Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Oman talouden suunnittelu kannattaa – turvaa taloutesi näillä vinkeillä

7.3.2018

Suomalaiset eivät mielellään puhu rahasta. Palkoista ja muista raha-asioista keskustelu on monesta meistä vaivaannuttavaa. Raha vaikuttaa kuitenkin ihmisten välisiin suhteisiin tavalla tai toisella ja rahankäyttö onkin yksi yleisimmistä riidan aiheista parisuhteissa. Siksi rahasta on tärkeää puhua, niin suhteen alussa kuin suhteen syventyessä.

Raha-asioista puhuminen on tärkeää

Raha-asioista puhuminen on tärkeä osa parisuhteen pelisääntöjen rakentamista. Tulotasojen ja kulutustottumusten ollessa suhteellisen tasapuolisia ongelmia ei niinkään esiinny. Mutta kun tulotasot eroavat, suhteessa ilmenee haasteita tai vaikka työttömyys yllättää, rahasta tulee helposti parisuhteen kitkan aihe.

Viimeistään samaan talouteen muutettaessa pitäisi keskustella siitä, mihin rahaa kulutetaan ja miten kulut jaetaan. Jaetaanko esimerkiksi kaikki perusmenot puoliksi vai tulotason mukaan? Entä kompensoiko puoliso pitkään hoitovapaalla olevan alhaisempia tulotasoja vaikka eläkesäästön muodossa?

Yhteinen taloussuunnittelu selkeyttää rahankäyttöä

Kinaa raha-asioista voi vähentää yhteisen taloustilin perustaminen. Jos toinen puolisoista ansaitsee huomattavasti enemmän kuin toinen, voi pohtia, laittaako taloustilille tuloihin nähden suhteessa enemmän rahaa.

Myös perhebudjetin teko helpottaa yhteisen talouden suunnittelua. Taulukkoon voi merkitä käytettävät tulot, pakolliset menot ja ylimääräisen rahan käyttö. Budjettia on hyvä seurata kuukausittain. Kaikille yhteinen rahatili ei välttämättä sovi, mutta rahankäyttöön liittyvät faktat on kuitenkin hyvä selvittää ja tehdä taloussuunnitelma.

Asuntolaina yhdessä vai erikseen?

Asuntoa ostaessa kannattaa pysähtyä hetkeksi miettimään, hankitaanko asuntolaina yhteisesti vai erikseen ja miten asuntolaina hoidetaan esimerkiksi puolison maksukyvyn heiketessä tai erotilanteessa.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 6%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Asuntovelka on yhteisvastuullista eli jos toinen ei maksa, pankki perii toiselta koko lainasumman. Asuntolaina voi olla myös miehen nimissä naisen maksaessa talouden menot. Eron sattuessa nainen jääkin tyhjän päälle.

Yhteisen lainan lisäksi asunnosta voi tehdä kaksi erillistä lainasopimusta tai pankissa voi tehdä sopimuksen avioeron varalle. Siinä voi sovussa pohtia, miten laina hoidetaan ja ositus tehdään, miten yhteisessä kodissa asutaan ja lapsia huolletaan.

Kirjaa omistussuhteet ylös

Rahankäytön sopimisen lisäksi on tärkeää, että varallisuutta hankkiessa sovitaan omistussuhteista joko yhteis- tai erillisomistuksena. Kannattaa myös sopia, missä suhteessa osapuolet varallisuutta omistavat. Omistusoikeudet voivat olla muutakin kuin puolet eli kummankin taloudellisen panostuksen suhteen.

Nämä sopimukset on hyvä kirjata ylös ja säilyttää tositteet kalliimmista hankinnoista. Erityisen tärkeää omistussuhteiden kirjaaminen on avoliitoissa, koska erotilanteissa ei voi vaatia puolisolta taloudellista tasoitusta.

Oman talouden turvaaminen kannattaa

Elämä voi yllättää ja pelkkä usko ja luottamus oman tai puolison taloudenhoitokykyyn ei riitä. Suunnitelmallisuus ja avoimuus raha-asioissa puolisoiden kesken kannattaa. Jokaisen olisi hyvä ottaa vastuu omasta taloudesta ja toimeentulosta, niin että tarvittaessa selviää omillaan kaikissa tilanteissa.

Muistathan kilpailuttaa eri rahoitusyhtiöiden ja pankkien tarjoamien lainojen hintoja ja ehtoja, kun harkitset asuntolainoja tai kulutusluottoja esimerkiksi auton hankintaan. Tämä käy kätevästi Etua.fi -lainapalvelun kautta.

Lähteet: Yle, Väestöliitto

Lue seuraavaksi


Näistä postinumeroista haetaan eniten kulutusluottoja – Helsinki, Tampere ja Turku

17.6.2024

Lainavertailupalvelu Etua Oy selvitti mistä postinumeroista kulutusluottoja haetaan eniten Suomen isoissa kaupungeissa


Nainen istumassa sähköpotkulaudan päällä.

Sähköpotkulautojen hintavertailu 2024 

28.5.2024

Tässä artikkelissa vertailemme vuokrattavien sähköpotkulautojen minuutti- ja kuukausihintoja Helsingissä kesällä 2024.


Lainan kilpailutus Etuan avulla auttoi Sannaa saamaan 20 000 euron lainan, kun tavallinen pankki ei myöntänyt.

Sanna sai 20 000 euron lainan ulkomaan asuntoon Etuan avulla: ”Tavallinen pankki ei myöntänyt lainaa”

15.5.2024

Uudellamaalla asuva 29-vuotias Sanna päätti puolisonsa kanssa hankkia vapaa-ajan asunnon ulkomailta. Kun täydellinen kohde löytyi, he hakivat pankista 20 000 euron lainaa asunnon panttia varten. Tavallinen pankki ei kuitenkaan myöntänyt lainaa, joten Sanna […]


Copyright © 2024 Etua.fi