Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 010 665 5800 | arkisin klo 10–15 | asiakaspalvelu@etua.fi

Asuntokaupassa uusi ilmiö – selvitä vuokratontin omistaja ennen kauppoja

19.10.2018

Vuokratontti tai taloyhtiön oma tonttiSuomen asuntomarkkinoille on tullut uusi ilmiö, kun yhä useampi rakennus rakennetaan tonttirahaston omistamalle tontille. Tonttien eriyttäminen vaikeuttaa ostajien mahdollisuuksia arvioida asunnon todellista hintaa ja asumiskustannusten nousua tulevaisuudessa. Asuntokauppoja tehdessä onkin hyvä olla tarkkana ja huomioida asunnon hinnan lisäksi taloyhtiölaina ja mahdollinen tonttivelka.

Rakennuslehden selvityksen mukaan asunto-osakeyhtiön tontti on yhä useammin erotettu omaksi kokonaisuudekseen ja myyty rahastolle. Ostaja maksaa asuntokohtaisesta tonttiosuudesta rahastolle vuokraa, mikäli ei lunasta osuuttaan.

Tonttirahastot ovat erityisesti pääkaupunkiseudun ilmiö. Esimerkiksi Vantaalla rahastot omistavat yli kolmasosan viime aikoina myyntiin tulleiden gryndiasuntojen tonteista. Menettelyä käytetään myös muualla Suomessa, esimerkiksi Turussa, Järvenpäässä, Tampereella ja Oulussa.

Huomioi vuokratontin kustannukset

Vuokratontti alentaa asunnon ostohintaa, mutta aiheuttaa tulevaisuudessa lisäkustannuksia. Yleensä vuokratontti kallistuu elinkustannusindeksin tahdissa, mutta hintaa voidaan korottaa myös vakiokorotuksilla.

Asuntokauppoja tehdessä onkin hyvä olla tarkkana ja huomioida asunnon hinnan lisäksi taloyhtiölaina ja mahdollinen tonttivelka. Hintavertailuja kuitenkin vaikeuttaa se, että osassa taloyhtiöitä vain osa tontista on rahaston omistuksessa.

Vuokratonteista kerrotaan epäselvästi

Rakennuslehden selvityksen mukaan vuokratontista ja kustannuksista kerrotaan asuntoilmoituksissa puutteellisesti. Erityisen kehnosti annetaan tietoja ennakkomarkkinoinnissa olevista asunnoista. Asunnon ostajalle suureksi avuksi onkin ammattitaitoinen myyjä ja isännöitsijä.

Rakennuslehden laskelmien mukaan taloyhtiöt maksavat sijoittajille keskimäärin 5 prosentin tuntumassa olevaa tuottoa tonttiin sitoutuneelle pääomalle. Se on yli viisi kertaa kalliimpaa rahaa kuin tyypillinen taloyhtiön pankista ottama laina tällä hetkellä.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-19%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Rahan hinnan näkökulmasta taloyhtiön kannattaa lunastaa tontti itselleen. Tähän tarvittavan rahoituksen hankkimista voi vaikeuttaa, jos yhtiölaina on ennestään iso. Lisäksi osassa kohteita taloyhtiö voi lunastaa itselleen tontin, mutta toisissa kohteissa tätä lunastusoikeutta ei ole.

Selvitä asunto-osakeyhtiön vuokratontista ennen ostopäätöstä:

– Kuinka kauan vuokrasopimus on vielä voimassa?
– Millaiset ovat vuokrasopimuksen ehdot?
– Minkä mukaan vuokratarkistuksia tehdään?
– Liittyykö tonttivuokrasopimukseen asunto-osakeyhtiön osakkeiden jälleenmyynnissä hintarajoituksia?
– Mistä huoneistokohtainen vastike koostuu ja mikä siinä on tontin osuus?
– Onko tonttiin lunastusmahdollisuutta? Millaisin ehdoin se on mahdollista lunastaa?
– Miten lunastuksen hinta määräytyy?
– Onko tontin omistaja luotettava taho?

Onko asuntolaina-asiat ajankohtaisia? Kilpailuta uusi tai vanha asuntolainasi maksutta tästä.

Lähde:  Rakennuslehti, YIT

Lue seuraavaksi


Lainan kilpailutus Etuan avulla auttoi Sannaa saamaan 20 000 euron lainan, kun tavallinen pankki ei myöntänyt.

Sanna sai 20 000 euron lainan ulkomaan asuntoon Etuan avulla: ”Tavallinen pankki ei myöntänyt lainaa”

15.5.2024

Uudellamaalla asuva 29-vuotias Sanna päätti puolisonsa kanssa hankkia vapaa-ajan asunnon ulkomailta. Kun täydellinen kohde löytyi, he hakivat pankista 20 000 euron lainaa asunnon panttia varten. Tavallinen pankki ei kuitenkaan myöntänyt lainaa, joten Sanna […]


Ylimääräinen lainanlyhennys – milloin se kannattaa? 

15.5.2024

Ylimääräinen lainanlyhennys on ylimääräinen maksusuoritus, joka kohdistetaan lainan pääomaan sovitun kuukausierän lisäksi.


Selvitys: Näissä kaupungeissa saat auton nopeiten huoltoon

15.4.2024

Etua Oy selvitti yhteistyössä AutoJerryn kanssa, kuinka nopeasti autolle saa huoltoaikoja vuoden eri kuukausina ja kuinka kauan huoltoaikojen saaminen kestää Suomen suurimmissa kaupungeissa.


Copyright © 2024 Etua.fi