Miten opettaa lapselle järkevää rahankäyttöä?

|

Lapsen rahankäytön opetus tapahtuu monin tavoinRahankäytön opettaminen lapselle on tärkeää, koska samalla kasvatetaan taloudelliselta käyttäytymiseltään järkeviä kuluttajia.

Miten sitten opettaa lapselle rahankäyttöä? Perusteet talouden hallintaan opitaan kotoa. Siksi on tärkeää, että kotona puhutaan rahasta rakentavasti jo varhain.

Puhu lapselle rahasta

Lapset oppivat ymmärtämään rahan merkityksen vaiheittain. Rahan taju kehittyy yksilöllisesti ja sykäyksittäin. Lapsilla voi olla kovinkin erilaisia käsityksiä rahasta iästä riippumatta.

Raha-asioista voi puhua pienillekin lapsille, sillä jo pienet lapset ovat mainonnan kohteina ja vertailevat leluja ja lahjoja keskenään. Lapselle voi selvittää, mistä rahaa tulee, mihin sitä menee ja että rahaa on rajattu määrä.

Lapselle voi myös kertoa, jos rahasta on tiukkaa tai jotain hankintaa joutuu lykkäämään. Vanhempien rahahuolia ei kuitenkaan pidä kaataa lapsen niskaan. Ja vaikka rahaa olisikin, lapsen ei tulisi pitää rahaa itsestäänselvyytenä. Lapselle voi selventää työnteon merkitystä ja sitä, ettei raha tule lompakkoon tyhjästä.

Harjoittele rahan käyttöä yhdessä lapsen kanssa

Ennen rahan arvon oppiminen oli helpompaa, kun kolikot ja setelit olivat yleisemmin käytössä. Kun käteistä käytetään vähemmän ja palvelut ovat digitalisoituneet, lapselle ei välttämättä synny selkeää kuvaa mistä rahaa tulee ja mihin sitä menee.

Lapselle kannattaa opettaa rahan käyttöä ja ansaitsemista käytännön kautta, lapsen arkea ja ikää huomioivilla tavoilla. Raha-asioita havainnollistavat pelit ja leikit, kauppareissut ja viikkorahat opettavat lasta hahmottamaan, mitä rahalla saa tai ei saa. Ja aina ei voi karkki- tai leluhyllyltä saada sitä mitä haluaa. Lapsille voi myös kertoa, että rahaa on eri muodoissa ja myös maksukortit ovat rahankäyttöä.

Kannusta säästämiseen

Oman rahan säästäminen ja käyttö ovat parhaita tapoja opettaa rahan arvoa lapselle. Esimerkiksi osa viikkorahoista voidaan säästää lapsen haluamaan asiaan. Hyvä apuväline tähän on esimerkiksi säästölipas. Näin lapsi näkee konkreettisesti, miten pienistä rahaeristä kertyy vähitellen suurempi summa.

Yksi tapa opettaa lapselle säästämistä on säästää itse. Lapset kun katsovat esimerkkiä vanhemmilta ja näin oppiminen tapahtuu luonnostaan.

Rahan käyttöä ei kannata opettaa lapselle pelottelun tai ryppyotsaisuuden kautta. Keskustelut vanhempien kanssa, säästölipas ja raha-asioita havainnollistavat leikit on hyvä pitää lapsille kivoina ja palkitsevina asioina, joista lapsi oppii elämässä tarpeellisia taitoja.

Vinkki: Lapsen taloustaitoja kehittävää Rahalaakso-peliä voi pelata osoitteessa www.rahalaakso.fi. Rahalaakso-peli on suunnattu 5-9 -vuotiaille lapsille talousosaamisen perustaitoihin tutustuttamiseen ja erityisesti kotona vanhempien kanssa pelattavaksi kokonaisuudeksi. Pelit ovat maksuttomia, ja ne ovat vapaita mainoksista. Sivustolla on pelien lisäksi vinkkejä vanhemmille lasten kanssa käytäviin keskusteluihin rahasta ja sen käytöstä.

Lähteet: Kuluttajaliitto, Martat, Rahalaakso.fi

Etua.fi:n tavoitteena on helpottaa kuluttajan arkipäivää kodin raha-asioissa. Palvelussa voi vertailla kulutusluottoja, remonttilainoja, matkalainaa tai asuntolainaa ilmaiseksi ja ilman sitoumuksia.