Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Asuntokaupassa uusi ilmiö – selvitä vuokratontin omistaja ennen kauppoja

19.10.2018

Vuokratontti tai taloyhtiön oma tonttiSuomen asuntomarkkinoille on tullut uusi ilmiö, kun yhä useampi rakennus rakennetaan tonttirahaston omistamalle tontille. Tonttien eriyttäminen vaikeuttaa ostajien mahdollisuuksia arvioida asunnon todellista hintaa ja asumiskustannusten nousua tulevaisuudessa. Asuntokauppoja tehdessä onkin hyvä olla tarkkana ja huomioida asunnon hinnan lisäksi taloyhtiölaina ja mahdollinen tonttivelka.

Rakennuslehden selvityksen mukaan asunto-osakeyhtiön tontti on yhä useammin erotettu omaksi kokonaisuudekseen ja myyty rahastolle. Ostaja maksaa asuntokohtaisesta tonttiosuudesta rahastolle vuokraa, mikäli ei lunasta osuuttaan.

Tonttirahastot ovat erityisesti pääkaupunkiseudun ilmiö. Esimerkiksi Vantaalla rahastot omistavat yli kolmasosan viime aikoina myyntiin tulleiden gryndiasuntojen tonteista. Menettelyä käytetään myös muualla Suomessa, esimerkiksi Turussa, Järvenpäässä, Tampereella ja Oulussa.

Huomioi vuokratontin kustannukset

Vuokratontti alentaa asunnon ostohintaa, mutta aiheuttaa tulevaisuudessa lisäkustannuksia. Yleensä vuokratontti kallistuu elinkustannusindeksin tahdissa, mutta hintaa voidaan korottaa myös vakiokorotuksilla.

Asuntokauppoja tehdessä onkin hyvä olla tarkkana ja huomioida asunnon hinnan lisäksi taloyhtiölaina ja mahdollinen tonttivelka. Hintavertailuja kuitenkin vaikeuttaa se, että osassa taloyhtiöitä vain osa tontista on rahaston omistuksessa.

Vuokratonteista kerrotaan epäselvästi

Rakennuslehden selvityksen mukaan vuokratontista ja kustannuksista kerrotaan asuntoilmoituksissa puutteellisesti. Erityisen kehnosti annetaan tietoja ennakkomarkkinoinnissa olevista asunnoista. Asunnon ostajalle suureksi avuksi onkin ammattitaitoinen myyjä ja isännöitsijä.

Rakennuslehden laskelmien mukaan taloyhtiöt maksavat sijoittajille keskimäärin 5 prosentin tuntumassa olevaa tuottoa tonttiin sitoutuneelle pääomalle. Se on yli viisi kertaa kalliimpaa rahaa kuin tyypillinen taloyhtiön pankista ottama laina tällä hetkellä.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Rahan hinnan näkökulmasta taloyhtiön kannattaa lunastaa tontti itselleen. Tähän tarvittavan rahoituksen hankkimista voi vaikeuttaa, jos yhtiölaina on ennestään iso. Lisäksi osassa kohteita taloyhtiö voi lunastaa itselleen tontin, mutta toisissa kohteissa tätä lunastusoikeutta ei ole.

Selvitä asunto-osakeyhtiön vuokratontista ennen ostopäätöstä:

– Kuinka kauan vuokrasopimus on vielä voimassa?
– Millaiset ovat vuokrasopimuksen ehdot?
– Minkä mukaan vuokratarkistuksia tehdään?
– Liittyykö tonttivuokrasopimukseen asunto-osakeyhtiön osakkeiden jälleenmyynnissä hintarajoituksia?
– Mistä huoneistokohtainen vastike koostuu ja mikä siinä on tontin osuus?
– Onko tonttiin lunastusmahdollisuutta? Millaisin ehdoin se on mahdollista lunastaa?
– Miten lunastuksen hinta määräytyy?
– Onko tontin omistaja luotettava taho?

Onko asuntolaina-asiat ajankohtaisia? Kilpailuta uusi tai vanha asuntolainasi maksutta tästä.

Lähde:  Rakennuslehti, YIT

Lue seuraavaksi


Lainan siirto toiseen pankkiin tarkoittaa nykyisen lainan vaihtamista vanhasta pankista uuteen.

Lainan siirto toiseen pankkiin

1.3.2023

Lainan siirto toiseen pankkiin voi kuulostaa vaivalloiselta, mutta se on yksinkertaisempaa kuin luuletkaan, onpa kyse sitten kulutusluottojen tai asuntolainan siirrosta.  Lue tästä lisää, mistä lainan siirrosta on oikein kyse. Lainan siirto tulee kyseeseen, […]


Järjestelylaina voi helpottaa arkea ja tuoda säästöä joka kuukausi.

Tuula haki järjestelylainaa ja yllättyi palvelun vaivattomuudesta – “Pääsin eroon hillittömistä koroista”

6.2.2023

Järjestelylaina voi helpottaa arkea ja tuoda säästöä joka kuukausi. Tuula haki järjestelylainaa Etuan kautta ja pääsi eroon korkeista koroista ja lainanhoitokuluista. Kotimaisen lainavertailuvertailupalvelun Etuan kautta monet suomalaiset ovat löytäneet keinon alentaa omia lainakulujaan. […]


Edullinen muutto- ja sisustuslaina oli helppo ja nopea ratkaisu Hannun tarpeisiin. Lue lisää kokemuksista Etua.fi:stä tästä.

Hannu tarvitsi lainaa muuttoon ja sisustukseen – sai heti lainaa, jonka takaisinmaksu on helppoa

30.1.2023

Helsinkiläinen Hannu tarvitsi nopeasti muutto- ja sisustuslainaa. Hannu löysi Etuan kautta parhaan lainatarjouksen vertaillessaan kulutusluottoja. Edullinen kulutusluotto oli helppo ja nopea ratkaisu rahan tarpeeseen. Arki on täynnä tilanteita, joissa tarvitaan yhtäkkiä ylimääräistä rahaa […]


Copyright © 2023 Etua.fi