Vakuudellinen vai vakuudeton yrityslaina – kenelle vakuudeton yrityslaina sopii?

|
Vakuudetonta yrityslainaa voi saada myös aloittava yritys yllättäviin kuluihin.

Vakuudeton yrityslaina sopii kaikenkokoisten yritysten investointeihin, toiminnan kehittämiseen ja laajentamiseen. Koska vakuudettomaan yritysluottoon ei vaadita reaalivakuuksia, on sitä mahdollista saada nopeasti myös yllättäviin kuluihin.

Yritys tarvitsee usein lisärahoitusta käyttöpääomaksi sekä liiketoiminnan laajentamista ja kehittämistä varten. Yrityksen rahoitukseen on tarjolla niin vakuudellista kuin vakuudetonta yrityslainaa.

Vakuudetonta yritysluottoa voi saada myös uudet yritykset, joilla ei ole pitkää toimintahistoriaa. Vakuudellisessa yrityslainassa pankit yleensä edellyttävät, että yritys on ollut toiminnassa jo jonkin aikaa ja ainakin yksi tilinpäätös tehty.

Vakuudellinen yrityslaina myönnetään taloudellisesti kannattaville yrityksille

Vakuudellisen yrityslainan myöntämisen edellytyksenä on, että yrityksen taloudellinen tilanne ja kasvunäkymät ovat hyviä. Lisäksi pankin yrityslainaan tarvitaan vakuuksia, jos odotetusta kasvusta huolimatta yritys joutuu maksuvaikeuksiin eikä pysty maksamaan lainaa takaisin.

Vakuudellisen yrityslainan panttina voivat olla reaalivakuudet, eli jokin rahanarvoinen omaisuus, kuten yrityksen tai yrittäjän omaisuus. Vakuutena voi olla myös henkilötakaus tai esimerkiksi valtion erityisrahoittaja Finnveran antama takaus.

Koska vakuudellisessa yritysluotossa täytyy pankille osoittaa niin yrityksen kannattavuus kuin vakuuksien arvo, ei yrityslainan saaminen pankilta ole välttämättä helppoa eikä nopeaa. Toisaalta vakuudellisen yrityslainan kulut ovat vakuuksien vuoksi alhaisemmat kuin vakuudettomassa yrityslainassa.

Yleisimmät yrityslainan vakuudet ovat reaalivakuuksia

Yleisimmät yrityslainan vakuudet ovat reaalivakuuksia. Tällöin yritysluoton vakuudeksi pantataan yrityksen tai yrittäjän rahanarvoista fyysistä omaisuutta, kuten kiinteistöjä, irtaimistoja, asuntoja tai sijoituksia.  

Pankki voi hyväksyä yrityslainan vakuudeksi esimerkiksi

-yrityksen irtaimiston kuten koneet ja kalustot

-liiketilan tai teollisuuskiinteistön

-asunnon tai kesämökin

-osakkeita ja rahastoja

-metsää.

Yrityslainalle asetettavien vakuuksien arvot vaihtelevat pankeittain. Pankit ovat usein varovaisua vakuuksien arvon laskemisessa, ja esimerkiksi asunnon vakuusarvo on n. 70 %, arvopapereiden n. 60 % ja kiinteistöjen alle 70 % markkina-arvosta.

Vakuudeton yrityslaina mahdollistaa yrityksen toiminnan yllättävissäkin tilanteissa

Vakuudettomassa yrityslainassa rahoitusyhtiöt eivät edellytä omaisuutta tai ulkopuolista takaajaa lainan myöntämiseksi. Koska vakuudettomassa yritysluotossa ei arvioida omaisuuden vakuusarvoja eikä edellytetä pitkää toimintahistoriaa, on myös aloittavan yrityksen mahdollista saada lainaa nopeasti ja vaivattomasti odottamattomiinkin yrityksen kuluihin.

Vakuudetonta yrityslainaa hyödynnetään yrityksen moninaisissa rahoitustarpeissa, oli sitten kyse yrityksen päivittäisestä toiminnasta tai sen kehittämisestä. Vakuudetonta yritysluottoa haetaan muun muassa käyttöpääomaksi, uusiin laitteisiin, tilojen uusimiseen ja laajentamiseen sekä työntekijöiden palkkaamiseen. Vakuudeton laina voi tulla myös kyseeseen tilanteissa, missä reaalivakuuksia ei haluta käyttää.

Kaikenkokoiset yritykset voivat saada lainaa ilman vakuuksia. Yritysmuodolla, toimialalla, iällä tai sijainnilla ei ole myöskään merkitystä lainan saannissa, kunhan on kaupparekisteriin merkitty suomalainen yritys ja hakijan luottotiedot ovat kunnossa.

Vakuudettoman yrityslainan kulut ovat vakuudellista yrityslainaa korkeammat, koska omaisuutta ei ole lainan takaisinmaksun takeena. Vakuudettomalla yrityslainalla paikataankin lähinnä yrityksen lyhytaikaisia, enintään 1–2 vuoden rahoitustarpeita.

Miten yrityslaina ilman vakuuksia toimii?

Yrityslainaa ilman vakuuksia voivat hakea kaikki suomalaiset yritykset.  Vaikka lainaan ei tarvita vakuuksia, tulee lainalla olla yksi tai useampi takaaja lainasummasta riippuen. Alle 20 000 euron lainoissa riittää yksi takaaja, kun taas yli 20 000 euron lainoissa edellytetään kaksi takaajaa.

Lainahakemuksessa kysytään tiedot lainan käyttötarkoituksesta, sen takaajista sekä itse yrityksestä. Haettu lainasumma kannattaa suhteuttaa realistisesti yrityksen tarpeen ja takaisinmaksukyvyn mukaan. Yrityksellä tulisi myös olla takaisinmaksusuunnitelma lainaa varten.

Lainahakemuksen lähettämisen jälkeen hakemus käsitellään välittömästi. Rahoitusyhtiö laskee yrityskohtaisen lainatarjouksen ja vastauksen saa yhdessä arkipäivässä. Tarjouksen hyväksymisen jälkeen yritys voi saada lainan tililleen samana päivänä tai viimeistään 1-2 pankkipäivän kuluessa.

Hae vakuudetonta yrityslainaa Etua.fi-palvelun kautta

Edullinen yrityslaina löytyy kilpailuttamalla lainat, jolloin voi vertailla eri rahoitusyhtiöiden tarjoamia vaihtoehtoja. Etuan sivuilla vakuudettoman yrityslainan kilpailutus on tehty helpoksi, joten voit hakea lainaa missä ja milloin vain.

Palvelussamme voit hakea vakuudetonta yritysluottoa 2000–100 000 euroa. Avullamme yrityslainan hakeminen on nopeaa, sillä yhdellä hakemuksella pystyt vertailemaan useita eri lainatarjouksia. Näin löydät juuri yrityksesi tarpeisiin vastaavan lainan parhailla mahdollisilla ehdoilla.

Lainatarjouksien pyytäminen Etuan kautta on ilmaista eikä siihen sisälly mitään riskejä, sillä lainahakemuksen täyttäminen ei sido sinua nostamaan lainaa. Lainatarjoukset saatuasi voit vertailla eri lainavaihtoehtojen korkoja ja muita kuluja ja valita parhaan lainan yrityksellesi.

Kilpailuta vakuudeton yrityslaina tästä. Muista myös kokeilla yrityslainalaskuria!