Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Ostaako oma vai asuako vuokralla?

5.12.2019

Moni vuokralla-asuja pohtii oman asunnon ostamista. Olisiko se sittenkin taloudellisesti järkevämpää? Mitkä ovat vuokralla asumisen ja omistusasumisen plussat ja miinukset?

Vuokralla asumisen suosio kasvaa varsinkin suurissa kaupungeissa. Uusia vuokra-asuntoja on rakennettu viime vuosina paljon, joten hyviä asuntoja on ollut tarjolla enemmän kuin koskaan.

Suomalaista 30-34-vuotiaista enää alle puolet asui omistusasunnossa vuonna 2018. Vuokralla-asuminen onkin yleistynyt erityisesti alle 40-vuotiaiden keskuudessa.

Samaan aikaan vuokrat ovat nousseet nopeasti. Helsingissä, jossa maksetaan maan kovimpia vuokria, keskivuokra on jo 20,5 euroa neliöltä. Viimeisen puolen vuoden aikana solmituissa uusissa vuokrasuhteissa keskineliövuokra oli Helsingissä peräti 22,10 euroa, Tampereella 15,80 euroa neliö ja Turussakin 15 euroa neliö.

Tilastokeskuksen mukaan vuokrat ovat nousseet vuodessa pääkaupunkiseudulla 6,3 prosenttia ja muualla Suomessa 5,2 prosenttia.

Onko vuokralla asumisessa mitään järkeä?

Vuokralla-asumisen plussat:

 • Asunnosta pääsee nopeasti eroon, jos elämäntilanne muuttuu. Normaalissa jatkuvassa vuokrasopimuksessa on vain kuukauden irtisanomisaika.
 • Jos alueella asuntojen hinnat laskevat, oman asunnon ostaminen ei ole yleensä järkevää. Vuokra-asunnossa arvon aleneminen on vuokranantajan murhe. 
 • Jos haluaa asua kalliilla alueella tai sellaisessa asunnossa, johon omat rahat eivät riittäisi, kannattaa ottaa vuokra-asunto.
 • Uusia vuokra-asuntoja on rakennettu viime vuosina varsinkin kasvukeskuksiin ja yliopistokaupunkeihin ennätyksellisen paljon, joten vuokralaisella on valinnanvaraa.
 • Vuokralaisen ei tarvitse huolehtia asunnon tai taloyhtiön remonteista.
 • Vuokralla-asujan ei tarvitse ottaa isoa määrää asuntolainaa.

Vuokralla asumisen miinukset:

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

 • Vuokrat nousevat.
 • Vuokra menee vuokranantajan taskuun eikä itselle jää mitään säästöä.
 • Vuokralainen ei pääse hyötymään asuntojen hintojen noususta.
 • Kasvukeskuksissa vuokralla asuminen on kalliimpaa kuin omistusasuminen.
 • Vuokra-asuntoa ei saa muokata haluamallaan tavalla.
 • Vuokralainen ei pääse päättämään taloyhtiön asioista.

Mitä jos ostaisi oman asunnon?

Omistusasumisen plussat:

 • Kasvukeskuksissa, kuten pääkaupunkiseudulla, Tampereen ja Turun seuduilla sekä muissa yliopistokaupungeissa asuntojen arvot säilyvät keskimäärin hyvin. 
 • Asuntolainojen korot ovat alhaalla ja asuntolainaa on helppo saada.
 • Asuntolainan lyhentäminen kerryttää varallisuutta vähän kuin huomaamatta.
 • Alueilla, joissa asuntojen hinnat pysyvät tai nousevat, omistusasunnossa asuminen on halvempaa kuin vuokralla.
 • Omaa asuntoaan voi muokata mieleisekseen. (Muista kuitenkin pyytää muutostöille taloyhtiön lupa.)

Omistusasumisen miinukset:

 • Muuttotappiopaikkakunnilla asuntojen hinnat laskevat pitkällä aikavälillä.
 • Omistusasunnosta voi olla vaikea päästä nopeasti eroon – varsinkin isoista, huonokuntoisista tai hyvin kalliista. Erityisesti omakotitaloille on yhä vähemmän ottajia, myös kasvukeskuksissa.
 • Hoitovastikkeet nousevat.
 • Taloyhtiöissä on isoja ja kalliita remontteja.
 • Asunnon ostamista varten tarvitaan omarahoitusosuus, jonka säästäminen voi olla vaikeaa. Kaikkien tulot eivät myöskään riitä riittävän kokoiseen asuntolainaan.
 • Uudet asunnot ovat kalliita.

Kumpi tulee sitten kuukausittain halvemmaksi?

Vuokralla-asumisen kustannus on käytännössä sama kuin kuukauden vuokra. Omistusasujan kustannukset muodostuvat taloyhtiölle maksettavista vastikkeista sekä lainan lyhennyksestä korkoineen. Koska lainanlyhennys on kuitenkin säästöä itselle, käytännössä omistusasujan kustannukset koostuvat vastikkeista ja asuntolainan korosta.

Kun vertailee vuokralla asumista ja omistusasumista, kannattaa muistaa, että omistusasuja on jossain vaiheessa maksanut asuntolainan kokonaan pois. Velattomassa asunnossa ainoat kustannukset ovat siten taloyhtiölle maksettavat vastikkeet.

Etua.fi-asuntolainapalvelun avulla kilpailutat uuden asuntolainan tai tarkistat nykyisen asuntolainasi koron veloituksetta. Täytä hakemus tästä

Etua.fi on Finanssivalvonnan hyväksymä asuntoluottovälittäjä.


Teksti: Taru Taipale

Lue seuraavaksi


Järjestelylaina voi helpottaa arkea ja tuoda säästöä joka kuukausi.

Tuula haki järjestelylainaa ja yllättyi palvelun vaivattomuudesta – “Pääsin eroon hillittömistä koroista”

6.2.2023

Järjestelylaina voi helpottaa arkea ja tuoda säästöä joka kuukausi. Tuula haki järjestelylainaa Etuan kautta ja pääsi eroon korkeista koroista ja lainanhoitokuluista. Kotimaisen lainavertailuvertailupalvelun Etuan kautta monet suomalaiset ovat löytäneet keinon alentaa omia lainakulujaan. […]


Edullinen muutto- ja sisustuslaina oli helppo ja nopea ratkaisu Hannun tarpeisiin. Lue lisää kokemuksista Etua.fi:stä tästä.

Hannu tarvitsi lainaa muuttoon ja sisustukseen – sai heti lainaa, jonka takaisinmaksu on helppoa

30.1.2023

Helsinkiläinen Hannu tarvitsi nopeasti muutto- ja sisustuslainaa. Hannu löysi Etuan kautta parhaan lainatarjouksen vertaillessaan kulutusluottoja. Edullinen kulutusluotto oli helppo ja nopea ratkaisu rahan tarpeeseen. Arki on täynnä tilanteita, joissa tarvitaan yhtäkkiä ylimääräistä rahaa […]


Lainavertailu näyttää, mistä löytyy kulutusluotto tai yhdistelylaina

Kasaantuvatko laskut? Lainavertailu näyttää, mistä löytyy laina edullisella korolla.

24.1.2023

Loppuvuoden menot ovat nakertaneet monen rahapussiin ison loven, ja vuoden alussa kerääntyy paljon laskuja. Yhdistelylainasta tai kulutusluotosta on hyötyä, kun tarvitset apua välttämättömien menojen kanssa. Lainavertailun avulla löydät lainan nopeasti. Monen huolenaiheena on […]


Copyright © 2023 Etua.fi