä instituutiosijoittajia, eli esimerkiksi eläkeyhtiö, pääomasijoitusrahasto tai muu rahasto, joka hakee pitkäaikaista tuottoa sijoituksilleen.

Sijoittaja hakee pääomalleen noin 4–5 prosentin tuottoa. Sijoittajat hakevat paitsi pitkäaikaista, myös vakaata ja vähän riskejä sisältävää tuottoa sijoituksilleen.

Uuden asunnon omistaja maksaa tontista joko vuokraa taloyhtiölle tai asukkaat saavat myöhemmin lunastaa tontin taloyhtiön omaksi.

Asunnonostaja, huomioi ainakin nämä asiat tonttivuokrissa

Asunnon ostajan kannalta tonttirahaston vuokraamassa tontissa piilee taloudellisia riskejä. Asunnonostajan kannattaakin perehtyä rahastojen omistamien vuokratonttien ehtoihin tarkkaan.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Tontin vuokrasopimuksista on hyvä selvittää ainakin tonttivuokran pituus, miten yhtiövastiketta korotetaan tonttivuokran takia sekä lunastusoikeus.

Tonttirahastojen ehdot tulisi olla selkeästi esillä

Tonttirahastoilla on hyvin erilaisia ehtoja, millä tontti on asunto-osakeyhtiölle vuokrattu.

Joskus vuokraa korotetaan elinkustannusindeksillä. Lisäksi on malleja, joissa korotus on aina vähintään tietty prosentti tai indeksi lisättynä jollakin prosentilla. Tällaiset sopimukset voivat pidemmällä aikavälillä johtaa koviinkin korotuksiin ja asumismenojen nousuun.

Kiinteistöliiton mukaan olisi hyvä, jos tonttirahastojen kohdalla vuokrankorotukset olisivat indeksipohjaisia ilman prosenttilisää. Indeksisidonnaiset korotukset ovatkin yleisempiä sopimuksia taloyhtiöissä.

Lisäksi liitto esittää, että taloyhtiölainat ja vuokratonttien vuokrankorotusperusteet olisivat asunnonostajalle selkeästi esitettynä. Näin asunnonostaja pystyisi hahmottamaan, miten ne vaikuttavat lainanhoitoon ja vastikkeen maksukykyyn.

Kiinteistöliiton asiantuntijan mielestä kannattaa selvittää myös tonttiosuuden lunastusmahdollisuus. Voi olla edullisempaa ostaa asunto, jossa tämä on mahdollista.

Rahastojen lisäksi myös kunnan tai kaupungin tonttivuokrasopimukset ovat tuoneet ikäviä yllätyksiä asukkaille. Taloyhtiöt ovat riidelleet, kun vanhat vuosikymmenten mittaiset vuokrasopimukset ovat päättyneet ja uusien sopimusten vuokrankorotukset ovat olleet taloyhtiöiden mielestä liian suuria.

Jotkin kaupungit ovatkin tasoittaneet korotuksia esimerkiksi kymmenen vuoden ajalle, jotta korotukset ovat jakautuneet useammalle vuodelle.

Etuan lainapalvelun avulla voit maksutta hakea asuntolainaa tästä.

Lähde: Yle

Lue seuraavaksi


Tarvitseeko kulutusluottoon vakuuksia

Tarvitseeko kulutusluottoon vakuuksia?

26.9.2023

Mietitkö, tarvitaanko kulutusluottoa varten vakuuksia ja millaisia lainan vakuuksia pankit edellyttävät? Lue tästä. Kulutusluottoa on mahdollista saada vakuuksien kanssa tai ilman. Luoton hinta riippuu käytetyistä vakuuksista, joten on tärkeää ymmärtää lainan vakuuden merkitys […]


Lainan kuukausierän pienentäminen

Voiko lainan kuukausierää pienentää?

22.9.2023

Lue tästä, miten voit saada pienemmän kuukausierän nykyisiin lainoihisi ja saada enemmän rahaa käyttöösi joka kuukausi. Lainan noston yhteydessä pankin kanssa sovitaan lainan korosta, laina-ajasta ja kuukausittaisen lyhennyksen määrästä. Yllättävät tilanteet elämässä saattavat […]


miten nopeasti lainan voi saada tilille?

Miten nopeasti saan lainan tililleni? – Vinkit hakemuksen nopeuttamiseen

8.9.2023

Lainaa hakiessa voi tilanne vaatia nopeaa lainahakemuksen käsittelyä, jos rahoille on tarve heti. Et varmasti ole ainoa lainanhakija, joka on pohtinut hakemuksen käsittelyaikaa sekä sitä, kuinka nopeasti rahat todellisuudessa siirtyvät tilille. Käydään tässä […]


Sopimusehdot päivittyvät: Uudet sopimusehdot 1.10.2023 alkaen »
Copyright © 2023 Etua.fi