Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Black Friday 2023: Nämä hinnoitteluun liittyvät asiat sinun tulee tietää

22.11.2023
Nainen shoppailee Black Friday 2023 aikaan ja etsii parhaita alennuksia.

Hintojen vertailu ja hintahistorian seuraaminen pidemmältä ajalta takaa parhaiden alennusten löytämisen.

Tuotteita voi saada hyvällä alennuksella Black Friday 2023 -aikana, mutta kaikki tarjoukset eivät välttämättä ole yhtä hyviä kuin miltä ne aluksi näyttävät.  Hintojen teennäistä nostamista ennen alennusmyyntiä on kuitenkin hillitsemässä uusi kuluttajasuojalaki.

Uuden sääntelyn mukaan kaupan on ilmoitettava alin hinta, jolla tavaraa on markkinoitu alennusta edeltäneiden 30 päivän aikana. Näin kuluttaja pystyy paremmin arvioimaan tuotteen edullisuutta.

Keinotekoista hintojen nostamista hillitään sääntelyllä

Vuoden 2023 alusta lähtien kivi- ja verkkokauppojen alennusmyynneissä on ilmoitettava tuotteen alin hinta 30 päivän ajalta ennen alennusta. Jos markkinointikampanja kestää yhtäjaksoisesti enintään 60 päivää ja alennus kasvaa asteittain, alin hinta on se, jolla tavaraa on markkinoitu ensimmäistä hinnanalennusta edeltäneiden 30 päivän aikana. 

Lisäksi kuluttajien on saatava alennuksissa selkeät tiedot siitä, minä aikana, miten toimien ja millä muilla edellytyksillä he voivat saada tarjotun tuotteen tai muun edun. Kuluttajien on myös voitava luottaa siihen, että tarjousten ehdot, kuten tarjouksen alkamisajankohta, pitävät paikkansa.

Uuden sääntelyn tarkoituksena on estää hintojen teennäistä korottamista juuri ennen alennusmyyntejä, jotta alennusprosentit näyttäisivät suuremmilta. Tavoittteena on myös, että kuluttaja pystyy paremmin arvioimaan alennuksen edullisuutta ja myyjän tuotteiden yleistä hintatasoa.

Hintojen alennusten merkitsemissääntely ei koske EU:n ulkopuolisia verkkokauppoja. Siksi EU:n ulkopuolista maista, kuten Iso-Britanniasta tai Kiinasta ostettaessa, on vielä tärkeäpää vertailla hintoja eikä tuijottaa vain alennusprosentteja. Mutta kaikkien kauppojen hintoja kannattaa vertailla ja hintahistoriaa seurata pidemmältä kuin 30 päivän ajalta parhaiden alennusten löytämiseksi.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Vertaile tuotteiden hintoja

Jo ennen alennusmyynneistä ostoa kannattaa pohtia, mitä todella tarvitsee ja vertailla tuotteiden ja eri kauppojen lähtöhintoja. Hinnoissa on hyvä huomioida lopullinen myyntihinta eikä katsoa vain alennusprosenttia.

Hintojen pumppausta koskevasta sääntelystä huolimatta kauppiaat ovat voineet nostaa hintoja jo aiemmin, jotta alennusprosentit olisivat nyt suuremmat. Lisäksi kaikki kauppiaat eivät ilmoita alinta hintaa edeltävältä 30 päivältä tai ilmoitettu alin hinta ei ole todenmukainen.

Ostoksilla kannattaakin olla tarkkana ja tarkistaa, onko hinta todella poikkeuksellisen hyvä juuri alennuspäivänä. Yksittäisiä tuotteita voi saada oikeastikin korkealla alennuksella.

Ole tarkkana verkkokaupoilla

Netistä ostettaessa on tärkeää varmistaa, että asioi luotettavan verkkokaupan kanssa.  Erityisesti on syytä olla varovainen tuntemattomien, pienempien verkkokauppojen kohdalla.

Ennen henkilökohtaisten tietojen syöttämistä, varmista suojattu nettiyhteys. Myös kaupan yhteystiedot (yrityksen nimi, maa, katuosoite, sähköpostiosoite, puhelinnumero) ja kuluttajien kokemukset netin keskustelupalstoilta kannattaa tarkistaa.

Lue lisää turvallisesta verkko-ostamisesta tästä:  Turvallinen verkko-ostaminen – neuvot verkkokaupassa asioimiseen | Etua.fi

Muista tullit ja verot

Ulkomaisista nettikaupoista ostettaessa tullien ja verojen määrä voivat tehdä ostoksesta luultua kalliimman. Nykyään kaikki Euroopan unionin ulkopuolelta tulevat tavarat täytyy tullata ja niistä pitää maksaa arvonlisävero. Arvonlisävero on yleensä 24 prosenttia paketin arvosta ja kuljetuskustannuksista.

Siksi kannattaa aina tarkistaa, mistä maasta tuote lähetetään. EU:n alueelta tavaraa tilatessa ei tarvitse huolehtia ylimääräisistä tulli- ja alv-maksuista, mutta EU:n ulkopuolelta kyllä.

Tarkista tuotteen palautusoikeus

Myös sopimusehdot ja tuotteen palautus kannattaa varmistaa ennen ostopäätöstä. Palautusoikeus vaihtelee maittain. Suomessa verkkokauppaoston voi peruuttaa ja tavaran palauttaa 14 päivän ajan, EU-alueella vähintään 7 työpäivän ajan. 

Etämyynnin palautusoikeus koskee myös alennuksella myytäviä tuotteita. Kaikkia tavaroita peruuttamisoikeus ei kuitenkaan koske. Esimerkiksi personoituja tuotteita ei voi palauttaa. Myöskään liikkeessä tehtyä virheetöntä kauppaa ei voi purkaa ilman myyjän suostumusta.

Vertaile luoton ja osamaksun hintaa

Maksutavoista paras on, jos pystyy maksamaan kerralla, etukäteen säästetyillä rahoilla. Tämä ei ole kuitenkaan aina mahdollista, esimerkiksi kalliimpien kodinkoneiden kohdalla. Jos päätyy maksamaan luotolla, on hyvä tarkistaa sopimuksen korot, kulut ja muut ehdot.

Moni kauppa voi mainostaa korotonta osamaksua, mutta usein niihin liittyy piilokuluja kuten käsittelymaksuja, ja koroton maksuaika on voimassa vain tietyn ajan. Osamaksussa kannattaakin huomioida sen todellinen vuosikorko, joka kertoo tuotteen todellisen hinnan. Myös luottokortti voi olla kallis tapa maksaa ostos, varsinkin jos luottokortin saldoa ei maksa heti pois.

Jos tarvitset rahoitusta isoja hankintoja varten, kannattaa pyytää lainatarjous jo ennakkoon. Saadun lainatarjouksen ehtoja voi verrata osamaksun tai luottokorttimaksun ehtoihin. Kilpailutettu kulutusluotto voi olla kokonaiskustannuksiltaan halvempi kuin luottokortin tai kauppojen tarjoamien osamaksujen lainakulut.


Lue lisää: Luottokortti, osamaksu vai laina – katso vertailu maksutavoista | Etua.fi

Lainan kilpailutus on helppoa, eikä se vie aikaa yhtään sen enempää kuin itse lainan hakeminenkaan. Lainapäätöksen saa heti hakemuksen lähettämisen jälkeen ja lainan 1-2 päivässä lainan hyväksymisestä.

Netissä toimiva Etuan lainavertailupalvelu auttaa vertaamaan useiden eri lainayhtiöiden tarjouksia yhdellä lainahakemuksella. Hakemus on ilmainen eikä saatu lainatarjous velvoita nostamaan lainaa.

Etua.fi -lainapalvelun tavoitteena on helpottaa kuluttajan arkipäivää kodin raha-asioissa. Palvelussa voit kilpailuttaa kulutusluotot, remonttilainat, matkalainat, lainat ilman vakuuksia ja asuntolainat ilmaiseksi.

Lähde: Alennus- ja edullisuusilmaisut markkinoinnissa – kilpailu- ja kuluttajavirasto (kkv.fi).

Lue seuraavaksi


Löydä osinkokalenterista kaikki Helsingin pörssissä listattujen osakkeiden osingot vuodelle 2024.

Osinkokalenteri

20.5.2024

Katso osinkokalenterista Helsingin pörssissä listattujen osakkeiden osingot vuodelle 2024. Näet mm. osingonmaksupäivät ja tuottoprosentit.


Verovähennykset kannattaa tarkistaa veroilmoituksesta ja hyödyntää ainakin yleisimmät verovähennykset.

Verovähennykset vuodelta 2023 – näitä kuluja voit vähentää verotuksessa

26.4.2024

Nyt on aika tarkistaa viime vuoden veroilmoituksen tiedot ja verovähennykset. Lue tästä, mitä kuluja voit vähentää verotuksessa. Viime vuoden esitäytetyistä veroilmoituksista kannattaa tarkistaa tulo- ja vähennystiedot. Esitäytetyssä veroilmoituksessa on laskettu verotuksen lopputulos niillä […]


Selvitys: Näissä kaupungeissa saat auton nopeiten huoltoon

15.4.2024

Etua Oy selvitti yhteistyössä AutoJerryn kanssa, kuinka nopeasti autolle saa huoltoaikoja vuoden eri kuukausina ja kuinka kauan huoltoaikojen saaminen kestää Suomen suurimmissa kaupungeissa.


Copyright © 2024 Etua.fi