Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Miten suojautua asuntolainojen korkojen nousulta?

16.11.2018

Asuntolainojen korkojen ennustetaan nousevan ensi vuoden aikana. Nordea arvioi, että Suomen yleisin asuntolainakorko eli 12 kuukauden euribor nousee plussalle keväällä 2019. Aktia puolestaan ennustaa asuntolainojen korkojen nousevan syksyllä 2018. Se, miten nopeasti markkinakorot nousevat, riippuu pitkälti siitä, mitä maailmantaloudessa ja markkinoilla tapahtuu.

Vaikka korkojen nousun odotetaan olevan maltillista, pankit kuitenkin varoittavat lainakustannusten kasvusta. Asuntovelallisen onkin hyvä tuntea oman taloutensa kokonaistilanne ja varautua asuntolainan kustannusten nousuun.

Varaudu asuntolainan lyhennyserän kallistumiseen

Korkojen nousuun voi varautua esimerkiksi säästämällä, hankkimalla pankin korkosuojatuote, muuttamalla asuntolainan maksusuunnitelmaa ja kilpailuttamalla lainaa.

Ensimmäiseksi on hyvä laskea, miten oman asuntolainan kuukausierä muuttuu, jos korko nousee 1, 2 tai 3 prosenttiyksikköä. Tämä onnistuu esimerkiksi netistä löytyvillä laskureilla. Laskeminen auttaa hahmottamaan, miten tiukalle oma talous joutuu koron nousun jälkeen.

Pankkiin kannattaa olla yhteydessä, jos kuukausierien nousu kiristää talouden äärimmilleen. Pankissa voidaan sopia nykyiseen rahatilanteeseen sopiva lainasopimus.

Koronnousun vaikutuksia voi ennakoida hillitsemällä kulutusta. Voi esimerkiksi avata puskuritilin, jolle säästää kuukausittain itselleen sopivan summan vararahastoksi.

Lisäksi korkojen nousuun voi varautua hankkimalla pankin korkosuojatuotteen. Asuntolainan viitekoron voi määrittää kiinteäksi, jolloin korko pysyy samana sovitun ajan. Asuntovelallinen voi myös hankkia lainalleen korkoputken tai korkokaton.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Korkoputki tarkoittaa, että asuntolainan korolle asetetaan ylä- ja alarajat. Korkoputkella suojataan laina koron nousulta ja varmistetaan, ettei lainan viitekorko ei nouse yli sovitun maksimikorkotason. Mahdollisesta korkotason laskusta hyödytään vain korkoputken minimitasolle asti.

Korkokatto puolestaan määrittää ylärajan lainan korolle. Korkokatto tarkoittaa vaihtuvakorkoiseen asuntolainaan sovittavaa ylärajaa, johon korko voi korkeimmillaan nousta sovitun ajanjakson aikana.

Asuntolainalle voi valita itselle sopivan lyhennystavan, esimerkiksi annuiteettilyhennyksen tai kiinteän tasaerälyhennyksen. Yleisin lyhennystapa Suomessa on annuiteettilyhennys, jossa laina-ajan tietää etukäteen. Lainan maksuerä kuitenkin muuttuu, kun korko nousee tai laskee. Kiinteässä tasaerälyhennyksessä maksuerän suuruus on aina sama, mutta laina-aika pitenee lainakustannusten noustessa.

Asuntolainan kilpailuttaminen on myös yksi vaihtoehto. Pienikin säästö lainamarginaalissa voi tuoda satojen eurojen säästön vuodessa.

Etua.fi -lainapalvelun avulla voit kilpailuttaa asuntolainasi. Hakemuksemme täyttäminen ei sido sinua mitenkään, vaan voit rauhassa tutustua eri pankkien tarjouksiin ja vertailla niitä nykyiseen asuntolainaasi.

Kilpailuta nykyisen lainasi marginaali tai hae uutta asuntolainaa maksutta tästä.

Asuntolainojen suojaamista korkojen nousulta on käsitelty myös aikaisemmin.

Lähteet: Yle, Aktia

Lue seuraavaksi


Lainan siirto toiseen pankkiin tarkoittaa nykyisen lainan vaihtamista vanhasta pankista uuteen.

Lainan siirto toiseen pankkiin

1.3.2023

Lainan siirto toiseen pankkiin voi kuulostaa vaivalloiselta, mutta se on yksinkertaisempaa kuin luuletkaan, onpa kyse sitten kulutusluottojen tai asuntolainan siirrosta.  Lue tästä lisää, mistä lainan siirrosta on oikein kyse. Lainan siirto tulee kyseeseen, […]


Järjestelylaina voi helpottaa arkea ja tuoda säästöä joka kuukausi.

Tuula haki järjestelylainaa ja yllättyi palvelun vaivattomuudesta – “Pääsin eroon hillittömistä koroista”

6.2.2023

Järjestelylaina voi helpottaa arkea ja tuoda säästöä joka kuukausi. Tuula haki järjestelylainaa Etuan kautta ja pääsi eroon korkeista koroista ja lainanhoitokuluista. Kotimaisen lainavertailuvertailupalvelun Etuan kautta monet suomalaiset ovat löytäneet keinon alentaa omia lainakulujaan. […]


Edullinen muutto- ja sisustuslaina oli helppo ja nopea ratkaisu Hannun tarpeisiin. Lue lisää kokemuksista Etua.fi:stä tästä.

Hannu tarvitsi lainaa muuttoon ja sisustukseen – sai heti lainaa, jonka takaisinmaksu on helppoa

30.1.2023

Helsinkiläinen Hannu tarvitsi nopeasti muutto- ja sisustuslainaa. Hannu löysi Etuan kautta parhaan lainatarjouksen vertaillessaan kulutusluottoja. Edullinen kulutusluotto oli helppo ja nopea ratkaisu rahan tarpeeseen. Arki on täynnä tilanteita, joissa tarvitaan yhtäkkiä ylimääräistä rahaa […]


Copyright © 2023 Etua.fi