Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Asunnonostaja, huomioi nämä asiat ensi vuonna

13.12.2018

Asunnonostajan kannattaa tinkiä asuntokauppoja tehdessäKauppalehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan asuntojen hinnoissa on ensi vuonna neuvotteluvaraa. Asiantuntijoiden neuvo asunnonostajalle onkin yksinkertainen: ”Tingi, tingi, tingi.”

Uusia osakeasuntoja ennustetaan ensi vuonna valmistuvan kymmenen prosenttia enemmän kuin tänä vuonna. Asuntoja on siksi myynnissä enemmän kuin koskaan. Vuonna 2019 voikin olla tilanne, että markkinoilla on yhtä aikaa myynnissä paljon uusia ja vähän käytettyjä asuntoja. Tällöin asunnonostajalle voi  tarjoutua hyviä tinkimisen paikkoja.

Samaan aikaan asuntosijoittamisen kuumin suhdanne on ohi. Asuntosijoittajat joko myyvät asuntojaan tai odottavat.

Ennen ostopäätöstä asunnonostajan on hyvä tarkistaa, ketkä taloyhtiössä omistavat asuntoja. Erityisesti tämä koskee uusia kohteita. Jos taloyhtiössä asunnon omistajina on paljon sijoittajia tai asuntorahastoja, kannattaa asunnonostajan olla tarkkana.

Sijoittajavetoisten asunto-osakeyhtiöiden lainojen hinnat ovat asukasomistajavetoisten yhtiöiden remonttilainoja korkeammat. Mitä enemmän sijoittajia on omistajina, sitä korkeampi on lainan marginaali. Pankki voi myös muuttaa taloyhtiölainan ehtoja eri tavalla kuin se pystyy muuttamaan yksityisen henkilön asuntolainan ehtoja.

Taloyhtiölainoissa yleistynyt lyhennysvapaa lisää myös riskiä. Kun lyhennysvapaa loppuu, rahoitusvastikkeeseen voi tulla iso korotus. Jos asuntosijoittajat eivät ole tähän varautuneet, sijoitusvetoisesta taloyhtiöstä voi tulla kerralla myyntiin useita asuntoja. Tämä heijastuu myyntiaikoihin ja hintoihin.

Uutena riskinä on tonttirahastot. Nykyään yhä useampi rakennus nousee tonttirahaston omistamalle tontille. Asunnonostajan kannattaakin lukea tontinvuokrasopimus ennen ostopäätöstä.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Asunnonostajan näkökulmasta hyvää on, että lainojen korot pysyvät matalalla. Vaikka Euroopan keskuspankki alkaa normalisoida rahapolitiikkaa, korkojen nousun ennakoidaan olevan maltillista.

Viitekorkona käytetty vuoden euribor on edelleen miinuksella. Ensi vuonna se saattaa nousta nollan tuntumaan.

Moni ennustelaitos on laskenut arvioitaan Suomen talouden ensi vuoden kasvusta. Esimerkiksi Aktia laski ennustettaan Suomen ensi vuoden kasvusta 1,8 prosenttiin, kun aiemmin pankki arvioi kasvuluvuksi 2,2 prosenttia. Korkojen nousu saattaa siirtyä entistä pidemmälle.

Harkitsetko asuntolainaa? Hae uutta asuntolainaa tai kilpailuta nykyisen lainasi marginaali Etuan ilmaisen asuntolainapalvelun avulla tästä.

Lähde: Kauppalehti

Lue seuraavaksi


Lainan siirto toiseen pankkiin tarkoittaa nykyisen lainan vaihtamista vanhasta pankista uuteen.

Lainan siirto toiseen pankkiin

1.3.2023

Lainan siirto toiseen pankkiin voi kuulostaa vaivalloiselta, mutta se on yksinkertaisempaa kuin luuletkaan, onpa kyse sitten kulutusluottojen tai asuntolainan siirrosta.  Lue tästä lisää, mistä lainan siirrosta on oikein kyse. Lainan siirto tulee kyseeseen, […]


Järjestelylaina voi helpottaa arkea ja tuoda säästöä joka kuukausi.

Tuula haki järjestelylainaa ja yllättyi palvelun vaivattomuudesta – “Pääsin eroon hillittömistä koroista”

6.2.2023

Järjestelylaina voi helpottaa arkea ja tuoda säästöä joka kuukausi. Tuula haki järjestelylainaa Etuan kautta ja pääsi eroon korkeista koroista ja lainanhoitokuluista. Kotimaisen lainavertailuvertailupalvelun Etuan kautta monet suomalaiset ovat löytäneet keinon alentaa omia lainakulujaan. […]


Edullinen muutto- ja sisustuslaina oli helppo ja nopea ratkaisu Hannun tarpeisiin. Lue lisää kokemuksista Etua.fi:stä tästä.

Hannu tarvitsi lainaa muuttoon ja sisustukseen – sai heti lainaa, jonka takaisinmaksu on helppoa

30.1.2023

Helsinkiläinen Hannu tarvitsi nopeasti muutto- ja sisustuslainaa. Hannu löysi Etuan kautta parhaan lainatarjouksen vertaillessaan kulutusluottoja. Edullinen kulutusluotto oli helppo ja nopea ratkaisu rahan tarpeeseen. Arki on täynnä tilanteita, joissa tarvitaan yhtäkkiä ylimääräistä rahaa […]


Copyright © 2023 Etua.fi