Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Miten suojautua asuntolainojen korkojen nousulta?

16.11.2018

Asuntolainojen korkojen ennustetaan nousevan ensi vuoden aikana. Nordea arvioi, että Suomen yleisin asuntolainakorko eli 12 kuukauden euribor nousee plussalle keväällä 2019. Aktia puolestaan ennustaa asuntolainojen korkojen nousevan syksyllä 2018. Se, miten nopeasti markkinakorot nousevat, riippuu pitkälti siitä, mitä maailmantaloudessa ja markkinoilla tapahtuu.

Vaikka korkojen nousun odotetaan olevan maltillista, pankit kuitenkin varoittavat lainakustannusten kasvusta. Asuntovelallisen onkin hyvä tuntea oman taloutensa kokonaistilanne ja varautua asuntolainan kustannusten nousuun.

Varaudu asuntolainan lyhennyserän kallistumiseen

Korkojen nousuun voi varautua esimerkiksi säästämällä, hankkimalla pankin korkosuojatuote, muuttamalla asuntolainan maksusuunnitelmaa ja kilpailuttamalla lainaa.

Ensimmäiseksi on hyvä laskea, miten oman asuntolainan kuukausierä muuttuu, jos korko nousee 1, 2 tai 3 prosenttiyksikköä. Tämä onnistuu esimerkiksi netistä löytyvillä laskureilla. Laskeminen auttaa hahmottamaan, miten tiukalle oma talous joutuu koron nousun jälkeen.

Pankkiin kannattaa olla yhteydessä, jos kuukausierien nousu kiristää talouden äärimmilleen. Pankissa voidaan sopia nykyiseen rahatilanteeseen sopiva lainasopimus.

Koronnousun vaikutuksia voi ennakoida hillitsemällä kulutusta. Voi esimerkiksi avata puskuritilin, jolle säästää kuukausittain itselleen sopivan summan vararahastoksi.

Lisäksi korkojen nousuun voi varautua hankkimalla pankin korkosuojatuotteen. Asuntolainan viitekoron voi määrittää kiinteäksi, jolloin korko pysyy samana sovitun ajan. Asuntovelallinen voi myös hankkia lainalleen korkoputken tai korkokaton.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Korkoputki tarkoittaa, että asuntolainan korolle asetetaan ylä- ja alarajat. Korkoputkella suojataan laina koron nousulta ja varmistetaan, ettei lainan viitekorko ei nouse yli sovitun maksimikorkotason. Mahdollisesta korkotason laskusta hyödytään vain korkoputken minimitasolle asti.

Korkokatto puolestaan määrittää ylärajan lainan korolle. Korkokatto tarkoittaa vaihtuvakorkoiseen asuntolainaan sovittavaa ylärajaa, johon korko voi korkeimmillaan nousta sovitun ajanjakson aikana.

Asuntolainalle voi valita itselle sopivan lyhennystavan, esimerkiksi annuiteettilyhennyksen tai kiinteän tasaerälyhennyksen. Yleisin lyhennystapa Suomessa on annuiteettilyhennys, jossa laina-ajan tietää etukäteen. Lainan maksuerä kuitenkin muuttuu, kun korko nousee tai laskee. Kiinteässä tasaerälyhennyksessä maksuerän suuruus on aina sama, mutta laina-aika pitenee lainakustannusten noustessa.

Asuntolainan kilpailuttaminen on myös yksi vaihtoehto. Pienikin säästö lainamarginaalissa voi tuoda satojen eurojen säästön vuodessa.

Etua.fi -lainapalvelun avulla voit kilpailuttaa asuntolainasi. Hakemuksemme täyttäminen ei sido sinua mitenkään, vaan voit rauhassa tutustua eri pankkien tarjouksiin ja vertailla niitä nykyiseen asuntolainaasi.

Kilpailuta nykyisen lainasi marginaali tai hae uutta asuntolainaa maksutta tästä.

Asuntolainojen suojaamista korkojen nousulta on käsitelty myös aikaisemmin.

Lähteet: Yle, Aktia

Lue seuraavaksi


Vertailu: Remonttihinnat Suomen suurimmissa kaupungeissa 

21.2.2024

Etua Oy selvitti yhteistyössä Urakkamaailman kanssa, kuinka paljon eri remontit maksavat Suomen suurimmissa kaupungeissa. Remontit jaoteltiin kuuteen eri kategoriaan: kylpyhuoneremontti, seinän maalaus, huoneistoremontti, ilmalämpöpumpun asennus, ulkomaalaus ja peltikattoremontti. Hintatiedot ovat toteutuneista urakoista vuosilta […]


Moottoripyörälaina auttaa rahoittamaan uuden tai käytetyn pyörän joustavilla maksuehdoilla.

Moottoripyörälaina – kilpailuta edullinen moottoripyörärahoitus Etuan avulla

1.2.2024

Moottoripyörälainalla rahoitat uuden tai käytetyn pyörän joustavilla maksuehdoilla. Lue lisää tästä. Moottoripyörälainalla voit hankkia uuden tai käytetyn moottoripyörän ja sen varusteet. Voit hakea moottoripyörärahoitusta myös pyörän ylläpitoon liittyviin kustannuksiin. Etuan kautta löydät nopeasti […]


Nainen lepuuttamassa jalkojaan takan ääressä. Tunnelmakuva Airbnb Helsinki ja muiden majoituskuntien selvitykseen.

Näin majoittajat tienasivat 2023: Airbnb Helsinki ja muut Suomen kunnat

8.1.2024

Etua Oy selvitti, miten paljon Airbnb-majoittajat tienasivat Suomessa vuonna 2023.


Copyright © 2024 Etua.fi