Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Vuokratontit hämärtävät asumisen kustannuksia

12.4.2019

Tonttirahastojen omistamat vuokratontit voivat antaa väärän kuvan asumiskustannuksistaSuomen Pankki varoittaa tonttirahastojen omistamista vuokratonteista, jotka voivat antaa väärän kuvan asumiskustannuksista. Tonttirahaston vuokratontti ei ole taloyhtiön oma, vaan se vuokraa sitä rahastolta, joka omistaa tontin.

Viime vuosina tonttirahastot ovat yleistyneet. Ne ostavat kaupungilta tai rakennusliikkeiltä asuntojen uudistuotannon tontteja.

Rahastoja kiinnostavat kaupunkikeskukset, joissa on kysyntää asunnoista ja hyvät liikenneyhteydet. Vuokralla olevien tonttien määrä on lisääntynyt uusissa taloyhtiöissä.

Tonttirahastojen taustalla on yleensä instituutiosijoittajia, eli esimerkiksi eläkeyhtiö, pääomasijoitusrahasto tai muu rahasto, joka hakee pitkäaikaista tuottoa sijoituksilleen.

Sijoittaja hakee pääomalleen noin 4–5 prosentin tuottoa. Sijoittajat hakevat paitsi pitkäaikaista, myös vakaata ja vähän riskejä sisältävää tuottoa sijoituksilleen.

Uuden asunnon omistaja maksaa tontista joko vuokraa taloyhtiölle tai asukkaat saavat myöhemmin lunastaa tontin taloyhtiön omaksi.

Asunnonostaja, huomioi ainakin nämä asiat tonttivuokrissa

Asunnon ostajan kannalta tonttirahaston vuokraamassa tontissa piilee taloudellisia riskejä. Asunnonostajan kannattaakin perehtyä rahastojen omistamien vuokratonttien ehtoihin tarkkaan.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Tontin vuokrasopimuksista on hyvä selvittää ainakin tonttivuokran pituus, miten yhtiövastiketta korotetaan tonttivuokran takia sekä lunastusoikeus.

Tonttirahastojen ehdot tulisi olla selkeästi esillä

Tonttirahastoilla on hyvin erilaisia ehtoja, millä tontti on asunto-osakeyhtiölle vuokrattu.

Joskus vuokraa korotetaan elinkustannusindeksillä. Lisäksi on malleja, joissa korotus on aina vähintään tietty prosentti tai indeksi lisättynä jollakin prosentilla. Tällaiset sopimukset voivat pidemmällä aikavälillä johtaa koviinkin korotuksiin ja asumismenojen nousuun.

Kiinteistöliiton mukaan olisi hyvä, jos tonttirahastojen kohdalla vuokrankorotukset olisivat indeksipohjaisia ilman prosenttilisää. Indeksisidonnaiset korotukset ovatkin yleisempiä sopimuksia taloyhtiöissä.

Lisäksi liitto esittää, että taloyhtiölainat ja vuokratonttien vuokrankorotusperusteet olisivat asunnonostajalle selkeästi esitettynä. Näin asunnonostaja pystyisi hahmottamaan, miten ne vaikuttavat lainanhoitoon ja vastikkeen maksukykyyn.

Kiinteistöliiton asiantuntijan mielestä kannattaa selvittää myös tonttiosuuden lunastusmahdollisuus. Voi olla edullisempaa ostaa asunto, jossa tämä on mahdollista.

Rahastojen lisäksi myös kunnan tai kaupungin tonttivuokrasopimukset ovat tuoneet ikäviä yllätyksiä asukkaille. Taloyhtiöt ovat riidelleet, kun vanhat vuosikymmenten mittaiset vuokrasopimukset ovat päättyneet ja uusien sopimusten vuokrankorotukset ovat olleet taloyhtiöiden mielestä liian suuria.

Jotkin kaupungit ovatkin tasoittaneet korotuksia esimerkiksi kymmenen vuoden ajalle, jotta korotukset ovat jakautuneet useammalle vuodelle.

Etuan lainapalvelun avulla voit maksutta hakea asuntolainaa tästä.

Lähde: Yle

Lue seuraavaksi


Lainan kilpailutus Etuan avulla auttoi Sannaa saamaan 20 000 euron lainan, kun tavallinen pankki ei myöntänyt.

Sanna sai 20 000 euron lainan ulkomaan asuntoon Etuan avulla: ”Tavallinen pankki ei myöntänyt lainaa”

15.5.2024

Uudellamaalla asuva 29-vuotias Sanna päätti puolisonsa kanssa hankkia vapaa-ajan asunnon ulkomailta. Kun täydellinen kohde löytyi, he hakivat pankista 20 000 euron lainaa asunnon panttia varten. Tavallinen pankki ei kuitenkaan myöntänyt lainaa, joten Sanna […]


Ylimääräinen lainanlyhennys – milloin se kannattaa? 

15.5.2024

Ylimääräinen lainanlyhennys on ylimääräinen maksusuoritus, joka kohdistetaan lainan pääomaan sovitun kuukausierän lisäksi.


Selvitys: Näissä kaupungeissa saat auton nopeiten huoltoon

15.4.2024

Etua Oy selvitti yhteistyössä AutoJerryn kanssa, kuinka nopeasti autolle saa huoltoaikoja vuoden eri kuukausina ja kuinka kauan huoltoaikojen saaminen kestää Suomen suurimmissa kaupungeissa.


Copyright © 2024 Etua.fi