Etua on vuonna 2008 perustettu Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys. Suomen ensimmäinen lainavertailuyritys.
Asiakaspalvelu: 09 2316 3611 | arkisin klo 9–16 | asiakaspalvelu@etua.fi

Asunnonostaja, huomioi nämä asiat ensi vuonna

13.12.2018

Asunnonostajan kannattaa tinkiä asuntokauppoja tehdessäKauppalehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan asuntojen hinnoissa on ensi vuonna neuvotteluvaraa. Asiantuntijoiden neuvo asunnonostajalle onkin yksinkertainen: ”Tingi, tingi, tingi.”

Uusia osakeasuntoja ennustetaan ensi vuonna valmistuvan kymmenen prosenttia enemmän kuin tänä vuonna. Asuntoja on siksi myynnissä enemmän kuin koskaan. Vuonna 2019 voikin olla tilanne, että markkinoilla on yhtä aikaa myynnissä paljon uusia ja vähän käytettyjä asuntoja. Tällöin asunnonostajalle voi  tarjoutua hyviä tinkimisen paikkoja.

Samaan aikaan asuntosijoittamisen kuumin suhdanne on ohi. Asuntosijoittajat joko myyvät asuntojaan tai odottavat.

Ennen ostopäätöstä asunnonostajan on hyvä tarkistaa, ketkä taloyhtiössä omistavat asuntoja. Erityisesti tämä koskee uusia kohteita. Jos taloyhtiössä asunnon omistajina on paljon sijoittajia tai asuntorahastoja, kannattaa asunnonostajan olla tarkkana.

Sijoittajavetoisten asunto-osakeyhtiöiden lainojen hinnat ovat asukasomistajavetoisten yhtiöiden remonttilainoja korkeammat. Mitä enemmän sijoittajia on omistajina, sitä korkeampi on lainan marginaali. Pankki voi myös muuttaa taloyhtiölainan ehtoja eri tavalla kuin se pystyy muuttamaan yksityisen henkilön asuntolainan ehtoja.

Taloyhtiölainoissa yleistynyt lyhennysvapaa lisää myös riskiä. Kun lyhennysvapaa loppuu, rahoitusvastikkeeseen voi tulla iso korotus. Jos asuntosijoittajat eivät ole tähän varautuneet, sijoitusvetoisesta taloyhtiöstä voi tulla kerralla myyntiin useita asuntoja. Tämä heijastuu myyntiaikoihin ja hintoihin.

Uutena riskinä on tonttirahastot. Nykyään yhä useampi rakennus nousee tonttirahaston omistamalle tontille. Asunnonostajan kannattaakin lukea tontinvuokrasopimus ennen ostopäätöstä.

vuotta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Esimerkki: 15 000 € laina, nimelliskorko 6,99 %, todellinen vuosikorko 7,9 %, laina-aika on 10 vuotta (sis. avausmaksu 0 € ja tilinhoitomaksu 5 €/kk), tällöin lainan kokonaiskulut on 21 490,8 €. Tarjottava nimelliskorko vaihtele välillä 4,68%-20%, laina-aika 1-18 vuotta ja summa 500 – 60 000 €. Tarkat tiedot esitetään lainatarjouksessa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

vuotta
Marginaali:
302 €
Arvioitu kuukausierä
(annuiteetti)

Asuntolainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainaneuvottelujen yhteydessä pankissa.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

kuukautta
302 €
Arvioitu kuukausierä

Lainalaskurin laskelmat ovat suuntaa-antavia, korko 15%. Tarkan laskelman ja lainaehdot saat lainatarjouksista.

Ilmainen
Et sitoudu mihinkään
Lainapäätös minuuteissa

Hakijan perustiedot

Asunnonostajan näkökulmasta hyvää on, että lainojen korot pysyvät matalalla. Vaikka Euroopan keskuspankki alkaa normalisoida rahapolitiikkaa, korkojen nousun ennakoidaan olevan maltillista.

Viitekorkona käytetty vuoden euribor on edelleen miinuksella. Ensi vuonna se saattaa nousta nollan tuntumaan.

Moni ennustelaitos on laskenut arvioitaan Suomen talouden ensi vuoden kasvusta. Esimerkiksi Aktia laski ennustettaan Suomen ensi vuoden kasvusta 1,8 prosenttiin, kun aiemmin pankki arvioi kasvuluvuksi 2,2 prosenttia. Korkojen nousu saattaa siirtyä entistä pidemmälle.

Harkitsetko asuntolainaa? Hae uutta asuntolainaa tai kilpailuta nykyisen lainasi marginaali Etuan ilmaisen asuntolainapalvelun avulla tästä.

Lähde: Kauppalehti

Lue seuraavaksi


Lainavertailu näyttää, mistä löytyy kulutusluotto tai yhdistelylaina

Kasaantuvatko laskut? Lainavertailu näyttää, mistä löytyy laina edullisella korolla.

24.1.2023

Loppuvuoden menot ovat nakertaneet monen rahapussiin ison loven, ja vuoden alussa kerääntyy paljon laskuja. Yhdistelylainasta tai kulutusluotosta on hyötyä, kun tarvitset apua välttämättömien menojen kanssa. Lainavertailun avulla löydät lainan nopeasti. Monen huolenaiheena on […]


Asuntolainojen marginaalit ovat nousemaan päin, mutta pankki tekee aina asiakaskohtaisen tarjouksen.

Asuntolainat kallistumassa – tällaisia asuntolainojen marginaaleja pankit tarjoavat pääkaupunkiseudulla

13.1.2023

Asuntolainojen marginaalit ovat vielä matalalla, jos vertaa nykyistä tilannetta vaikkapa viisi vuotta sitten vallinneeseen. Rahoitusmarkkinat ovat kuitenkin kiristymässä, mikä tarkoittaa hintapainetta myös asuntolainoihin. Kauppalehden (2.1.23) mukaan asuntolainojen marginaaleissa on tänä vuonna nousupainetta. Asuntoluototukseen […]


Lainan kilpailutus kannattaa

Lainan kilpailutus säästää selvää rahaa

5.3.2021

Lainan kilpailutus kannattaa. Pienikin ero lainakuluissa voi säästää pitkän pennin. Auton korjaus, kodin remontti, kodinkone tai muu isompi hankinta tulee usein rahoitettua luottokortilla, osamaksulla tai muulla kaupan tarjoamalla rahoituksella. Lainarahoitus voi kuitenkin tulla […]


Copyright © 2023 Etua.fi