Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Factoring ja laskujen myynti – onko niissä mitään järkeä?

22.10.2021
Factoring ja laskujen myynti ovat järjestelyjä, joissa yritys saa rahoitusta myyntisaatavia eli laskuja vastaan.

Factoring ja laskujen myynti ovat järjestelyjä, joissa yritys saa rahoitusta myyntisaatavia eli laskuja vastaan. Lue tästä lisää, mitä factoring ja laskujen myynti tarkoittavat.

Factoring ja laskujen myynti ovat yrityksen maksuvalmiutta parantavia järjestelyjä, joissa myyntisaatavat on mahdollista saada yrityksen tilille ennen laskujen eräpäivää. Näiden suurimpana erona on luottoriskin kantaminen: Factoring-laskutuksessa riski säilyy yrityksellä, kun taas laskujen myynnissä yritys ei ole enää vastuussa laskuista niiden myynnin jälkeen.

Factoringilla voidaan tarkoittaa myös laskujen myymistä, mutta käytännössä myyntisaamisten rahoittaminen on joko myyntisaamisten panttaamista (factoringia) tai myyntisaamisten myymistä (laskujen myyntiä). 

Kummassakin tapauksessa yritys saa pääomaa käyttöönsä ennen kuin asiakas on maksanut laskunsa. Näin asiakkaille voidaan tarjota kilpailukykyisiä maksuaikatauluja ja yrityksen toiminnot pysyvät käynnissä.

Factoring-palvelussa lainaa myönnetään laskuja vastaan

Factoringissa yritys sopii rahoitusyhtiön kanssa palvelusta, jossa lainaa myönnetään yritykselle sen myyntilaskuja vastaan. Factoringissa laskut toimivat lainan vakuutena, ja yritys kantaa vastuun myyntisaatavistaan.

Yleensä yritys tekee rahoitusyhtiön kanssa sopimuksen jatkuvasta factoringista, jolloin kaikki yrityksen laskut siirretään rahoitusyhtiölle korvausta vastaan. Factoringissa yritys saa heti esimerkiksi 80 % laskun summasta ja loput asiakkaan maksun jälkeen. On myös rahoitusyhtiöitä, jotka myöntävät heti 100 % laskun loppusummasta. Factoring-palveluun voi myös kuulua laskujen perintä ja maksujen seuranta, jolloin yritys ulkoistaa myyntireskontran.

Factoringrahoituksen hinnoittelu on rahoitusyhtiökohtainen ja kuluja voi olla esimerkiksi korko, laskukohtainen provisio ja muut palvelumaksut. Korvausta vastaan yritys rahoittaa laskun oman rahoitusyhtiön palvelussa saaden maksusaatavan verran rahaa. Rahoitusyhtiö saa taas lainatun summan takaisin maksun eräpäivänä laskun saajalta.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Laskujen myymisessä yritys myy laskut rahoitusyhtiölle

Laskujen myynti on lähellä factoringia, mutta laskujen myymisessä rahoitusyhtiö ostaa laskut korvausta vastaan. Factoring on usein jatkuva palvelu, mutta laskujen myymisessä yritys voi myydä yhden tai usean laskun aina erikseen.

Rahoitusyhtiö maksaa yritykselle myytävän laskun summan, josta on vähennetty palkkio. Tämän jälkeen laskun myyjäyritys ei ole vastuussa laskusta. Rahoitusyhtiö hoitaa laskuihin liittyvän hallinnoinnin ja lähettää vaadittaessa maksumuistutukset.

Laskujen myynti on factoringia joustavampi tapa saada käyttöpääomaa eikä siinä sitouduta pitkiin sopimuksiin juoksevine kuluineen. Mutta laskujen myynti on usein factoringia kalliimpi vaihtoehto, siirtyyhän luottotappioriski rahoitusyhtiölle.

Factoringin ja laskujen myynnin edut ja haitat

Hyvänä puolena myyntisaamisten rahoittamisessa on, että maksun saa heti eikä yrityksellä sitoudu pääomaa maksusaataviin. Näin asiakkaille voidaan tarjota pidempiä maksuaikatauluja, mikä parantaa yrityksen kilpailukykyä.

Factoringin ja laskujen myynnin etuina yritykselle ovat:
– ennustettavampi kassavirta, parempi maksuvalmius
– resurssien vapautuminen laskujen hallinnoinnista yrityksen ydintoimintoihin
– taseen keveneminen myyntisaatavista, parempi mahdollisuus positiivisen tuloksen tekoon
– kilpailukyvyn paraneminen joustavien maksuaikataulujen vuoksi.

Sekä factoringista että laskujen myynnistä aiheutuu kuluja, ottaahan rahoitusyhtiö provision laskun summasta. Hinnoittelu ja sivukulut vaihtelevat rahoitusyhtiöittäin. Myös rahoitusta hakevan yrityksen tilanne ja rahoitettavat laskut vaikuttavat hinnoitteluun.

Rahoitusyhtiöt eivät myöskään hyväksy kaikkien yritysten laskuja. Edellytyksenä on, että laskun maksajan maksukyky on hyvä, lasku ei ole erääntynyt tai sitä ei ole riitautettu.

Kenelle factoring ja laskujen myynti sopii?

Factoringin sopii etenkin sellaisille yrityksille, joissa tavaroita ja palveluita laskutetaan toimitusten yhteydessä ja joissa maksuajat ovat pitkiä. Tällaisia ovat esimerkiksi alihankkijoina isoille yrityksille toimivat pienemmät rakennusalan yritykset. Ylipäätänsä factoring on varteenotettava vaihtoehto yritykselle, jolla on jatkuvia tilauksia samoilta yrityksiltä.

Jos yrityksen laskutus on satunnaista, voi laskujen myyminen olla factoringia järkevämpi vaihtoehto. Laskujen myynti onkin enemmän lyhytaikainen järjestely tilapäisissä rahoituksen tarpeissa ja tilanteissa, joissa yritys tarvitsee nopeasti käyttöpääomaa.

Yrityslaina vai factoring?

Yritykselle tulee usein tilanteita, joissa menoja on enemmän kuin tuloja. Factoring ja laskujen myynti on yksi keino tasata kassavirtoja, mutta ei sovi kaikkiin tilanteisiin.

Esimerkiksi uusille yrityksille factoring ei ole mahdollista, koska laskutettavaa ei ole vielä kertynyt. Lisäksi jos yritys tarvitsee lainaa suurempiin investoihin, voi yrityslaina olla ainoa vaihtoehto.

Yrityksen rahoitusta pohtiessa onkin hyvä vertailla vaihtoehtoja ja rahoitukseen liittyviä kuluja. Lähtökohtaisesti laskujen myyminen on kalliimpaa kuin laskujen panttaaminen saatavia vastaan, koska laskujen myymisessä luottoriski siirtyy rahoitusyhtiölle. Yrityslainassa taas lainan korko ja muut kulut vaihtelevat luottoyhtiön tekemän kokonaisarvion mukaan.

Paras rahoitusmuoto riippuu rahoitusta hakevasta yrityksestä ja näiden asiakkaista sekä siitä, kuinka jatkuvaa rahoituksen tarve on.

Kilpailuta yrityslaina Etua.fi-palvelussa

Hae vakuudetonta yrityslainaa Etua.fi-palvelun kautta. Palvelussamme voit hakea vakuudetonta yritysluottoa 2000–100 000 euroa.

Avullamme yrityslainan hakeminen on nopeaa ja helppoa, sillä yhdellä hakemuksella pystyt vertailemaan useita eri lainatarjouksia. Näin voit vertailla eri lainavaihtoehtojen korkoja ja muita kuluja ja valita parhaan lainan yrityksellesi.

Kilpailuta vakuudeton yrityslaina tästä!Lue seuraavaksi


laina osakeyhtiölle

Hae edullinen laina osakeyhtiölle netistä

6.6.2022

Laina osakeyhtiölle voi olla vakuudellinen tai vakuudeton. Lainaa ilman vakuuksia voi hakea kätevästi netistä ja lainapäätöksen saa heti. Vakuudetonta lainaa voi hakea niin vanhat kuin uudet osakeyhtiöt vaivattomasti ja nopeasti. Lainan vakuudeksi ei […]


yrityslainan korko

Yrityslainan korko – Näin saat edullisemman lainan

25.5.2022

Yrityslainan korko vaihtelee yrityskohtaisesti. Lue tästä, mitä yrityslainan koroista kannattaa tietää. Yrityslainan korkoon vaikuttaa moni asia, kuten yrityksen taloudellinen tilanne ja tulevaisuuden näkymät. Myös lainan vakuuksilla on merkitystä koron määräytymisessä. Yrityslainoja kannattaa vertailla […]


Yrityslainojen yhdistäminen on palvelu, missä yhdistetään useampi yrityslaina ja osamaksu yhdeksi suuremmaksi lainaksi. Yrityslainojen yhdistämisellä yritys säästää lainanhoitokustannuksia ja pienentää kuukausimenoja.

Yrityslainojen yhdistäminen – yhdistä yrityslainasi ja säästä lainakuluissa

20.5.2022

Yrityslainojen yhdistämisen avulla yrityksesi voi säästää lainakuluissa merkittävän summan. Lue lisää tästä. Yrityslainojen yhdistäminen on palvelu, missä yhdistetään useampi yrityslaina ja osamaksu yhdeksi suuremmaksi lainaksi. Yrityslainojen yhdistämisellä yrityksesi säästää lainanhoitokustannuksia ja pienentää kuukausimenoja. […]


Copyright © 2024 Etua.fi